onderhoud pannenoekenplant

Hoe onderhoud u een pannenkoekenplant?

De pannenkoekplant is weer helemaal terug van weggeweest. Van origine komt de Pilea Peperomioides uit China, maar in de jaren ’70 was de plant ook populair in ons land. Gelukkig siert deze kamerplant weer menig huishouden, het is namelijk een hele makkelijke en leuke plant voor in uw woonkamer. De naam pannenkoekplant is afkomstig van de vorm van het blad, de ronde vorm doet wat aan een pannenkoek denken. In dit artikel kunt u lezen hoe u deze hippe kamerplant het best kunt verzorgen.

Dagelijkse verzorging van de pannenkoekplant

Als eerste is het belangrijk waar u de pannenkoekplant neerzet. De plant houdt van een lichte plaats, zonder direct zonlicht. Te felle zon zal ervoor zorgen dat de plant en de bladeren te snel uitdrogen. Zet u hem daarentegen op een te donkere plek, dan zal dit de groei niet bevorderen. U kunt goed aan de kleur van de bladeren zien of de plant op de juiste plek staat. Worden de bladeren geel? Zoek dan een andere plek voor de plant. De grond waarin de pannenkoekplant staat moet lichtvochtig blijven voor optimale gezondheid. U kunt dit controleren door met een vinger de vochtigheid van de aarde te voelen. Het best kunt u de plant één keer per week water geven. Is de grond snel droog? Geef dan iets vaker water tot de grond vochtig blijft. Een terracottapot kan ervoor zorgen dat de grond snel uitdroogt, dat komt doordat dit type pot vocht opneemt. Houd hier rekening mee bij het geven van water. Het is belangrijk om regelmatig stof van de bladeren te verwijderen. U kunt dit doen door te sproeien, of door een nat doekje over de bladeren te halen. De pannenkoekplant kan aan de onderkant verkleurende of uitgedroogde bladeren krijgen. Dit is geen probleem, de plant vormt als het ware een soort stam. Regelmatig verwijderen van deze bladeren volstaat.

De pannenkoekplant onderhouden

Wanneer u een pannenkoekplant aanschaft dan zit deze vaak in een krappe pot. Het is daarom verstandig om de plant direct na aankoop te verpotten. Koop een pot die minstens 20% groter is dan de oude pot. Zodoende krijgen de wortels van de plant weer voldoende ruimte om verder te groeien. Heeft u al een pannenkoekplant in huis? Dan kunt u deze het best één keer in de twee jaar verpotten. Gebruik hiervoor een geglazuurde pot die niet te veel water opneemt. Verpotten doet u het liefst in de lente, want dan hebben de wortels de meeste energie om te herstellen en groeien. De pannenkoekplant creëert ook zelf stekjes. U kunt deze eenvoudig uit de plant verwijderen en in een klein vaasje zetten om de wortel te laten groeien. Wanneer de wortel ontwikkeld is kunt u het stekje in een nieuwe pot zetten. Zodoende kunt u van één pannenkoekplant een hele groep maken, dat staat enorm mooi in uw woonkamer! Extra plantenvoeding heeft de pannenkoekplant niet nodig. Als u dat wel wilt doen, dan kunt u dit het best in het voorjaar en in de zomer geven. In deze periodes groeit de plant het snelst en neemt het de voeding goed op. U kunt hiervoor standaard voeding voor kamerplanten gebruiken.

Hovenier Tuinier; voor al uw tuinwerkzaamheden

In dit artikel heeft u alles kunnen lezen over de pannenkoekplant, een zeer populaire kamerplant. Wist u dat de pannenkoekplant ook een soort broertje heeft die buiten kan staan? Dit is de zogenaamde poffertjesplant. Hovenier Tuinier zou deze in uw tuin kunnen planten. Wij verzorgen overigens allerlei soorten tuinwerkzaamheden; tuinaanleg en onderhoud, het creëren van een dakterras of het aanleggen van een zwembad. U kunt voor dit alles bij ons terecht! Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook