Hortensia snoeien? Zo doet u dat!
2 min. leestijd

Hortensia snoeien? Zo doet u dat!

Hortensia snoeien, is dat nodig? Dit is een vraag die veel tuinliefhebbers hebben. In principe mogen alle hortensia’s gesnoeid worden, maar er is wel een verschil in aanpak. In dit artikel kunt u lezen hoe en wanneer u de verschillende soorten snoeit.

Wanneer het gaat om het snoeien van de hortensia, kunnen we de struik in twee groepen onderverdelen. Er is een groep hortensia’s die eigenlijk niet gesnoeid hoeft te worden en een groep die wel gesnoeid moet worden. Het is daarom handig om te weten wat voor soort hortensia u heeft en om te weten of deze een jaarlijkse snoeibeurt nodig heeft.

Hortensia’s die nauwelijks snoei nodig hebben

Er zijn bepaalde hortensia’s die bloemen krijgen op takken die het jaar ervoor gevormd zijn. Als u deze takken zou snoeien in het voorjaar, dan zal de struik geen bloemen krijgen. Deze regel gaat op voor de boerenhortensia, de eikenbladhortensia, de fluweelhortensia en de klimhortensia. U kunt er toch voor kiezen om deze hortensiasoorten te snoeien, bijvoorbeeld wanneer de plant te groot wordt. U pakt dit als volgt aan:

  • Snoei net na de winter alle dode bloemen uit de plant. Knip net boven de nieuw gevormde knoppen;
  • Wilt u de plant iets terugsnoeien? Kies er dan voor om ongeveer de helft van de takken in het voorjaar weg te snoeien. Het jaar erop doet u de andere helft. De plant wordt hierdoor in toom gehouden terwijl er toch bloemen in zullen komen;
  • De klimhortensia kunt u onmiddellijk na de bloeitijd terugsnoeien. Kies ervoor om een deel van de jonge scheuten te laten zitten;
  • De boerenhortensia, de eikenbladhortensia en de Hydrangea serrata kunnen flink groot en dicht worden. Deze soorten kunt u uitdunnen, hierdoor verjongt u als het ware de plant. Snoei daarvoor enkele takken net boven de grond af.

Hortensia snoeien

De andere groep hortensia’s vormt bloemen op nieuwe scheuten. Daarom moeten deze hortensia’s ieder voorjaar (maart) gesnoeid worden. De hortensia’s die bij deze groep horen zijn de Amerikaanse hortensia en de pluimhortensia. Deze snoeit u door alle zijscheuten van de struik flink terug te knippen met een scherpe en schone snoeitang. Hierdoor zal de hortensia weer vol met bloemen komen te staan.

Er bestaan enkele hortensiasoorten die zowel op jonge scheuten als op overjarig hout bloeien. Het gaat dan om de Endless Summer hortensia en de Forever and Ever hortensia. Deze soorten mogen gewoon gesnoeid worden in het voorjaar. Dit doet u door een paar oude takken geheel weg te snoeien. Jonge en gezonde takken verdeelt u, een aantal takken knipt u af vlak boven een knop aan de buitenkant van de tak. Andere takken laat u zitten zodat de plant evengoed bloemen zal vormen en volume behoudt.

De hortensia laten snoeien door Hovenier Tuinier

Heeft u een hortensia in uw tuin en vraagt u zich af of deze gesnoeid moet worden? Hovenier Tuinier komt u graag helpen. Wij kunnen precies vaststellen wat voor soort hortensia u heeft en of deze gesnoeid moet worden. Wij snoeien de struik op zo’n manier terug, dat u de gehele zomer kunt genieten van prachtige bloemen.

Hortensia’s snoeien is een onderdeel van ons onderhoudswerk. Daarnaast bieden wij nog veel meer mogelijkheden op gebied van onderhoud, ontwerp en natuurlijk aanleg van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse in één van onze diensten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down