Grote onderhoudsvrije tuin
5 min. leestijd

Grote onderhoudsvrije tuin

Een tuin is een groot goed. Het is voor veel mensen de ultieme plek om te relaxen. Wat veel mensen echter tegenstaat is de hoeveelheid onderhoud die verricht moet worden. Zelfs in tuinen die erg minimaal zijn ingericht, bijvoorbeeld een terras dat volledig betegeld is of slechts alleen een gazon, is er onderhoud vereist. Alleen al het gebruikelijke onkruid groeit gewoon door de spleten van uw tuintegels heen. Gras dient op den duur gemaaid te worden om er verzorgd uit te blijven zien. Al met al is er altijd wel iets dat moet worden onderhouden. 

De redenen waarom mensen steeds meer een onderhoudsvrije of onderhoudsarme tuin wensen lopen toch wel uiteen. Zo zijn er mensen die simpelweg geen enkele interesse of affiniteit hebben met het tuinieren op zich. Daarnaast komt het in het huidige bestaan vaak voor dat er simpelweg geen of te weinig tijd is om de tuin op een goede manier te onderhouden. Om deze reden is de onderhoudsvrije tuin sterk in opkomst. Wat een onderhoudsvrije tuin exact inhoud en hoe u deze het makkelijkste tot stand kunt laten komen leest u hieronder.


grote onderhoudsvrije tuin

Gebruik van bodembedekkers

Bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin is het belangrijk om direct met onkruid af te rekenen. Dit kan op meerdere manieren. De beste structurele manier, is het aanleggen van zogenoemde bodembedekkers. Bodembedekkers zijn in allerlei materialen en stijlen denkbaar en beschikbaar. Veel voorkomende vormen van bodembedekkers zijn grind of kiezelsteen. Het geeft je tuin ook direct meer structuur. De locatie van de bodembedekkers is afhankelijk van wat u voor ogen heeft. Zo kunt u een compleet bed van bodembedekkers gebruiken om uw hele tuin onderhoudsvrij te houden. Het nadeel hiervan is dat het er te eentonig uit gaat zien. Daarom raden we aan om de bodembedekkers op strategische plaatsen te installeren, kiezels zijn bijvoorbeeld mooi te gebruiken in een pad of rondom een vijver. Ook als u een pad of straat aanlegt met bestrating kan een bodembedekker worden gebruikt. Deze plaats je tussen de tegels, hierdoor krijgt u een prachtig dynamisch en onderhoudsvrij resultaat.

Aanleg kunstgras

Een andere zeer effectieve manier om uw tuin onderhoudsvrij te maken en te houden is het aanleggen van kunstgras. Tegenwoordig zijn er vele varianten aan kunstgras verkrijgbaar. Door nieuwe technieken ziet het kunstgras er zeer overtuigend uit en is het vaak niet van echt gras te onderscheiden. Op deze manier verkrijgt u een situatie waarbij u de vruchten plukt van een mooi gazon in uw tuin, waar vervolgens niets aan onderhouden hoeft te worden.. Kunstgras is per meter (van de rol) maar ook per tegel (50 bij 50 cm) verkrijgbaar. Op die manier kunt u elke vorm en grootte realiseren. Een ander voordeel van kunstgras is dat het jaren meegaat en niet snel slijt.

Een argument tegen kunstgras is vaak dat het volgens mensen in de zomer te heet wordt, maar dit is tegenwoordig niet meer aan de orde. Ook in de zomer blijft het kunstgras koel en dus comfortabel.

Type bestrating

Bij een onderhoudsvrije tuin wordt er ook vaak gedacht aan het volledig bestraten van de tuin. Tegels zijn er in vele verschillende materialen en maten. Houdt u echter rekening met een aantal factoren, dit om te voorkomen dat uw betegelde tuin onbedoeld alsnog onderhoud vergt. Zo zal onkruid, hoe strak de tegels ook tegen elkaar zijn gelegd, toch opkomen tussen de spleten van de tegels.

Wanneer u echt verzekerd wilt zijn van een onderhoudsarme betegelde tuin, zorgt u er dan voor dat de tegels in uw tuin bij aanleg worden ingevoegd. Alleen op die manier weet u zeker dat onkruid nooit kans zal maken de kop op te steken.

Daarnaast hebben ook tegels onderhoud nodig, al hebben we het dan slechts over vallende bladeren of de bekende groene aanslag na een aantal regenbuien. Op zichzelf is het snel schoon. Een andere goede optie is het aanleggen van keramische tegels. Dit specifiek type tegels zijn voorzien van een speciale coating aan de bovenzijde. Dit zorgt ervoor dat aanslag aanzienlijk minder kans krijgt. Ook beschadigen de tegels als gevolg hiervan minder snel. Keramische tegels zijn zodoende een structurele en onderhoudsarme optie die ideaal is voor mensen die niet graag aan tuinonderhoud doen.

aanleg en onderhoud onderhoudsvrije tuin

Siergrassen

Echter is het volledig betegelen van de tuin vaak niet de ideale oplossing. Dit omdat veel mensen wel graag willen profiteren van de voordelen van het groen der natuur. Om deze combinatie mogelijk te maken wordt het aangeraden om zoveel mogelijk gebruik te maken van diverse soorten siergrassen. Het voordeel van dit type gras is dat het uw tuin voorziet van de gewenste, natuurlijke look. Tegelijkertijd hebben ze weinig tot helemaal geen onderhoud nodig en zijn ze op alle plekken (zon of schaduw) inzetbaar. Het snoeien van de grassen laat zich beperken tot hooguit eens per jaar. Dat is dus nog te overzien.

Erfafscheiding

Als u van plan bent om een afscheiding te plaatsen, houdt dan rekening met het materiaal waarvan deze is gemaakt. Vaak worden houten schuttingen geïmpregneerd. U kiest beter een hardhouten variant. Deze gaan aanzienlijk langer mee en zijn veel steviger.

Een afsluitende tip is de volgende: om te voorkomen dat u onverhoopt toch het een en ander in de tuin moet ondernemen, zorg u er dan voor dat u kiest voor een beperkt aantal plantsoorten. Iedere plant heeft zijn eigen behoeftes als het aankomt op locatie, zon, schaduw, vocht etc. Wanneer u zich zoveel mogelijk beperkt tot planten die zoveel mogelijk overeenkomsten hebben op die gebieden, kunt u het onderhoud ervan minimaliseren.

Hoveniersbedrijf Tuinier: aanleg onderhoudsvrije tuin

Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf die u kan helpen bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin? Of heeft u een grote tuin en zoekt u een bedrijf die voor u het onderhoud kan verrichten? Hoveniersbedrijf Tuinier uit regio Rotterdam, Utrecht en den Haag bestaat inmiddels 15+ jaar en heeft jarenlange ervaring als het gaat om tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijden zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down