Zwembad in de tuin; welke onderhoudswerkzaamheden zijn er?
3 min. leestijd

Zwembad in de tuin; welke onderhoudswerkzaamheden zijn er?

Wanneer de zon begint te schijnen en de temperatuur stijgt, is het tijd om uw afdekzeil van het zwembad te halen; u kunt weer lekker in uw eigen tuin gaan zwemmen. Maar hoe kunt u uw zwembad nu het beste onderhouden? In dit artikel noemen we de belangrijkste aandachtspunten.

Schoonmaken van het zwembad

Helder zwemwater krijgt u door het water goed te onderhouden, maar ook de wanden en de bodem van het zwembad dienen goed schoongemaakt te worden. Doet u dit niet, dan gaat er vuil en kalk op zitten. Er zijn verschillende manieren om de wanden en de bodem van uw zwembad schoon te maken.

Handmatig schoonmaken

U kunt er voor kiezen om het zwembad schoon te maken met een bodemborstel, een schepnet en een wand-, en waterlijnborstel. Met de borstels kunt u de bodem en de wanden handmatig schoonmaken, het visnet helpt u om drijvend vuil (zoals takjes en bladeren) uit her zwembad te vissen.

Semi-automatisch schoonmaken

Doet u het liever op een gemakkelijker manier dan handmatig? Dan kunt u gebruik maken van een elektrische zwembadstofzuiger. U kunt hiermee de wanden en de bodem van het zwembad stofzuigen met de hand. De zwembadstofzuigers zijn gemaakt om helemaal onder water te kunnen stofzuigen, waarbij al het vuil verzameld wordt door een intern filter.

Geheel automatisch schoonmaken

Wilt u nog meer gebruikersgemak? Dan kunt u gebruik maken van een zwembadrobot. Dit is een automatische zwembadreiniger. Afhankelijk van het model kan deze robot binnen een paar uur de wanden en de bodem van uw zwembad geheel zelfstandig schoonmaken. De zwembadrobot is voorzien van een intern filter en een eigen zuigkracht. De robot weet precies welke plekken van het zwembad hij nog schoon moet maken.

onderhoud zwembad

Onderhoud van het water

Ook al is uw zwembad tot in de puntjes verzorgd, u bent er nog niet. Het water moet namelijk ook schoongemaakt worden en dit doet het water niet uit zichzelf. Door gebruik te maken van een goede filter-, of pompinstallatie krijgt u helder schoon water. Een zwembad wordt altijd met leidingwater gevuld en dit water dient schoongehouden te worden van bacteriën, haren, algen, zonnebrandcreme en huidschilfers. Het water dient gedesinfecteerd te worden en er zijn drie manieren om dit te doen.

Chloor

De meest gebruikte manier om uw zwembadwater schoon te houden is door gebruik te maken van chloor als desinfectiemiddel. Wanneer u chloortabletten gebruikt, zorgt dit ervoor dat de bacteriën binnen een mum van tijd gedood worden. Wilt u uw zwembadwater schoon houden, dan dient u het water regelmatig te testen. Er zijn een aantal belangrijke waardes die u regelmatig moet testen, zoals de pH waarde, de alkaliteit (TA) en het chloor. U dient dit minimaal één keer per week te testen.

AquaFinesse

De waterbalans balanceren kan een lastige klus zijn. U kunt het uzelf gemakkelijker maken door gebruik te maken van AquaFinesse Pool Puck. Als u uw zwembadwater hier wekelijks mee behandelt, dan zorgt dit ervoor dat uw water kristalhelder en schoon is en dat u nooit meer last heeft van slijmerige wanden of kalkafzetting.

Zout

Kunt u niet tegen chloor? Dan kunt u gebruik maken van zwembadzout om het water van uw zwembad te reinigen. U voegt zwembadzout toe aan het water, wat vervolgens door een zoutelektrolyse omgezet wordt in natuurlijk chloride. Dit chloride zorgt ervoor dat het water ontsmet.

Zwembad laten aanleggen en onderhouden

Bent u opzoek naar een vakkundig bedrijf die u kan helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van zwembaden? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel legt jaarlijks honderden zwembaden aan. Benieuwd hoe naar de kosten, het proces en hoe wij in z’n totaliteit te werk gaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down