Ontwerp en aanleg van landelijke tuin

Ontwerp en aanleg van landelijke tuin

Veel mensen dromen ervan: een landelijke tuin waarin u lekker kunt ontspannen en het dagelijkse drukke bestaan even kunt wegdenken. Het hangt niet noodzakelijkerwijs af van hoeveel grond u rondom uw huis bezit. Het geheim van een landelijke tuin zit hem vooral in de aanleg van onder andere de juiste planten en grassen. Maar ook van decoratieve elementen zoals looppaden, rotsformaties en zelfs water in de vorm van een vijver of fontein. Of u nu een grote of een kleine tuin heeft, in beide gevallen kan deze worden omgetoverd tot een landelijke tuin. In de volgende alinea’s nemen we tips, ideeën en inspiratie met u door.

Inspiratie opdoen

De eerste en beste stap is altijd het opdoen van inspiratie. Wellicht heeft u zelf al een bepaald idee over het uiterlijk van uw tuin en welke materialen en plantsoorten daar dan het beste bij zouden passen. Wanneer u nog geen concreet idee heeft over hoe u uw tuin het beste kunt omtoveren naar een landelijke versie, is het goed om allereerst wat voorbeelden te bekijken van landelijke tuinen. Dit kunt u bijvoorbeeld online doen, er zijn tal van websites beschikbaar over dit onderwerp waarop vele voorbeelden te zien zijn van landelijke tuinen. Ook uit fotoboeken en tijdschriften is veel inspiratie te halen.

Moodboard en ontwerp maken

Wanneer u er (al dan niet samen met ons) uit bent welke planten en materialen gebruikt moeten worden, is het tijd om een ontwerp te ontwikkelen. Als u uw eigen ideeën heeft over een ontwerp in uw tuin, kunt u deze bijvoorbeeld schetsen op papier of gebruik maken van een zogenoemd moodboard op de website of app van Pinterest. Er zijn duizenden voorbeelden van indelingen en ontwerpen voor elk formaat tuin te vinden. Op deze manier komt u zelf het makkelijkste tot de kern van uw eigen wensen voor uw landelijk ingerichte tuin.

Standaard van een landelijke tuin

In een landelijke tuin wordt vaak met een aantal standaarden gewerkt. Zo wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijk ogende materialen met betrekking tot een tuinpad bijvoorbeeld. Een tuinpad in een landelijke tuin heeft vaak meer een sier functie dan een praktische. Natuurlijk kan het sierlijke ook met het praktische worden gecombineerd, zoals bij de aanleg van een slingerend paadje door de beplanting heen. Verder wordt er vaak ook in meer of mindere mate gewerkt met water. Dit is meestal terug te zien in de vorm van een vijver. Ook met het ontwerp van een vijver kan volop worden gespeeld. Zo kan er bijvoorbeeld worden uitgegaan van een hoofdvijver met vissen, waar stromend water in uitmondt. De waterval kan in sierlijke lijnen langs diverse aangelegde rotspartijen uitmonden in de vijver. Daarnaast is de aanleg van een optionele fontein een kers op de taart. Niet enkel het zien, maar juist ook het horen van het water werkt sfeer verhogend in een landelijke tuin. Om het af te maken kan de vijver worden omringd met kiezel, een klassieker qua materiaal dat in vele landelijke tuinen terug te vinden is. Kiezel kan naast versiering ook worden gebruikt bij de aanleg van een pad.

Beplanting in een landelijke tuin

Tenslotte zijn er een aantal sfeerbepalende planten die eigenlijk onmisbaar zijn in een landelijke tuin. Om te beginnen zijn grassen (gazon) de eerste blikvanger. Vooral bij grote open ruimtes wordt er in eerste instantie gebruik gemaakt van een mooie groene grasmat. Om de open ruimte te doorbreken en de sfeer in uw landelijke tuin te verkrijgen kan er worden gewerkt met borders. Deze borders kunnen speels en al kringelend worden aangelegd voor een landelijk en speels effect. In deze borders zijn planten zoals lavendel een zeer populaire en voor de hand liggende keuze. Niks roept landelijkheid meer op dan een mooie plantenperk met lavendel. Niet enkel de mooie groene stengels en de daarop prachtig contrasterende paarse toppen, maar met name de geur die deze prachtige plant verspreid, zorgen er voor dat u direct een landelijk gevoel krijgt. Lavendel is ook perfect te plaatsen in zowel de grote landerijen als in de kleinere stadstuinen.

Erfafscheiding

Wanneer er nog behoefte zou zijn aan een natuurlijk afscheiding, dan wordt in het geval van een landelijke tuin aangeraden om met de zogenaamde ‘klassieke’ groene kleuren te werken. De beste keuze op dit gebied zijn de donkergroene coniferen. Deze zijn makkelijk te plaatsen en geven de nieuw aangelegde tuin meteen volume.

Aanleg van een zwembad

Zelfs de combinatie met een zwembad is denkbaar in het kader van een landelijke tuin. Zwembaden zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in natuursteen en zijn te vinden in alle vormen en maten die u maar voor ogen heeft. Daarnaast kan het geheel worden aangekleed met bijvoorbeeld klimrozen die tevens een aangename en typische landelijke geur brengen. Het geheel kan worden uitgebreid met vintage stoelen die bestaan uit natuurlijke materialen. Om schaduw te creëren kan er een gedeelte worden voorzien van een houten afscheiding met doorkijk. Voor het landelijk effect kan een klimop worden geplaatst.

Wat u wensen ook zijn, de mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

aanleg landelijke tuin met zwembad

Hovenier voor aanleg van landschappelijke tuin

Bent u opzoek naar een hovenier die ervaring heeft op gebied van ontwerp, aanleg en onderhoud van landelijke tuinen? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen 15+ jaar honderden landelijke tuinen ontworpen, aangelegd en onderhouden. Doorgaans zijn we actief in de driehoek tussen Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook in plaatsen als Breda en Middelburg hebben we in het verleden meerdere tuinen aangelegd.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

 

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down