Tuin op het noordoosten
3 min. leestijd

Tuin op het noordoosten

Bent u trots tuinbezitter en ligt uw tuin op het noordoosten? Heeft u een tuin die voor een deel op het noorden en op het oosten ligt? In dit artikel schrijven we over de voor en nadelen van een tuin op het noordoosten.

Tuinontwerp

Of u nu een tuin op het noorden, oosten, westen of zuiden heeft. Elk tuinrenovatie of tuinaanleg project begint met een tuinontwerp. Een tuinontwerp geeft houvast tijdens het project en maakt dat u overal goed over heeft nagedacht.

Een belangrijk aspect bij het ontwerpen van uw tuin, is de ligging. De ligging van uw tuin bepaald o.a. de lichtinval. Door rekening te houden met licht en het aantal zonuren haalt u het meeste plezier uit uw tuin.

ontwerp tuin op het noordoosten

Voordelen en nadelen

Een tuin op het noordoosten heeft zowel voor als nadelen. We nemen de voor en nadelen in het kort met u door.

Voordelen tuin op het noordoosten

De voordelen van een tuin op het noordoosten zijn met name in de zomer merkbaar. Uw tuin heeft namelijk meerdere schaduwplekken. Hierdoor kunt u lekker beschut in de tuin zitten. Daarnaast zal uw woning koeler aanvoelen. Dit komt omdat de zon op het warmste moment van de dag niet continue op uw gevel zal schijnen. Hierdoor heeft u als het echt warm is met uw huis een relatief koele schuilplek.

Een ander voordeel kan zich voordoen op het moment dat het gesneeuwd heeft. Heeft u kinderen of bent u zelf groot liefhebber van sneeuw? Sneeuw blijft in een tuin op het noordoosten doorgaans langer liggen. Dit levert vaak prachtige plaatjes op en anders wel urenlang speelplezier.

Nadelen tuin op het noordoosten

Een tuin op het noordoosten kent ook wat nadelen. Zo wordt de tuin weinig blootgesteld aan licht. Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging. Ligt uw tuin meer op het oosten dan op het noorden, dan zult u hier iets minder hinder van ondervinden.

Verder komen er wat extra onderhoudswerkzaamheden kijken bij een tuin op het noordoosten. Een voorbeeld van meer onderhoud komt door mos begroeiing. Mos gedijt het beste in een schaduwrijke en vochtige omgeving en kan zich ophopen op het terras maar ook in het gazon!

Mos in het gazon werkt verstikkend voor het gras, hierdoor zal het gras niet tot nauwelijks meer groeien. In dat geval moet u het gazon verticuteren. Zodra u uw gazon verticuteert verwijdert u de viltlaag, hierdoor geeft u uw gazon weer bewegingsvrijheid en lucht om te groeien.

mos in het gazon tuin op het noordoosten

Zon creëren in een tuin op het noordoosten

Wilt u toch een  zonnige plek in uw tuin creëren dan zult u creatief moeten omgaan met ruimtes en objecten. Heeft u een lange diepe tuin? Dan liggen er veel kansen aan het eind van de tuin. Het is goed om te kijken of daar mogelijkheden liggen voor het aanleggen van een terras.

Verder is het raadzaam om de zonnestralen die uw tuin bereiken niet te doorbreken met hoge objecten, denk aan pergola’s, tuinhuizen en hoge bomen.

Tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud bij tuin op het noordoosten

Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf in de omgeving van Rotterdam die voor u tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud kan realiseren? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen 15+ jaar meer dan 2000+ tuinen ontworpen, aangelegd en onderhouden. Wij werken binnen een straal van 75 kilometer wat inhoudt dat veel van onze projecten te vinden zijn in plaatsen als den Haag, Utrecht, Gouda, Zevenhuizen, Capelle aan den IJssel (enzovoort).

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down