Hoe en wanneer moet blauwe regen gesnoeid worden?
4 min. leestijd

Hoe en wanneer moet blauwe regen gesnoeid worden?

Heeft u een blauwe regen in uw tuin? Dan moet deze twee keer per jaar gesnoeid worden, anders zullen er geen bloemen meer in verschijnen. De officiële naam van blauwe regen is Wisteria. Een naam die logischer is, want er bestaan ook soorten van deze plant die witte en roze bloemen geven.

Die bloemen komen in de plant in het eind van de lente, van april tot mei. Het zijn grote, langwerpige bloemen die in lange trossen groeien. Daarnaast geuren de bloemen flink, ze trekken dan ook veel insecten aan als bijen en vlinders. De blauwe regen groeit snel en krachtig, het is daarom ook belangrijk om de plant goed te leiden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een aantal gesteltakken langs een muur of pergola te leiden. Doet u dit niet dan zou de plant dermate kunnen groeien dat problemen ontstaan aan regenpijp of dakgoot. Snoeien is daarom erg belangrijk, maar wanneer doet u dat en hoe? In dit artikel leest u er alles over.

De verschillende soorten blauwe regen

De blauwe regen is een snel groeiende plant die vrijwel op elke plek in de tuin kan staan, zon of halfschaduw. Daarnaast kan de plant heel goed tegen de winter. Gaat u een blauwe regen planten, dan kunt u dit het best in het voorjaar doen. U kunt kiezen uit veel verschillende soorten blauwe regen zoals:

  • Japanse blauwe regen;
  • Blauwe regen Alba met witte bloemen;
  • Issai-naga, een blauwe regen die al snel bloeit;
  • Longissima Alba, een soort met hele lange trossen witte bloemen (wel 60 cm groot);
  • Macrobotrys, ook deze soort heeft grote trossen bloemen, maar dan violetkleurige;
  • Chinese blauwe regen, een soort waarvan de bloemen vroeg verschijnen, meestal voor het blad;
  • Prolific, een blauwe regen met prachtig donker violetkleurige bloemen.

snoeien blauwe regen

Het snoeien van blauwe regen

Een blauwe regen groeit heel hard, daarom moet deze regelmatig gesnoeid worden. Hiermee houdt u niet alleen de plant in bedwang, u zorgt er daardoor ook voor dat de plant veel bloemen zal ontwikkelen. Voor een rijke bloei moet u de blauwe regen twee keer per jaar snoeien.

De eerste snoei van het jaar doet u in januari of februari. Tijdens deze snoei knipt u alle zijtakken van de gesteltak weg tot er slechts twee knoppen aan de zijtak overblijven. U kunt deze knoppen duidelijk herkennen, ze zijn donker van kleur. Met een scherpe snoeitang knipt u de tak boven de tweede knop af. Uit de knoppen zullen nieuwe trossen met bloemen ontstaan.

De tweede snoei moet u na de bloei doen, in de maanden juli of augustus. Nu snoeit u weer alle zijtakken weg, maar nu let u op de bladeren. Knip de zijtak af boven het vijfde blad vanaf de gesteltak.

Tip: Let er tijdens het snoeien op of het draad waarmee de blauwe regen geleid wordt niet in de bast groeit. Omdat de plant erg hard groeit, kan dit draad snel te strak komen te zitten. U kunt daarom ook het best geleiddraad van kunststof (rubber) gebruiken, metaal levert sneller problemen op.

Blauwe regen laten snoeien door Hovenier Tuinier

Heeft u een blauwe regen in de tuin die nodig gesnoeid moet worden? Misschien overwoekert de plant de muren van uw huis of geeft de plant geen bloemen meer? Hovenier Tuinier kan u daarbij helpen. Wij zijn ervaren in het onderhouden van allerlei planten, zo ook de blauwe regen. Wist u trouwens dat de blauwe regen een giftige plant is? Let op dat uw kinderen de zaden of erwten van de plant niet eten! Daarnaast kan de sap van de plant flinke irritaties opleveren voor de ogen. Het is daarom verstandig om het snoeien uit te besteden aan een ervaren hovenier.

Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down