arrow_drop_up arrow_drop_down
Kindvriendelijke tuin

Kindvriendelijke tuin

Kindvriendelijke tuin

Heeft u kinderen en wilt u uw kinderen een prachtige plek maar ook een veilige plek bieden? Wilt u dat uw kinderen buiten kunnen spelen en kunnen ravotten? Dan is het goed om u te oriënteren op een kindvriendelijke tuin.

Waarop letten bij een kindvriendelijke tuin?

Waar moet u opletten op het moment dat u een tuin voor uw kinderen wilt laten ontwerpen of wilt laten aanleggen.

Allereerst moet een kindvriendelijke tuin een tuin zijn met veel speelmogelijkheden. Maar het moet ook een tuin zijn waar veiligheid hoog in het vaandel staat. Die twee aspecten zijn het allerbelangrijkst als we praten over een tuin die geschikt is voor kinderen.

Maar daar blijft het niet bij. Want de tuin moet een bron van ontspanning zijn voor de hele familie. Daarom is het ook belangrijk om een plekje voor u en/of uw gasten in te ruimen.

kindvriendelijke tuin

Erfafscheiding

Bij een kindvriendelijke tuin is het belangrijk om aandacht te schenken aan (erf)afscheidingen. In de eerste plaats om te voorkomen dat uw kinderen weglopen. Maar naast dat kunt u creatief omgaan met het maken van afscheidingen.

Zo zou u ervoor kunnen kiezen om hoekjes in de tuin te maken. Als u deze vervolgens afscheidt van de rest van de tuin heeft uw kind, en u zelf ook, een heerlijk eigen plekje.

Voorbeelden van veel gebruikte afscheidingen zijn:

 • Hagen of ander levend groen
 • Steenkorven
 • Schuttingen
 • Hekwerken
 • Muurtjes

erfafscheiding in tuin

Zon en schaduw

Op een zeer warme zomerdag is het niet wenselijk dat uw kinderen de hele dag worden blootgesteld aan UV-straling. Daarom is het goed om voldoende schaduw in de tuin te creëren. We sommen een paar voorbeelden op:

 • Extra bomen en struiken planten
 • Spannen van een schaduwdoek
 • Plaatsen van erfafscheiding
 • Houtbouw plaatsen als overkappingen en veranda’s

zorg voor voldoende schaduw in een kindvriendelijke tuin

Ondergrond

Tijdens het spelen kan er wel eens wat verkeerd gaan. Het is normaal dat er tijdens het rennen, springen, kruipen en zitten er een keer gevallen kan worden. Om te voorkomen dat deze val hard aankomt is het goed om te kijken naar het type ondergrond. Voorbeelden van kindvriendelijke ondergronden zijn:

 • Rubberen tegels
 • Gazon
 • Kunstgras
 • Houtsnippers
 • Zand

kindvriendelijk speelondergrond

Giftige planten

Zodra u een beplantingsplan laat maken is het van belang dat hier geen giftige planten tussen zitten. U wilt voorkomen dat uw kind op het moment dat u even niet oplet een giftige bes naar achteren werkt. Door te kiezen voor niet-giftige beplanting kan er op dit gebied niets verkeerd gaan.

het weren van giftige beplanten in een kindvriendelijke tuin

Leuke aspecten in een tuin voor kinderen

Hieronder noemen we meerdere onderdelen die van toegevoegde waarde zijn in een kindvriendelijke tuin.

Zandbak

In een tuin voor kinderen mag een zandbak eigenlijk niet ontbreken. Het is één van de populairste speelplekken van een kind. Een speelplek die erg tijdloos is, want de kans dat u vroeger zelf regelmatig in de zandbak te vinden was, is vrij groot.  Naast dat heeft een zandbak als voordeel dat deze makkelijk te realiseren is.

Voorbeelden van zandbakken:

 • Ingebouwde zandbakken van hout en steen
 • Voorgevormde zandbakken van plastic
 • Een boot die fungeert als zandbak
 • Zandbak in een trekkerband
 • Picknicktafel waarbij de tafel bestaat uit de zandbak

zandbak in kindvriendelijke tuin

Schommel

Ook een schommel is een zeer bekend en favoriet speeltoestel. Het mooie aan een schommel is dat deze naadloos in het ontwerp van de tuin kan worden meegenomen. Zo kunt u bijvoorbeeld de schommel aan een pergola bevestigen. Deze pergola zou weer in verbinding kunnen staan met uw houten overkapping en om het plaatje helemaal af te maken is het een idee om de pergola te laten begroeien door klimplanten.

De mogelijkheden hierin zijn heel divers.

schommel in de tuin

Trampoline

Vind u het belangrijk dat uw kind in beweging is en dat uw kind vaak buiten te vinden is? Dan mag een trampoline in uw tuin niet ontbreken. Een trampoline kan bovengronds in uw tuin worden gezet maar u kunt er ook voor kiezen om deze in te graven. Het voordeel van een ingegraven trampoline is dat een eventuele val buiten de trampoline een stuk minder pijn zal doen.

Mocht u een trampoline in uw gazon willen ingraven dan is het handig om rondom de trampoline te kiezen voor een strook kunstgras.

Vaak zien we dat het gras rond de trampoline het zwaar te verduren heeft en vertrapt raakt. Door hier een strook kunstgras neer te leggen zorgt u ervoor dat het een groen geheel blijft.

trampoline in de tuin

Speeltoestellen

Klimmen, klauteren, glijden, rennen en springen. Als u daar de belevingswereld van een kind aan toevoegt dan is het plaatsen van een speeltoestel altijd een goed idee. Dit kunnen grote piratenboten zijn maar het kan ook iets kleinschaligs zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende speeltoestellen in verschillende maten en kleuren. Er zit wat dat betreft altijd wel iets passends bij.

Verder vinden kinderen het leuk om een eigen hut of kampeerplek te hebben. Een caravan, speciaal gebouwde hut, kleine overkapping of speeltoestel met dak kan voor urenlang speelplezier zorgen.

speeltoestel in tuin

Moestuin

Vind uw kind het leuk om bezig te zijn met groen? Wilt u uw kind leren hoe het groeiproces van groenten en fruit werkt? Dan is het een idee om een gedeelte van uw tuin te promoveren tot moestuin. Een (kleine) moestuin is naast heel leuk ook nog eens heel lekker.

kindvriendelijke moestuin

Tuinmeubelen

Voor een kind is het leuk als ze hun eigen tuinmeubelen hebben. Dus een eigen stoel of bank en een eigen tafel. Fijne hieraan is dat de binnen activiteiten ook buiten kunnen worden uitgevoerd, denk aan verven, tekenen en puzzelen.

tuinmeubelen voor kinderen

Ontwerp en aanleg van kindvriendelijke tuin

Zoekt u een hoveniersbedrijf die voor u een kindvriendelijke tuin kan ontwerpen en kan aanleggen? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen 15+ jaar meer dan 800+ kindvriendelijke tuinontwerp en tuinaanleg projecten gerealiseerd. Deze tuinen liggen binnen een straal van 75 kilometer rondom Rotterdam. Denk aan plaatsen als Zevenhuizen, Capelle aan den IJssel, Bergschenhoek, den Haag, Scheveningen (enzovoort)

Vrijblijvend kennismaken

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen en hoe dat in z’n werk gaat? Of heeft u gewoon een praktische vraag of opmerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen!

Contact

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies