arrow_drop_up arrow_drop_down
Fleurige tuin in de winter: tips en aandachtspunten

Fleurige tuin in de winter: tips en aandachtspunten

De natuur komt helemaal tot rust in de winter. Om in het voorjaar voldoende energie te hebben trekken planten zich terug in de winter. Dit geldt gelukkig niet voor alle planten. Als u kiest voor de juiste winterplanten kunt u zelfs in de winter genieten van een kleurrijke tuin. In dit artikel zetten we de mooiste winterbloeiers voor u op een rijtje, laten we u zien welke planten groen blijven in de winter en dat u zelfs kunt kiezen voor bomen met een kleurrijke schors. Wanneer in de herfst alle bladeren van de bomen worden geblazen, zorgt u ervoor dat uw tuin levendig wordt, in plaats van saai.

Blikvangers in de wintertuin

Wilt u een echte blikvanger in uw winteruin? Kies dan voor winterplanten met kleurrijke bladeren. Wat dacht u bijvoorbeeld van de rode beuk? Deze haagplant krijgt in de herfst feloranje bladeren die tot in het voorjaar aan de takken blijven zitten.

Winterharde vaste planten, zoals schoenlappersplanten, wolfsmelkgewassen en purperklokjes, zorgen voor afwisseling in een bloembed. Het purperklokje heeft een kleurenspectrum dat loopt van geelgroen, naar roestrood, naar donkerpaars.

Wist u dat de bast van een boom ook kan zorgen voor kleur in uw tuin? Niet alleen bloemen zorgen in de winter voor kleur in uw tuin, ook boomschors kan dit effect hebben. Kornoelje heeft bijvoorbeeld oranje rode scheuten, waardoor deze erg opvalt in uw tuin. Fruitbomen kunnen ook variatie brengen in uw wintertuin, zoals bijvoorbeeld kersenbomen met hun prachtige zilver en bruinrode kleur. Ook berken, met hun witte bast en groenblijvende bladeren, zijn een eyecatcher in uw wintertuin.

Populaire haagplanten

Er zijn een aantal populaire haagplanten die hun blad behouden in de herfst en winter, zoals de taxus, de buxus of liguster. Wanneer u ze knipt in geometrische vormen kunnen ze in een winterlandschap goed tot hun recht komen. Ook de rododendron behoudt zijn bladeren in de winter. Groenblijvende winterplanten die de bodem bedekken en kleur geven aan uw bloembed zijn de gele aardbei of de palmlelie. Niet alleen geven ze kleur aan uw wintertuin, ze beschermen de grond ook nog eens tegen uitdroging en vorst. Andere planten die uw tuin kleur geven in de winter zijn de helleborus, winterviolen, toverhazelaars, winterjasmijn en mahonia.

Winterjasmijn

De winterjasmijn, ook wel bekend onder de naam leiplant, doet het erg goed tegen een muurtje dat op het noorden of oosten gericht is. De winterjasmijn bloeit van december tot en met februari en heeft prachtige gele bloemetjes.

fleurige tuin; winter jasmijn

Helleborus

De helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd en is een echte winterbloeier. De bloeiperiode van de helleborus loopt van het einde van januari tot aan begin april. In een milde winter kan de plant al beginnen te bloeien aan het begin van januari. De helleborus niger is de bekendste soort. Deze plant heeft een korte groene steel met daarop witte bloemen. Rond de kerstperiode wordt deze plant al aangeboden, omdat het een echte kerstroos is. U kunt deze plant het beste planten op een kleiachtige grond, op een plek die zonnig of halfschaduwrijk is.

Winterviolen

Als het niet vriest, kunnen winterviolen de hele winter door bloeien. Komt de temperatuur wel onder nul, dan laat de winterviool zichzelf slap hangen, net zolang totdat het gaat dooien. De kopjes komen dan uit zichzelf weer omhoog. U kunt winterviolen ook heel goed in een bloembak op het balkon plaatsen en ze zijn perfect met bloembollen te combineren. Wanneer de winterviolen uitgebloeid zijn, beginnen de bloembollen te groeien. Ideaal dus!

Toverhazelaars

De toverhazelaar wordt ook wel de hamamelis genoemd en is een winterbloeier die ook nog eens enorm lekker ruikt. Bij mist, kou of regen krullen de bloemblaadjes op, maar deze plant kan erg goed tegen vorst. Wanneer de zon gaat schijnen zullen de bloemblaadjes weer ontvouwen. Het is wel een plant die veel ruimte in beslag neemt, dus u moet er goed over nadenken waar u hem in uw tuin plant. De toverhazelaar doet het het beste op een plek in halfschaduw of zon.

Mahonia

De mahonia blijft altijd zijn gele kleur behouden, ook in de winterperiode. Vanaf oktober begint deze plant, die de vorm heeft van een kaboutermuts, al te bloeien. Het liefst staat de mahonia op een zonrijke plek en wanneer ze in bloei staan ruiken ze heerlijk.

Uw tuin winterklaar laten maken?

Heeft u zelf weinig tijd of geen groene vingers, maar wilt u wel graag een kleurrijke wintertuin? Hovenier Tuinier kan het voor u regelen. U kunt ons bereiken door gebruik te maken van het contactformulier, maar u kunt ons ook gewoon bellen. We kunnen u dan direct voorzien van vrijblijvend advies.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies