Zwembad in de tuin: waar moet je aan denken?
3 min. leestijd

Zwembad in de tuin: waar moet je aan denken?

Tot een aantal jaar geleden gingen we in de zomer op vakantie naar zuidelijke landen om zon en warmte te zoeken. We boekten een hotel aan het strand, of één met een prachtig zwembad om te genieten van lange zomerse dagen en een koele duik. Maar het klimaat verandert de laatste jaren enorm. We leven van hittegolf naar hittegolf, we hoeven niet meer weg uit Nederland niet voor zon en warmte. Dat is de reden dat steeds meer mensen kiezen voor een zwembad in de eigen tuin. Natuurlijk kunt u kiezen voor een groot opzetbad, maar een echt zwembad in uw tuin is natuurlijk veel mooier. Denkt u er ook aan om een zwembad in uw tuin te laten aanleggen? Hier leest u alles over de keuzes, benodigdheden en voordelen.

Voordat u een zwembad koopt

Voordat u een zwembad laat aanleggen moet u eerst een aantal dingen onderzoeken. Voor een zwembad heeft u ten eerste redelijk wat ruimte nodig. Niet alleen voor het bad zelf, maar ook om er omheen te kunnen lopen, en voor de bijkomende zaken als pomp, filter en verwarming.

Ook moet de ondergrond geschikt zijn om een zwembad in aan te leggen. De bodem moet stabiel zijn en het grondwater mag niet te hoog staan. De plek waar het zwembad moet komen dient goed bereikbaar te zijn voor het bedrijf die het bad gaat aanleggen.

Een vergunning van de gemeente heeft u in de meeste gevallen niet nodig om een zwembad te laten aanleggen. Een enkele keer is echter wel toestemming nodig, bijvoorbeeld in bepaalde natuurgebieden gebieden of wanneer u in een monumentaal pand woont.

aanleg zwembad in tuin

Zwembad soorten

Er bestaan veel verschillende soorten zwembaden. Als eerste kunt u een keus maken voor bepaalde vormen van het bad. Dit is een kwestie van smaak, maar hangt ook af van de plek waar het bad komt. Houdt rekening met het feit dat het maken van een bad met een afwijkende vorm meer tijd en werk kost.

Naast de vorm van het bad dient u een keus te maken voor het materiaal waarvan het bad is gemaakt. U kunt een gemetseld bad laten aanleggen, deze wordt gemaakt van aparte betonblokken dat wordt bekleed met folie of glasvezel. Deze stoffen zorgen voor waterdichtheid, het glasvezel is duurder maar gaat langer mee.

U kunt ook een keus maken voor een bad dat al in de fabriek naar uw wens gemaakt is. Dit wordt een monoblok zwembad genoemd, en is gemaakt van kunststof. Het voordeel van dit bad is dat het zeer snel geplaatst wordt.

Als laatste kunt u een keus maken voor een zwembad dat gegoten wordt met beton. Het voordeel van een gegoten bad is dat alle vormen mogelijk zijn. Het afdichten van het beton om te beschermen van water kan worden gedaan met folie, maar meestal worden dit soort baden bekleed met tegels.

Filters, pompen en verwarming

Om het water schoon te houden worden filters gebruikt, en een pomp om het water door de filter te pompen. Het is belangrijk dat de pomp sterk genoeg is voor de hoeveelheid water in uw zwembad. De filters dienen eens in de zoveel tijd gereinigd te worden. Dit kunt u met de hand doen, maar er bestaan automatische systemen om de filters te reinigen. Het reinigen van uw zwembad kunt u eventueel uitbesteden aan specialistische bedrijven. Zo heeft u er geen omkijken naar en profiteert u alleen van de voordelen van uw zwembad.

Zwemmen in de warmte van de zomer is heerlijk, maar met een warmtepomp kunt u nog veel langer genieten van uw eigen zwembad. Er bestaan tegenwoordig zeer duurzame warmtepompen die werken op zonnepanelen. Ook bestaan er warmtepompen die warmte uit de lucht halen en aan het water afgeven. Zo heeft u een heerlijk verwarmd zwembad, maar zonder hoge elektriciteit kosten.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down