Tips en aandachtspunten bij krentenboom in de tuin
4 min. leestijd

Tips en aandachtspunten bij krentenboom in de tuin

Een krentenboom is een boom die steeds vaker te zien is in de Nederlandse tuin, dat komt waarschijnlijk omdat hij prachtig bloeit in de lente. Daarnaast geeft de ‘krent’ ook nog eetbare vruchten. Vanwege de prachtige bloei gaan mensen speciaal naar tuinen waar de krent veel aangeplant is, zoals in een krententuin in Dwingeloo en op het Landgoed Eerde. De krentenboom groeit echter ook in het wild, bijvoorbeeld in de provincies Drenthe, Overijssel en Limburg.

Wilt u een mooie boom in uw tuin planten? Dan is de krentenboom een heel goede keus. In dit blog kunt u lezen welke kenmerken de boom heeft, welke soorten er bestaan en hoe u de boom het best kunt verzorgen.

De kenmerken van de krentenboom

De krentenboom die het meest in Nederland voorkomt is de Amelanchier Lamarckii. Deze wordt ongeveer 10 meter hoog. De bladeren van deze krent zijn koperkleurig en er zitten fijne witte haartjes op. Voordat de krentenboom zijn bladeren laat vallen in de herfst, verandert de kleur van de bladeren naar geelrood. In de lente heeft de krentenboom wit- tot crèmekleurige bloemen die heerlijk geuren. Na de bloei kun je de bloemknoppen voor het aankomende jaar alweer zien zitten onder de bladeren. De bloemen vormen zich tot vruchten die rijp zijn in juli of augustus, ze zijn dan donkerrood van kleur.

Ook vogels zijn gek op de vruchten van de krentenboom. De zoete smaak lijkt iets op de smaak van bosbessen, de vruchten zitten vol met vitamine A. Je kunt ze gebruiken voor jam, sap of toevoegen bij het beslag voor een cake of taart.

De verschillende soorten

Behalve de in ons land veelvoorkomende Amelanchier Lamarckii, bestaan er nog meer soorten krentenbomen zoals:

  • De Amelanchier Arborea, een krentenboom die voorkomt in Canada. Deze kan wel 20 meter hoog worden. Zijn vruchten zijn wel eetbaar, maar niet smakelijk.
  • Amelanchier alnifolia. Deze krent wordt veel in Zweden geteeld en wordt 5 meter hoog. De witte bloemen van deze krentenboom groeien in trossen, de rijpe vruchten zijn zoet en sappig.
  • De Amelanchier Grandiflora geeft prachtige grote bloemen, de sappige en eetbare vruchten zijn daarom ook groter dan bij ander soorten.
  • Amelanchier Laevis wordt niet erg hoog, maar hij draagt wel grote witte bloemen en zoete vruchten die maar liefst 15 cm groot kunnen worden.
  • De Amelanchier ovalis, een Europese soort die ongeveer 5 meter hoog wordt. Deze krentenboom groeit wat strakker dan andere soorten, de bloemen groeien in trossen die rechtop staan.

krentenboom in tuin

Verzorging van de krentenboom

Wilt u een krentenboom in uw eigen tuin planten? Het is een boom die zich goed aanpast aan de grondsoort. Het best groeit de krent op grond die licht vochtig is en enigszins zuur, de boom kan niet goed tegen erg vochtige grond. Je kunt de boom het best planten in de zon tot halfschaduw, je zou de boom zelfs in een pot kunnen planten. De krentenboom kan goed tegen vorst, dus u hoeft hem niet speciaal te beschermen in de winter. Over het algemeen wordt de krentenboom niet heel hoog, daarom is deze boom ook zeer geschikt voor kleinere tuinen.

Wordt de krentenboom kaal aan de onderkant? Dan kunt u het best de boom snoeien na het bloeien. Haal oude takken dan weg, hierdoor kan het zonlicht weer goed bij de gehele boom komen. Wilt u het liefst dat de boom hoog wordt? Dan zult u vanaf het begin regelmatig zijtakken moeten snoeien. Kies een tak uit dat de stam moet worden, snoei overige takken terug tot één derde van de tak. Blijf dit jaarlijks (in de herfst) doen tot de hoofdtak dik genoeg is om als stam te dienen.

Krentenboom laten planten of verzorgen

De krentenboom is een prachtige boom, zou u deze ook niet graag in uw tuin willen? Laat Hovenier Tuinier u dan van dienst zijn! Wij zoeken de beste plek op in uw tuin om deze boom te planten en geven u tips hoe u de boom het best kunt verzorgen. De verzorging van uw tuin zou u natuurlijk ook geheel aan ons kunnen overlaten! Heeft u interesse of vragen? Neemt u dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down