arrow_drop_up arrow_drop_down
Aanleg cottage tuin

Aanleg cottage tuin

Als een cottage tuin goed is aangelegd dan vormen kleuren, texturen en geuren elkaar naadloos aan. Met een cottage tuin hoeft u geen rekening te houden met afstand, even aantallen planten of een goede verdeling wat groeihoogte betreft. Het feit dat er in een cottage tuin een ontwerp lijkt te ontbreken is de grootste aantrekkingskracht van deze type tuin. Toch is het verstandig om vooraf een plan te hebben, daarnaast is enige onderhoud wel degelijk nodig. Een mooie cottage garden ontstaat vaak door een de tuin in een formele structuur aan te leggen, in de loop der jaren zorgen de planten en bloemen voor weelderigheid en verzachting.

Een cottage tuin ziet er uit alsof er weinig aan gedaan wordt, dit is een misverstand. Een cottage tuin kan zelfs vrij veel onderhoud vragen. Sommige bloemen overwoekeren snel, anderen verdwijnen zonder aandacht. Bovendien moeten vaste planten regelmatig verdeeld worden.

De voordelen van een cottage tuin

Twijfelt u nog enigszins of u klaar bent voor uw eigen cottage tuin? Misschien kunnen de volgende voordelen van een cottage garden u over de streep trekken:

  • Cottage Gardens zijn uniek, er bestaan geen twee van deze type tuinen die hetzelfde zijn. Het is zelfs zo dat uw eigen cottage garden er elk jaar anders uit zal zien.
  • De cottage tuin is minder duur dan een formeler type tuin. U kunt namelijk al een cottage tuin beginnen met wat bloemenzaden en een aantal basisplanten, zoals een rozenstruik of een bloeiende heester. De rest van de tuin vult u met voordelige bodembedekkers. Deze groeien snel, en kunnen elk jaar herverdeeld worden. U kunt eventueel ook bepaalde planten ruilen met een vriend. Zo breid u het palet aan planten in uw tuin voordelig uit.
  • Perfectie bestaat niet in een cottage tuin, ook niet wat onderhoud betreft. U kunt best een week onderhoud overslaan. Natuurlijk wilt u orde in de tuin houden, maar het hoeft zeker niet onberispelijk te zijn.

ontwerp en aanleg cottage tuin

Tips voor het aanleggen van een cottage tuin

U opent uw tuindeur en een overvloed van bloemen, geuren en vlinders begroeten u; klinkt dit als een droom? Een cottage tuin heeft een enorme aantrekkingskracht. Wilt u uw huis ook een cottage gevoel geven? Dan kunt u eenvoudig en klein beginnen door bijvoorbeeld een border aan te leggen over de breedte van het huis, of langs het tuinpad. In de loop van de jaren kunt u deze border steeds verder uitbreiden. U kunt de tuin persoonlijk maken door details bepaalde toe te voegen; een slingerend paadje, een mooi bankje op een rustgevende plek.

Het mooie van een cottage tuin is dat er geen vaste regels zijn, toch kunnen deze tips u helpen om een mooie tuin te creëren:

  • Durf klein te beginnen, een grote cottage tuin oogt als snel wild en onbeheerd. U kunt delen opbreken door een stukje gazon. Vermijd tevens rechte lijnen, een cottage garden heeft natuurlijke lijnen nodig.
  • Maak gebruik van een goede mix van planten en bloemen. Start met enkele eyecatchers en plant daarom heen.
  • Om een gevoel van harmonie te creëren kunt u bepaalde kleuren en planten laten terugkomen. Om het oog te plezieren is het nodig om enkele hoge planten toe te voegen. Deze mag u achterin plaatsen, als een soort haag, maar gebruik ze ook om het blikveld te breken. Dit zorgt voor een prettig visueel beeld, en constante interesse.
  •  Creëer mooie paden door uw tuin. Deze zijn ook nuttig voor het wieden van onkruid. Kies voor natuurlijke materialen als grind, zand of houtsnippers.
  • Structuur in de tuin kunt u aanbrengen door kleine bomen of struiken toe te voegen. Voelt een deel van de cottage garden saai of leeg? Plant dan bijvoorbeeld een rozenstruik, een fruitboom of een rododendron, deze trekken onmiddellijk aandacht.
  • Om een echte cottage tuin aan te leggen is een finishing touch nodig. Deze houdt in dat u decoratieve elementen plaatst in de tuin. Denkt u dan aan een vogelbad, een prieel, een antiek beeld of een mooi bankje. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van elementen die misschien al in uw tuin aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld een oude muur of hek. Laat hier mooie planten tegenaan groeien, of plaats er aarden potten met bloemen op voor een mooi rustiek beeld.

Ontwerp en aanleg van cottage tuinen

Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf die u kan helpen bij het ontwerpen en aanleggen van een cottage tuin? Heeft u zelf geen tijd, kennis of zin om van uw tuin een droomtuin te maken? Hoveniersbedrijf Tuinier heeft in de afgelopen 15+ jaar honderden cottage tuinen ontworpen, aangelegd of onderhouden. Door al deze ervaringen zijn wij ervan overtuigd dat we ook u aan uw droomtuin kunnen helpen!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies