Tuin op het zuiden

Ligt uw tuin, ten opzichte van de zon, gericht op het zuiden? Wilt u graag een tuinontwerp op maat die rekening houdt met de voor en nadelen van een tuin op het zuiden?

De ligging van de tuin heeft grote invloed op het tuinontwerp. Bij een tuinontwerp moet er rekening gehouden worden met daglicht, zonlicht en schaduw. Zodra u een tuin op het zuiden heeft, heeft u te maken met veel licht en zon. Een gegeven waar niet zomaar aan voorbij kan worden gegaan. Bij het maken van goed tuinontwerp probeer je de voordelen van een tuin op het zuiden maximaal te benutten. In dit artikel schrijven we erover!

Veel zon en warmte

Tijdens de zomerdag schijnt er vrijwel de hele dag zon in uw tuin. Velen vinden dat heerlijk maar het kan ook erg warm zijn. Zodra u een tuin op het zuiden heeft is het slim om te kijken waar u schaduwplekken gaat creëren. Allereerst is het goed om na te denken of u gaat voor natuurlijke schaduw of gecreëerde schaduw. Natuurlijke schaduw is schaduw van bomen of planten. En gecreëerde schaduw is schaduw van bijvoorbeeld uw woning of overkapping. Over het algemeen is natuurlijke schaduw koeler dan gecreëerde schaduw.

Vervolgens is de vraag wanneer wilt u graag een schaduwplek? Wilt u liever overdag een plek om te schuilen tegen de zon, of heeft u dit liever ’s avonds? Dit is van groot belang bij het ontwerp van een tuin. Het bepaalt bijvoorbeeld de ligging van het terras.

Zodra u weet wat voor schaduw u wilt en wanneer u schaduw wilt, is het zaak om te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Er zijn tal van manieren om schaduwplekken te creëren.

Natuurlijke schaduw

Gecreëerde schaduw

Beplanting in de tuin

Zodra u een tuin heeft met veel dag- en zonlicht is het belangrijk om hier uw beplanting op af te stemmen. Het is logischerwijs niet slim om planten te kiezen die het beste aarden in schaduwrijke plekken. Als we het hebben over beplanting komt het goed uit dat uw tuin veel dag en zonlicht kent. Er zijn namelijk veel planten en bloemen die het best tot z’n recht komen op plekken waar veel zon en licht is. Hieronder een paar voorbeelden van planten en bollen die floreren in een zonnige omgeving.

  • Vaste planten zoals: Zonnehoed (Echinacea), Brandende liefde (Lychnis chalcedonica), Zonnekruid (Helenium), Zonnehoed (Rudbeckia), Vlambloem (Phlox), Klokjesbloem (Campunula) en Riddersporen (Delphinium).
  • Zomerbollen zoals: Zuidenwind lelie (Ornithogalum Saundersiae), Tijgerbloem (Tigridia), Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus ‘Murielae’), Calla (Zantedeschia), Zomerhyacint (Galtonia).

Hou rekening met de ligging

Zoals u merkt is het bij het ontwerp van de tuin belangrijk om rekening te houden met de ligging. Of je tuin nu op het zuiden, oosten, westen of noorden ligt: elke tuin heeft aandacht nodig. In het geval van een tuin op het zuiden moet u rekening houden met warme en droge periodes. In de zomer is het verstandig om regelmatig uw gazon en borders te beregenen. Dit kunt u handmatig doen, maar u kunt er ook voor kiezen om een beregeningssysteem in de tuin aan te leggen.

Als u uw tuin gaat beregenen, doe dit niet op het warmste moment van de dag. Kies een moment wanneer de zon ondergaat of onder is. Anders heeft u kans dat u uw gazon of beplanting verbrandt.

Tuin op het zuiden: onderhoud, aanleg, ontwerp

Heeft u een tuin op het zuiden en wilt u graag tuinaanleg, tuinonderhoud of tuinontwerp uitbesteden? Wilt u genieten van uw tuin zonder ernaar om te kijken? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel (omgeving Rotterdam) en is werkzaam binnen een straal van 75 kilometer. Regelmatig onderhouden we tuinen, ontwerpen we tuinen en leggen we tuinen aan in Rotterdam, den Haag, Utrecht, Krimpen aan de Lek, Gouda en alles in de buurt.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen