Hoe pas je de kleur van een hortensia aan?
4 min. leestijd

Hoe pas je de kleur van een hortensia aan?

De Hortensia is een plant die veel in de Nederlandse tuin wordt geplant. Dat begrijpen wij heel goed, want het is een prachtige plant die ook nog eens in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Wist u trouwens dat u zelf de Hortensia kleuren kunt aanpassen? Hier bestaan verschillende trucjes voor, zoals bijvoorbeeld het leggen van spijkers op de grond van de plant. Dit geeft u het voordeel dat u nooit uitgekeken raakt op de kleur van de bloemen.

In dit artikel kunt u lezen hoe u de Hortensia kleuren kunt veranderen.

De verschillende Hortensia kleuren

Er bestaan verschillende soorten Hortensia’s, deze verschillen vooral in kleur van de bloemen. De mogelijke kleuren zijn wit, blauw, roze en rood. Heeft u al een aantal jaar een Hortensia met een bepaalde kleur bloem, dan kunt u de plant dusdanig beïnvloeden dat de kleur verandert.

De zuurgraad van de bodem waarin de plant staat bepaalt de kleur van de bloemen van de hortensia. Dit wordt gemeten middels een pH-waarde. In een bodem met een hoge pH-waarde zit veel kalk, een lage pH-waarde betekent een zure bodem. Sommige planten doen het goed in kalkrijke grond, anderen houden meer van zure grond. U kunt zelf meten hoe hoog de pH-waarde van de grond in uw tuin is. Als u deze waarde weet, dan kunt u eventueel de kleuren van de Hortensia veranderen.

Als een bodem een neutrale (4,5 – 5,5) pH-waarde heeft, dan zullen de bloemen dezelfde kleur houden. Is de zuurgraad laag (4,5 en lager)? Dan zal de bloem langzaam blauw worden. Een hoge pH-waarde (5,5 en hoger) zorgt voor een rode kleur bloemen. Er zijn echter nog meer factoren nodig om de Hortensia kleuren te veranderen, zoals aluminiumzouten.

Hoe kan ik Hortensia’s blauw laten worden?

Om te zorgen dat uw Hortensia blauwe bloemen krijgt heeft u zure en ijzerrijke grond nodig. Dit kunt u als volgt doen:

  • Meet de pH-waarde van de grond;
  • Voeg aluminiumsulfaat toe, dit is ook te koop als blauwmaker voor Hortensia’s;
  • Doe dit elk jaar opnieuw;
  • Meet de pH-waarde van de bodem.

Om te zorgen voor een ijzerrijke grond voegt u aluminiumzouten toe. Deze zitten in aluin, dit middel kunt u bij een drogist kopen. U kunt dit het best in meijuni toevoegen, daarna herhaalt u dit in september of oktober. U kunt het best een dosis van 20-40 gram aluin toevoegen per keer. Als u minder gebruikt, dan zullen de bloemen niet verkleuren. Gebruikt u teveel, dan verbranden mogelijk de wortels. De grootte van de plant en het ijzergehalte van de bodem bepalen hoeveel nodig is. Voegt u al enige tijd ijzer toe, dan zal steeds minder nodig zijn.

hortensia blauw

Hoe gebruikt u aluin?

Het is belangrijk om aluin op de juiste wijze te gebruiken om er zeker van te zijn dat de bloemen verkleuren en de Hortensia niet beschadigd wordt. Daarom kunt u het aluin het best oplossen in een gieter met water. U kunt het best regenwater gebruiken, omdat kraanwater vaak veel kalk bevat waardoor de pH-waarde weer verhoogt. Giet het water rond de Hortensia en let goed op dat u de bladeren ontwijkt. Deze zullen anders verbranden.

Ga als volgt te werk:

  • Neem een gieter en vul deze met ongeveer 2 liter water;
  • Doe 2 tot 4 eetlepels aluin in het water;
  • Roer tot het aluin opgelost is;
  • Giet het water rond de wortels van de Hortensia.

Hortensia kleuren door Hovenier Tuinier

De Hortensia is een prachtige plant die uw tuin zal opfleuren. Wilt u een Hortensia in uw tuin of wilt u de huidige plant van kleur laten veranderen? Hovenier Tuinier kan u daarbij helpen. Wij meten de zuurgraad van de grond en bepalen daaraan welke kleur geschikt is voor uw tuin. Als u een andere kleur wilt van de huidige plant, dan veranderen wij de pH-waarde van de aarde waarin de plant staat. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down