Hoe verzorg je een groenblijvende clematis?
4 min. leestijd

Hoe verzorg je een groenblijvende clematis?

De groenblijvende Clematis heeft als bijnaam ‘koningin der klimplanten’. Dit komt door haar krachtige groei en luxueuze bloemen. De Clematis ontwikkelt prachtige bloemen, ze groeit gemakkelijk en is een eyecatcher voor uw tuin. De plant is ideaal voor het planten in grote containers op uw balkon, patio of terras. U kunt ook een pergola vullen met de Clematis; dit resulteert in een indrukwekkende bloemenzee. Maar hoe kunt u de Clematis nu het beste verzorgen? In dit blog vertellen we er u alles over.

Verzorging van de Clematis

De Clematis kan het hele jaar door geplant worden. U kunt dit doen in de volle grond, maar ook in potten of containers voor op uw balkon of terras. De Clematis doet het het beste op een zonnige plek of in halfschaduw in de tuin of op het balkon. Het is belangrijk dat zowel de onderkant van de plant als ook de wortelkluit niet aan de zon wordt blootgesteld.
U kunt de bovenkant van de kluit heel gemakkelijk van schaduw voorzien door er een andere plant naast te plaatsen. De Clematis is in staat om langs bomen, muren en hekken omhoog te klimmen dankzij haar klauwen. Is er geen natuurlijke klimhulp? Dan heeft de plant een klimrek nodig. denkt u dan bijvoorbeeld aan kabels of verticale houten latten.

Stappenplan voor het planten van de Clematis

Allereerst zorgt u voor een passende plek voor de Clematis. Dit is bij voorkeur een plaats waar ze met de bovenkant in de zon staat, maar waarbij de bovenkant van de wortelkluit in de schaduw staat. Ook is het belangrijk dat de Clematis enige klimhulp krijgt.

Graaf een diep en breed gat en vul deze met wat steentjes en een laagje compost aarde. Steentjes zorgen ervoor dat water ophoopt bij een leemachtige of zware grond. Deze zou anders verzadigd kunnen raken met als gevolg rottende wortels.

Plaats nu de Clematis in het gat. Zorg ervoor dat de kluit zoveel mogelijk intact blijft.

Vervolgens kunt u het gat verder opvullen met grond, eventueel kunt u het vermengen met compostaarde. Dit zorgt ervoor dat de grond wat losser is, waardoor de plant sneller voet vat.

Schud de plant voorzichtig heen en weer en druk de grond daarna goed aan.

Geleid de zijtakken horizontaal tegen de ‘klimhulp’.

Het is belangrijk om de Clematis de eerste maand na het planten regelmatig water te geven. U moet te allen tijde voorkomen dat de wortelkluit uitdroogt.

clematis onderhoud

Voeding & ziektes

De groenblijvende Clematis heeft extra voeding nodig tijdens de groeiperiode. U kunt daarom vanaf maart meststof strooien. U kunt hiervoor het beste een universele meststof gebruiken, zoals gedroogde koemest in korrels. Dit verbetert de bodemstructuur. Het is niet nodig om bij te mesten tijdens de bloeiperiode.

Er zijn gelukkig maar weinig plagen en ziektes die de groenblijvende Clematis aantasten. De meest voorkomende problemen zijn witte vlieg, meeldauw, bladluis en spint; problemen waar ook andere planten last van hebben. Deze ziekten zijn gemakkelijk te voorkomen of te bestrijden.

Snoeien & bloeien

Het is niet moeilijk om de Clematis te snoeien. Wel is het lastig om het juiste moment te bepalen, dit verschilt namelijk per soort. U kunt hiervoor het beste het bijgeleverde etiket raadplegen. Hierop staat aangegeven in welke periode u de Clematis het beste kunt snoeien en op welke hoogte. Snoeit u de plant niet, dan kan er na verloop van tijd een wirwar ontstaan aan kale takken. De bloemen komen dan ook steeds hoger aan de plant te zitten. Het is dus erg belangrijk om regelmatig te snoeien voor een blijvend groene en frisse Clematis.

Hovenier Tuinier; voor al uw tuinwerkzaamheden

In dit blog heeft u alles kunnen lezen over de groenblijvende Clematis. Heeft u hulp nodig om de Clematis te snoeien? Wij helpen u graag! Wij verzorgen overigens allerlei soorten tuinwerkzaamheden; tuinaanleg en onderhoud, het creëren van een dakterras of het aanleggen van een zwembad. U kunt voor dit alles bij ons terecht! Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down