arrow_drop_up arrow_drop_down

De mooiste grote tuinplanten

Niet iedereen durft te kiezen voor grote planten in de tuin. Dat is zonde want ze zijn multifunctioneel. Ze zijn erg goed te gebruiken om een natuurlijke border mee te creëren. Maar niet alleen dat, er bestaan namelijk hele mooie grote planten die sfeerbepalend kunnen zijn in iedere tuin. Grote planten zijn niet alleen geschikt voor grote tuinen, maar ook in een kleine tuin kan een grote plant zeer goed staan. Zou u wel een grote plant willen hebben in uw tuin maar weet u niet zo goed welke? In deze blog worden een aantal soorten beschreven en de manier waarop ze verzorgd moeten worden.

Waarom grote planten in elke tuin passen

Heeft u nog geen grote planten in uw tuin? Toch horen grote planten er echt in thuis. Door grote planten achter lagere planten te plaatsen, wordt er een mooie natuurlijke en kleurrijke border gecreëerd. De lage planten verliezen daardoor niet hun mooie uiterlijk, juist in tegendeel, door tegenstellende kleuren te gebruiken vallen ze meer op.

Een plantenbak met alleen maar lage planten mist wat spanning en structuur. Zet er een grote plant bij en de plantenbak spreekt veel meer. Een grote plant kan ook heel goed fungeren als een ware eyecatcher. Zeker wanneer deze op een plek gezet wordt waar het alleen staat en opvalt.

Grote planten kunnen het zicht breken, ze ontnemen de mogelijkheid om in één keer de tuin te overzien. Dit zorgt ervoor dat een tuin spannend blijft, het oog blijft verrast worden. In de winter kan een tuin soms erg kaal en leeg ogen. Zeker wanneer u alleen maar lage planten en tegels in de tuin heeft. Grote planten verliezen misschien hun blad, maar ze houden een silhouet en hebben soms kleurrijke takken. Hierdoor blijft uw tuin leven, ook in de winter.

Grote planten die mooi zijn vanwege hun hoogte

Grote planten zijn er in verschillende vormen en maten. Hieronder nemen we een aantal planten met u door die met name heel hoog worden:

Sierui (Allium giganteum)

Een hoge plant die ongeveer 180 cm kan worden. Heeft flinke stengels, en bloeit in juni en juli met volle bloembollen. De plant trekt veel insecten zoals bijen en vlinders aan die genieten van het nectar. Deze groeit het best op een zonnige en warme plek, en op een zanderige, waterdoorlatende bodem.

Duizendknoop (Persicaria polymorpha).

Dit is een vaste, grote plant die het beste groeit op een vochtige bodem en in halfschaduw. De plant kan 180 cm hoog worden en bloeit van juli tot begin oktober. De witte bloemen geuren heerlijk en de plant is gemakkelijk in toom te houden. Vanwege zijn dichte begroeiing kunt u deze plant heel goed gebruiken als borderplant.

Koninginne- of leverkruid (Eupatorium maculatum).

Deze mooie vaste plant met paarse bloemen trekt in de zomer veel vlinders aan. Koninginnekruid groeit het best in een vochtige grond, en in de zon tot halfschaduw. De plant kan dan wel 150 cm hoog worden.

koninginnenkruid

Grote tuinplanten als eyecatchers voor uw tuin

Grote planten hoeven niet per se heel hoog te worden. Ze kunnen ook groot van vorm zijn! We nemen een paar voorbeelden met u door:

Virginische Ereprijs (Veronicastrum virginicum)

Virginische Ereprijs (Veronicastrum virginicum) is een vaste hoog bloeiende plant die groeit in meerdere fijne stengels. De plant heeft witte of lavendelkleurige pluimachtige bloemen. Vooral de lavendelblauwe variant is een populaire en prachtige plant die in iedere tuin een aanwinst is. In het najaar verkleuren de bloemen en lijkt de plant een soort hoog siergras. Virginische Ereprijs groeit het best in de zon tot half schaduw, op een normale tot vochtige grond.

Vingerhoedskruid (Digitalis)

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een tweejarige plantensoort die prachtige paarse bloemen krijgt met lange kelken die zich van onder naar boven openen. Na het bloeien sterft de plant, maar de plant zaait zich voort wanneer u de bloem niet wegknipt. De plant groeit tot een hoogte van 150 cm. Het beste is om deze plant in halfschaduw en op een wat droge grondsoort met voldoende voedsel te planten. Vingerhoedskruid is giftig dus let u daarvoor op.

Een grote plant met een prachtig blauwgroen blad en zacht lila bloemen is Elin Ruit (Thalictrum). De plant wordt tussen de 2 en 2,5 meter hoog. Daarmee is het een echte blikvanger die overal bovenuit steekt.

Een ander soort Ruit is Chinese Ruit (Thalictrum Delavayi). Deze plant wordt iets minder hoog dan de Elin Ruit, maximaal 150 cm. Deze bloeit tussen juni en september met licht roze bloemen. Ruit groeit het best op een halfschaduw plekje. De grond moet vrij zijn van andere boomwortels en liefst hummusrijk.

vingershoedkruis

Een grote tuinplant met grotere bladeren en bloemen

Het Mammoetblad is de kampioen van de grote tuinplanten. Met grote bladeren die diep ingesneden zijn maakt de plant indruk in elke tuin. De plant kan enorm groot worden, namelijk 2,5 meter. Ook de bladeren zijn een aardige diameter (tot wel 2 meter). De plant wordt, terecht, ook wel reuzenrabarber genoemd. In de zomer krijgt de plant grote paarse kaarsvormige bloemen. Heeft u een grote tuin en wilt u een bijzondere plant? Dan is Mammoetblad een goede keus. Hij groeit het best in een vochtige grond, zoals naast een vijver of een moerasachtige slootkant.

Het verzorgen van grote planten

Plant uw grote planten op de juiste plek in uw tuin en op de bodemsoort die bij de plant past. Geef de plant de juiste hoeveelheid water en eventuele meststoffen. Grote planten kunnen wel wat steun gebruiken naarmate ze groter worden. U kunt hiervoor stokken gebruiken van bamboe, kunststof, metaal of stevig hout wat u gesnoeid heeft.

Let tijdens het tuinieren op de steunstokken die u geplaatst heeft. Ze kunnen bij het bukken in uw ogen prikken. Om dit te voorkomen kunt u iets op de stokken plaatsen, zoals een omgekeerd bloempotje of een kurk.

Aanleg tuin met grote planten

Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf die tuinaanleg en tuinrenovatie voor u kan verzorgen? Wilt u graag een tuinontwerp zien met grote planten? Hoveniersbedrijf Tuinier heeft in de afgelopen 15+ jaar duizenden tuinontwerpen en tuinaanleg projecten gerealiseerd. Met onze jarenlange ervaring zijn wij er dan ook van overtuigd dat wij uw tuinwens tot een goed einde kunnen leiden.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijden zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies