Rabarber in uw tuin; mooi en lekker!
3 min. leestijd

Rabarber in uw tuin; mooi en lekker!

Rabarber kennen we vooral als eetbare plant, de stelen zien we vaak op de groente afdeling van de supermarkt liggen. Maar wist u dat deze plant ook nog eens prachtig staat in uw tuin? Het heeft hele grote decoratieve bladeren. Het is bovendien een plant die makkelijk groeit en eenvoudig te verzorgen is. Wilt u rabarber in uw tuin maar weet u niet hoe u deze moet verzorgen of oogsten? In dit blog vertellen we u er alles over.

Waar komt rabarber vandaan?

Rabarber is tegenwoordig een bekende groente die vooral in de zomer veel gegeten wordt. Het duurde echter eeuwen voordat bekend werd dat de stelen van de plant eetbaar waren. Dit ontdekte men rond 1600 in Engeland, een land waar rabarber nog altijd erg populair is. Pas in de 18de eeuw werd rabarber als groente in Nederland gegeten. Het is een groente die erg goed is om het bloed mee te reinigen. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen zoals calcium, vitamine c en vitamine k.

De plant werd echter al eeuwen eerder gebruikt in China als geneesmiddel. In deze tijd gebruikte men echter niet de stelen, maar de wortel van de plant. Uit de wortels van de rabarber haalde de Chinezen laxerende middelen, dat wordt tot op de dag van nu nog steeds gedaan.

Rabarber zaaien of planten

Wilt u rabarber in uw eigen tuin? Dan kunt u deze plant zaaien of planten. Als u kiest om te zaaien dan doet u dit in het voorjaar. De zaailingen kunt u dan in de herfst in de tuin planten. Zaaien heeft echter een groot nadeel, het duurt namelijk een paar jaar voor de plant de juiste grote heeft bereikt om te oogsten.

Daarom kunt u beter rabarber als plant kopen. Kies voor een volwassen rabarberplant van zo’n 3 jaar oud. Schep een ruime kuil in uw tuin en vul deze gedeeltelijk met potgrond. Hierna plaatst u de rabarber in de grond. Druk de grond stevig aan en geef de plant water.

De beste standplaats en verzorging

U kunt rabarber het best plaatsen op een zonnige plek in uw tuin. De plant groeit snel en wordt groot, kies daarom voor een plek waar de plant de ruimte heeft. Zet geen andere planten binnen een meter rond de rabarber. Zodoende kan de plant groot en sterk worden. Rabarber houdt van grond dat makkelijk water doorlaat, bovendien moet de grond rijk zij aan voedingsstoffen. U mag dan ook regelmatig bemesten.

Bemesten doet u door in het voorjaar mest toe te voegen aan het water. Giet dit water rond de plant waardoor het in de meest groeizame periode extra voeding heeft. Daarnaast is het belangrijk om compost toe te voegen. Dit kunt u het best doen in de wintermaanden. Hierdoor wordt de grond rijker en vocht wordt beter vastgehouden. Strooi het compost rond de plant, maar houdt de kroon van de plant vrij, anders zou deze kunnen gaan rotten. Gebruik ook geen compost dat te vers is, anders verbrandt de plant mogelijk.

Een rabarberplant moet om de 5 jaar verjongd worden, anders zal deze steeds kleinere stelen vormen. U moet ook op zoek naar een nieuwe plek voor de rabarber. Haal de gehele plant uit de grond, inclusief de wortel. Hierna scheurt u de buitenste delen af, deze moeten ten minste bestaan uit drie delen. Deze plant u op een nieuwe standplaats.

Hovenier Tuinier; ook voor het planten en verzorgen van rabarber

Wilt u ook een rabarberplant in uw tuin? Het is een prachtige karakteristieke plant, bovendien kunt u na een tijd zelf rabarber gaan oogsten. Rabarber uit eigen tuin, wie wil dat nu niet? Hovenier Tuinier plant graag een mooie rabarberplant in uw tuin. Wij zoeken de juiste standplaats zodat het de ruimte heeft om gezond te groeien.

Daarnaast kunnen wij ook de verzorging van de rabarber onder handen nemen. Denkt u dan aan bemesting of verjonging. Hovenier Tuinier heeft jarenlange ervaring in de aanleg en verzorging van tuinen. Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down