Aanleg van tuin aan het water
3 min. leestijd

Aanleg van tuin aan het water

Heeft u een woning met een tuin die aan het water ligt? Wilt u de tuin opnieuw laten aanleggen of volledig laten renoveren? Veel woningbezitters met een tuin aan het water willen dat de tuin in verbinding staat met het water. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden, voordelen en nadelen.

Tuin beschermen tegen het aanliggende water

Een tuin aan het water wordt ook wel eens een oevertuin genoemd. Het is belangrijk dat de tuin goed beschermd wordt tegen het aangrenzende water. Wat u wilt voorkomen is dat te hoog water bij u in de tuin komt. Ook bij extreem weer en toenemende golven is het de bedoeling dat het water uit de tuin blijft. Hiervoor moet een beschoeiing aangelegd worden. Een beschoeiing is een constructie die de waterkant (en dus uw tuin) beschermt. Veel tuinbeschoeiingen worden gemaakt van hardhout.

aanleg tuin beschoeiing

Tuinwensen

Het geluid van het kabbelende water en de prachtige uitkijk maakt dat veel mensen aan het water willen wonen. Daarom is het voor veel van deze woningbezitters van belang dat de tuin dusdanig ontworpen en aangelegd is, dat het water in verbinding staat met de tuin. Maar wat is er mogelijk? We sommen een paar mogelijkheden voor u op.

Aanleggen van een steiger

Het aanleggen van een steiger zien we bij veel woningen aan het water. Wij maken onderscheid in drie verschillende soorten steigers, namelijk: terrassteiger, vissteiger en aanlegsteiger.

Terrassteiger

Een terrassteiger is een terras op en aan het water. Vaak zijn terrassteigers gemaakt van vlonders.

Vissteiger

Een vissteiger is een plek waar u kan vissen. De steiger is groot genoeg om het vismateriaal neer te zetten en uw stoeltje uit te klappen. Bij een vissteiger zit u horizontaal gezien verder in het water. Dit heeft meerdere voordelen, één daarvan is dat uw vishaak minder snel achter gras, riet of bomen blijft haken.

Aanlegsteiger

Een aanlegsteiger is handig wanneer u een boot tot uw beschikking hebt. U kunt de boot gemakkelijk aan het droge leggen en u komt gemakkelijk de boot in en uit.

aanleg tuinsteiger

Tuintrap

Als u het water of uw steiger wilt bereiken zal het hoogteverschil overbrugd moeten worden. In veel gevallen wordt er gekozen voor een trap. Een tuintrap is in verschillende maten, vormen, kleuren en materialen te krijgen. Deze kunt u geheel naar wens en smaak laten maken.

Terras

Om het maximale uit het prachtige uitzicht te halen wordt er vaak gekozen voor een terras aan het water. De mogelijkheden bij het terras zijn enorm. Allereerst zijn er veel verschillende materialen. Kiest u voor keramische tegels, betontegels of toch voor een vlonderterras? En wilt u een open terras of heeft u liever een zitplaats onder een veranda, pergola of overkapping?

Bij het aanleggen van een terras moet er gekeken worden naar de ligging van uw tuin. Dit heeft alles te maken met de lichtinval. Een tuin op het noorden heeft bijvoorbeeld een heel andere lichtinval dan een tuin op het zuiden, oosten of westen. Door hier kritisch naar te kijken heeft u een terras die volledig aansluit bij uw wensen.

Hoveniersbedrijf in omgeving van Rotterdam

Hoveniersbedrijf Tuinier is al meer dan 15 jaar actief in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Reeuwijk, Capelle aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel en meer omliggende steden en dorpen. Door de jaren heen hebben we in honderden tuinen aan het water ontworpen en aangelegd.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down