arrow_drop_up arrow_drop_down

Grote tuin met vijver

Heeft u een grote tuin en wilt u graag een vijver laten aanleggen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en de voordelen van een vijver? In dit artikel nemen we alles wat met een grote tuin met vijver te maken heeft met u door.

Waarom een vijver?

In onze ogen mag een vijver in een grote tuin niet ontbreken. En dit heeft meerdere redenen. Eén van die redenen is dat water een enorme aantrekkingskracht heeft op de mens.

Dat blijkt uit heel veel dingen. Zo zoeken we tijdens onze vakantie het water op. Pakken we bij een restaurant vaak het tafeltje dat aan het water staat. En veel huiseigenaren met een tuin aan het water kiezen ervoor om pal aan het water een terras aan te leggen.

Naast het feit dat water de mens aantrekt, trekt een vijver veel meer naar zich toe. Denk aan allerlei beestjes en insecten. Deze zijn enorm belangrijk voor de natuur. Hierdoor draagt uw tuin ook nog eens in positieve zin bij aan de biodiversiteit.

vijver in tuin

Verschillende soorten vijvers

Een vijver in de tuin laten aanleggen lijkt heel simpel. Echter zijn er ontzettend veel mogelijkheden en vijver variaties. We nemen de verschillende varianten met u door:

 • Biologische vijver: de biologische vijver is een vijver waar geen vijverpomp, filter of chemisch middel gebruikt wordt. Alles in dit type vijver gebeurt op een natuurlijke en biologische wijze.
 • Koi-vijver: als we het hebben over een koi-vijver dan hebben we het over een vijver vol met koi. Koi’s zijn speciale vissen die een kweekvariant zijn van de gewone karper. De meeste koi-vijvers zien er van afstand uit als een saaie bal vol water zonder waterplanten. En dat is niet voor niks. Koi’s vreten namelijk de hele vijver leeg waardoor er al snel niets meer van de waterplanten over blijft.
 • Mini-vijver: een minivijver is een kleinschalige vijver. Dit type vijver is ideaal op het moment dat je een kleine tuin hebt.
 • Natuurvijver: de natuurvijver is een vijver waarbij de natuur zijn gang gaat. Hier komt dan ook geen pomp, filter of iets dergelijks aan te pas. Dit type vijver ziet er heel natuurlijk uit en trekt veel diertjes en insecten aan.
 • Plantenvijver: een planten vijver is een vijver die bedoeld is voor planten. Belangrijk is dat er zorgvuldig wordt gekeken naar welke vissen er in de vijver worden gedaan. Dit omdat er ook vissen zijn die planten op eten. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel vissen in een plantenvijver zitten. Het water kan hierdoor vertroebelen wat niet ten goede komt van de planten.
 • Siervijver: een siervijver is een vijver die aanlokkelijk moet werken. Het is vaak een absolute eyecatcher in de tuin.
 • Spiegelvijver: spiegelvijvers zijn ondiepe vijvers met strakke lijnen. Door het ondiepe water reflecteren de waterplanten en zijn er delen van de tuin in het water te zien. Vandaar ook de term: spiegelvijver.
 • Terrasvijver: een terrasvijver is een kleine, vaak losstaande en verplaatsbare vijver. Deze is voor de sier bedoeld en staat vaak vol met leuke planten en ornamenten.
 • Tuinvijver: bij een tuinvijver ligt de nadruk op de combinatie van planten en vissen. Dit type vijver wordt zorgvuldig samengesteld en is in veel tuinen in Nederland te vinden.
 • Visvijver: Een visvijver is een kweek en/of bewaarplek voor vissen. Doorgaans zijn er weinig planten te vinden in een visvijver. Dit omdat deze door de vissen worden opgegeten. Om het water toch leefbaar te houden is een gedegen filtersysteem hier onmisbaar.
 • Zwemvijver: een zwemvijver is een zwemvijver die bedoeld is om in te zwemmen. Het wordt ook wel een natuurlijk zwembad genoemd. Deze landelijke vorm van verkoeling komt o.a. goed tot zijn recht in ecologische tuinen, landschappelijke tuinen en bostuinen.

vijver aanleg

Hoe groot moet een vijver zijn?

Het is lastig om te bepalen hoe groot een vijver moet zijn. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk, zoals:

 • Welke tuinwensen heeft u nog meer?
 • Vind u vijver onderhoud vervelend om te doen of niet?
 • Hoe groot is de tuin?
 • Waarom wilt u een vijver?

Onderdeel van het ontwerp

Zodra u een vijver in de tuin wilt laten aanleggen beginnen we te allen tijde met een gedegen ontwerp. Het ontwerp is de basis van elk tuinproject. Tijdens de ontwerpfase wordt er goed nagedacht over de mogelijkheden, krijgt u een beeld van hoe de tuin eruit komt te zien en krijgt u een reële inschatting van de kosten.

Ontwerp en aanleg van een vijver in een grote tuin

Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen 15+ jaar honderden vijvers ontworpen, aangelegd en onderhouden. Of het nu om een kleine spiegelvijver gaat of om een grote zwemvijver. Wij zijn door onze jarenlange ervaring ervan overtuigd dat we uw vijver wens tot een goed einde brengen.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies