Aanleggen dakterras
14 min. leestijd

Aanleggen dakterras

Heeft u een dak waar u graag een dakterras op wilt maken? Heeft u een bestaand dakterras die niet meer aan uw wensen voldoet? Een dakterras aanleggen is specialistisch en vakkundig werk. In dit artikel nemen we alles op het gebied van dakterrassen en grote balkons met u door.

Wat is een dakterras?

Een dakterras is een terras op een plat dak van een woning, bijgebouw of uitbouw. Een dakterras is doorgaans wat groter dan een balkon, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Ook een balkon kan dus als dakterras worden gezien. Dit heeft te maken met de hoogte waarop het balkon zich bevindt.

Waar vindt u dakterrassen?

Vaak wordt er gedacht dat dakterrassen alleen te vinden zijn bij appartementen en penthouses. Maar niets is minder waar. Dakterrassen vind je eigenlijk overal:

Woningen

Normale woningen als hoekwoningen, tussenwoningen, 2 onder 1 kap en vrijstaande woningen kunnen heel goed een dakterras hebben. Vaak wordt gedacht dat dit niet zo is. Maar niets is minder waar. Regelmatig vindt u het dakterras terug op een uitbouw of een bijgebouw om op deze manier het woonoppervlak te vergroten. Ook is een dakterras op een (groot) balkon op hogere verdiepingen een ideale manier om uw woonplezier te vergroten.

Penthouses

Penthouses zijn luxeappartementen. Vaak zijn deze uitgerust met grote dakterrassen. Deze terrassen worden door de bezitters ervan vaak voorzien van de nodige luxe. Denk aan zwembaden en jacuzzi’s.

Appartementen

Het grootste deel van de appartementen in Nederland beschikt over een dakterras. De groottes van de dakterrassen kunnen erg verschillen. Zo is het ene appartement uitgebreid met een klein terras om een frisse neus te halen, een ander appartement met een middelgroot balkon voor een tuingevoel, en weer een ander appartement heeft een uitgebreid dakterras van meer dan 50 vierkante meter.

aanleg dakterras penthouse

Kan er op mijn dak een dakterras?

Heeft u nog geen bestaand dakterras? Dan loopt u vast met de vraag rond of er op uw dak een dakterras aangelegd kan worden? Het is namelijk zo dat niet elk dak geschikt is voor een dakterras. Dat heeft te maken met bouwconstructies en gewicht. Een fraai ingericht dakterras met allerlei voorzieningen is voor sommige dakconstructies te zwaar. Op het moment dat u toch besluit om een dakterras aan te leggen op een dak die hier niet voor geschikt is, brengt dit serieuze gevaren met zich mee.

Hoe bepaal ik of mijn dak geschikt is?

Wij houden de volgende norm aan: zodra uw dakconstructie 250 kilogram per vierkante meter kan verdragen is uw dak geschikt voor een dakterras.

Nu is dat voor u mogelijk niet zo makkelijk om uit te rekenen. Wij raden ten zeerste aan om hier een vakman voor in te schakelen. Gokken of misrekenen kunnen grote gevolgen hebben die niet te overzien zijn.

Vergunning dakterras

Heb je een vergunning nodig voor het aanleggen van een dakterras? Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt.

Het antwoord daarop is vrij simpel, namelijk: je hebt altijd een (bouw)vergunning nodig voor een dakterras. Er is in geen enkel geval een uitzondering. Of u uw dakterras nu aan de voorkant van uw woning heeft, zijkant of achterkant, een vergunning is noodzakelijk.

Vergunningaanvragen

Een vergunning aanvragen dient bij uw gemeente te gebeuren. Veel mensen kiezen ervoor om dit traject uit te besteden bij een expert omdat hier nogal wat haken en ogen aanzitten.  Door hun jarenlange ervaring verloopt het proces voor de vergunning aanvraag vaak efficiënter.

Nu wilt u vast weten of de kans reëel is of u een dakterras mag aanleggen! Dit is vooraf lastig in te schatten. Uw aanvraag is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Vaak wordt een vergunningsaanvraag op beschermde woningen, panden en monumenten niet gehonoreerd. Ook mag uw dakterras bijvoorbeeld niet binnen 2 meter van de erfgrens vallen. Daarbij zijn er altijd uitzonderingen. Daarom is het lastig om een concreet en helder antwoord te formuleren. Er gelden per gemeente, omgeving en gebouw verschillende regels.

constructie dakterras

Kosten dakterras

De kosten van het aanleggen van dakterras kan erg verschillen. Het is afhankelijk van:

 • Grote van het terras
 • Keuze van materiaal
 • Toegankelijkheid terras
 • Manier van aanleggen
 • Vergunning

Gemiddelde kosten

Een relatief klein dakterras van 20 vierkante meter kost gemiddeld tussen de 17.500 en 27.500 euro. Vaak wordt er gedacht dat een groot dakterras aanzienlijk duurder is dan een gemiddeld of klein dakterras, dit is echter niet helemaal waar. Het te betalen bedrag valt aan de ene kant hoger uit, aan de andere kant blijven de eenmalige kosten in beide gevallen gelijk. Dus extra vierkante meters vallen relatief gezien goedkoper uit. Dit heeft o.a. te maken met:

 • Vergunning is, ongeacht de grootte, aangevraagd en goedgekeurd
 • Constructie is nauwkeurig bekeken (of het nou een groot of klein dakterras betreft)
 • Kosten van een dakterras ontwerp zijn eenmalig
 • Meer vierkante meters maakt het aanleg proces vaak efficiënter

kosten aanleg dakterras

Offerte dakterras aanvragen

Wilt u graag een offerte aanvragen voor het aanleggen van een dakterras? Dat kan! U kunt ons contactformulier invullen, ons bellen en ook per mail kunt u ons bereiken.

Door de jaren heen hebben we gemerkt dat onderstaand proces het meest efficiënt is;

Telefoongesprek

Het eerste contact zal via de telefoon worden gelegd. Dit gesprek neemt 15 à 20 minuten in beslag. Tijdens dit gesprek zullen we u meerdere vragen stellen zodat we een beeld krijgen bij uw wensen.

Afspraak

Vervolgens plannen we graag een afspraak op locatie zodat we ons een beeld kunnen vormen, en de afmetingen kunnen bepalen. We gaan dieper in op uw smaak, stijl, budget en wens. Indien u nog geen bestaand dakterras heeft, maken we de check of de bouwconstructie voldoet aan de eisen om een dakterras aan te leggen.

Ontwerp

Met al deze input maken we een creatief ontwerp. Binnen 14-dagen nemen we contact met u op voor het inplannen van een afspraak bij ons op kantoor! Tijdens deze afspraak nemen we samen met u het ontwerp, de offerte, eventuele wijzigingen en verschillende materialen met u door.

Aanleg

Zodra u akkoord bent met het ontwerp, de offerte, de materialen en start- en oplever data beginnen we met het aanleggen van uw droom-dakterras.

Ontwerp dakterras

Bij elke tuinaanleg en tuinrenovatie project is het ontwerp een belangrijk onderdeel. Bij het aanleggen van een dakterras is dat niet anders. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat u van A tot Z heeft nagedacht over uw droomterras en zeker weet dat het naar uw wens wordt afgeleverd.

ontwerp dakterras

Het ontwerpen van een dakterras gaat veel verder dan schuiven met planten, gazon en objecten. Er zijn veel aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. We nemen ze hieronder met u door;

Vorm van het dakterras

De vorm van het dakterras is van cruciaal belang. Het maakt bepaalde dingen mogelijk of juist niet. Heeft u bijvoorbeeld dakterras met een ronding, lastige hoeken of met hoogteverschil? Dan zal hier extra rekening mee gehouden moeten worden. Creativiteit speelt een belangrijke factor!

Ligging

Een dakterras ligt nooit helemaal op het noorden, oosten, zuiden of westen. Vaak ligt het ertussenin. Denk aan het noordwesten of zuidoosten. Het is belangrijk dat de ligging van het dakterras wordt meegenomen in het ontwerp.

Bij een dakterras op het noorden heeft u doorgaans meer schaduwrijke momenten dan bij een dakterras op het zuiden. Zodra hier rekening mee wordt gehouden, halen we het maximale uit de groei en bloei van uw planten. Daarnaast kunnen we rekening houden met uw wensen. Vindt u het bijvoorbeeld prettig om in de zon te zitten? Dan zullen we kijken waar de zon vandaan komt en waar de zon zich gedurende de dag zich bevindt. Het is in zo’n geval bijvoorbeeld niet handig om te kiezen voor een pergola die alle zonnestralen weert.

Maten en afmetingen

Uiteraard zijn de afmetingen van uw dakterras van cruciaal belang. Heeft u een klein terras dan is het plaatsen van een extreem grote overkapping misschien niet het meest voor de hand liggend. De maten en afmetingen zijn dus extreem belangrijk om het maximale uit uw dakterras te halen.

Smaak

Er zijn veel verschillende tuinstijlen. U kunt kiezen voor een moderne tuin die vaak strakke lijnen kent. Maar u kunt ook kiezen voor een landschappelijk dakterras, die wordt vaak gekenmerkt door lossere lijnen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Wensen

We komen hier verder in het artikel nog op terug. Maar uw doel of wens wordt uiteraard meegenomen in het ontwerp. Wilt u bijvoorbeeld een dakterras waar u niets aan hoeft te doen? Dan tekenen we geen beplanting in die veel onderhoud vergen.

wensen aanleg dakterras

Wensen dakterras

Belangrijk is om voor u zelf uw wensen vast te stellen. Voor extra inspiratie kunt u zich verdiepen op internet, sociale media zoals Pinterest, of door allerlei tijdschriften door te spitten. Hierdoor komt u wellicht op ideeën die u vooraf niet bedacht had.

We nemen een paar voorbeelden door van veelgehoorde dakterras wensen;

Tuinieren

Heeft u groene vingers maar geen tuin? Vindt u het jammer dat u uw groene vingers niet benutten kan? Geen probleem! We kunnen voor planten, bloemen, bomen en gras kiezen die het nodige onderhoud nodig hebben.

Geen groene vingers

Het is ook mogelijk dat u helemaal geen groene vingers heeft. Of misschien heeft u wel groene vingers maar heeft u simpelweg geen tijd om uw dakterras te onderhouden. Dan zijn er twee opties waar u voor kunt kiezen.

 1. U kiest voor een (relatief) onderhoudsvrij dakterras
 2. U schakelt een vakman in die voor u het onderhoud uit handen neemt

Afkoelen

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Wilt u de hitte ontvluchten? Dan is het slim om veel schaduwplekken te creëren. Dit kan door het planten van bomen, hoge hagen en planten, maar ook door het bouwen van een overkapping of een pergola.

Heeft u al schaduwplekken en zoekt u een andere manier om af te koelen? Dan is het aan te raden om te kijken naar een tuindouche of ingebouwd zwembad.

Ontspanning

De tuin is voor veel mensen een plek voor ontspanning. Na een lange dag werken is dit de plek waar u tot rust kan komen! Door heerlijke zitplekken te creëren wordt het daadwerkelijk de plek waar u stoom kunt afblazen.

Moestuin

Eten uit eigen tuin is iets wat veel mensen willen. Uiteraard maakt het niet uit of u een tuin op de begane grond of een tuin op hoogte heeft. Daarom is het aanleggen van een moestuin op uw dakterras goed mogelijk.

moestuin dakterras

Ideeën voor dakterras aanleg

Bij het aanleggen of renoveren van uw dakterras zijn er heel veel mogelijkheden. We nemen een paar van die mogelijkheden met u door;

Tuinverlichting

Eigenlijk mag tuinverlichting niet ontbreken op een dakterras. Het geeft extra sfeer, is veiliger en zorgt ervoor dat u ook in de avonduren kunt genieten van uw tuin.

Elektra

Het is belangrijk om te denken aan een elektra aansluiting. Zeker met warme zomeravonden is een elektra aansluiting van cruciaal belang. Denk maar eens aan het opladen van uw telefoon, het werken op de laptop, het ontsteken van een elektrische barbecue en het aanzetten van uw buitenverlichting.

Wellness

Zeker bij penthouses zie je veel wellness op het dakterras. Denk aan zwembaden en jacuzzi’s maar ook aan buitendouches. Ideaal als u even wilt afkoelen op een hete zomerdag.

Levend groen

Voor het echte tuingevoel mag levend groen niet ontbreken. Denk aan planten, bomen, struiken en hagen. Er zijn veel verschillende soorten beplanting en bomen. Belangrijk is om deze te laten aansluiten op uw tuinwens. Wilt u bijvoorbeeld weinig tuinonderhoud verrichten? Dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Ligt uw tuin op het noorden, oosten, zuiden, westen of er tussen in? De ligging van de tuin heeft invloed op de keuze van uw beplanting. Heeft u bijvoorbeeld een plek op uw terras waar veel schaduw is? Dan is het niet handig om te kiezen voor planten die het best renderen op zonnige plekken.

Tuinmeubelen

De keuze van uw tuinmeubelen zijn van cruciaal belang. Allereerst moet het heerlijk zitten. Het zou vervelend zijn als u het heerlijk vindt om buiten te zitten maar toch naar binnen gaat omdat de meubelen niet lekker zitten. Daarnaast is het aan te raden om tuinmeubelen te kiezen die bij de stijl van uw dakterras passen.

Verder is het goed om te kijken naar de ruimtes en afmetingen van de tuin. Het is wenselijk dat uw tuinmeubelen daar goed bij passen.

tuinmeubelen dakterras

Beregening

Ook op hogere hoogte moet het gazon, de bomen en uw beplanting water krijgen. Er moet dus een wateraansluiting geïnstalleerd worden. U kunt er ook voor kiezen om een beregeningssysteem aan te leggen. Hierdoor bent u niet continue in de weer met tuinslangen! Bij sommige systemen kunt u zelfs uw tuin besproeien met uw smartphone of tablet.

Houtbouw

Hout is een veel gekozen materiaal op een dakterras. Er zijn dan ook veel toepassingen te bedenken. Denk maar eens aan pergola’s, tuinhuizen, overkappingen, schuttingen, erfafscheidingen, tuinmeubelen, bloembakken, vlonders en hekwerken.

Ondergrond

Wat betreft de keuze voor ondergrond kunt u alle kanten op: u kunt kiezen voor gras, houtsnippers, vlonders, half verharding zoals grind, maar ook voor betontegels of keramische tegels.

Bij het aanleggen van een vloer op een dakterras wordt er vaak gekozen voor een zwevende vloer voor een luxe effect.

Wat is een zwevende vloer?

Een zwevende vloer ligt los op de dragende vloer (het oorspronkelijk dak). De vloer die u aanbrengt is vooral bedoeld om de tuin mooier te maken!

Omheining

Een dakterras heeft altijd een omheining. Deze omheining dient voor veiligheid en zorgt ervoor dat u, uw kinderen, huisdieren of uw gasten niet naar beneden kunnen vallen. Omheiningen of erfafscheidingen zijn vaak van het materiaal hout of staal gemaakt, maar bij een dakterras wordt er vaak gekozen voor een glazen omheining. De reden hiervoor is simpel te verklaren, u kunt er doorheen kijken waardoor u het prachtige uitzicht niet verliest en uw dakterras optisch vergroot wordt.

glazen omheining dakterras

Verschillende toegangen dakterrassen

U kunt wel een mooi dakterras hebben, maar u heeft er natuurlijk niets aan als u het dak niet op kunt. Daarom zal er een toegang naar het dak aangelegd moeten worden. Er zijn meerde toegangsmogelijkheden, we nemen ze kort door:

Via een dakluik

Het hoogteverschil tussen de bovenste etage en dak moet overbrugd worden. Dit kan met een trap en een dakluik. Met de trap overbrugt u de afstand en het luik kunt u openen en sluiten waardoor het dakterras toegangbaar wordt.

Via een dakhuis

Een dakhuis is een dichte bouwconstructie met dak, die binnen met buiten verbindt. Deze constructie wordt vaak gekozen wanneer er een trap naar het dak loopt. Een dakhuis lijkt van de buitenkant op een tuinhuisje en heeft de functie van een trappenhuis.

Door openslaande deuren

Heeft uw dak dezelfde hoogte als uw woonkamer, slaapkamer of de keuken? Dan is het makkelijk om te kiezen voor openslaande deuren. Door de deuren te openen heeft u direct toegang tot het terras.

toegang dakterras

Dakterras aanleggen

Wilt u graag een dakterras aanleggen? Zoekt u een hoveniersbedrijf die voor u het dakterras ontwerp en dakterras aanleg kan realiseren? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen vijftien jaar meer dan 500+ dakterrassen aangelegd in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Capelle aan den IJssel (en nog veel meer plekken). Wij zijn actief in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Door onze jarenlange ervaring kennen wij alle uitdagingen die horen bij het aanleggen van een dakterras. Hierdoor zal het hele traject (van ontwerp tot aanleg naar onderhoud) efficiënt en soepel verlopen.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen of mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down