Een vlinderstruik verzorgen; hoe doet u dat?
4 min. leestijd

Een vlinderstruik verzorgen; hoe doet u dat?

De vlinderstruik dankt zijn naam aan het feit dat vlinders, maar ook bijen en zelfs mensen, dol zijn op deze struik. Een vlinderstruik heeft niet veel verzorging nodig, maar de plant of struik moet wel gesnoeid worden. Wanneer u de vlinderstruik niet snoeit, dan wordt hij erg groot en zal de plant minder lang bloeien. Hoe u een vlinderstruik het beste kunt snoeien en wanneer, dat leggen we aan u uit in dit blog.

De vlinderstruik planten en verzorgen

U kunt een vlinderstruik het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. De vlinderstruik kan wel erg groot worden, dus het is belangrijk dat u hem voldoende ruimte geeft in uw tuin. Het zou jammer zijn als hij over al uw andere planten heen groeit.

Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen. U kunt heel goed zien aan de vlinderstruik wanneer hij te weinig water krijgt; de bladeren gaan dan hangen.

De vlinderstruik is een gemakkelijke struik om te verzorgen; eigenlijk heeft hij weinig tot geen verzorging nodig. U kunt de struik in het voorjaar wat extra voeding geven, zo start de vlinderstruik het nieuwe jaar goed. Gebruik hiervoor een meststof voor siertuinen.

Het snoeien van de vlinderstruik

Als u de vlinderstruik niet snoeit, dan wordt hij heel erg groot. De vlinderstruik kan dan wel drie meter hoog worden! Als u dit mooi vindt, dan is het natuurlijk geen probleem. Houdt u er dan wel rekening mee dat u de zware takken weghaalt, anders kunnen ze doorbuigen en afbreken.

De vlinderstruik bloeit daarnaast aan de uiteinden van jonge scheuten. Door de struik te snoeien krijgt u meer jonge scheuten met als gevolg meer bloemen. Als u de struik niet snoeit, dan wordt deze binnen in kaler en komen de bloemen steeds hoger in de struik te zitten.

onderhoud vlinderstruik

Hoe vaak moet u de vlinderstruik snoeien?

U kunt de vlinderstruik het beste snoeien in het voorjaar. Snoei de struik als er geen vorst meer kan komen om te voorkomen dat de struik invriest. U kunt pas zien wanneer een tak is ingevroren wanneer deze gaat groeien en bloeien. Er zullen dan geen nieuwe takken en bloemen bloeien. Is dit het geval, dan kunt u deze tak het beste verwijderen.

Een vlinderstruik bloeit vanaf augustus. Zijn de bloemen uitgebloeid, dan kunt u deze het beste wegknippen. Dit zorgt ervoor dat de bloemknoppen die eronder zitten sneller tot bloei komen. Op deze manier kunt u langer genieten van de bloemen in uw vlinderstruik. Is de struik te zwaar geworden, dan kunt u de struik in het najaar nog eens snoeien. U kunt dit het beste doen na de bloei en snoei de struik niet verder terug dan 1/3.

Hoe kunt u de vlinderstruik het beste snoeien?

Een vlinderstruik is helemaal niet lastig om te snoeien. U kunt hierbij best rigoureus zijn en de struik tot 30 tot 50 centimeter boven de grond afknippen. De struik kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Snoei bij voorkeur wel boven de kleine uitlopers niet niet eronder. Dit zorgt ervoor dat de tak in het voorjaar weer uitloopt en nieuwe bloemen geeft. Wanneer u de takken schuin afsnijdt, zorgt u ervoor dat het regenwater niet in de snijwond blijft staan.

De vlinderstruik laten snoeien door Hovenier Tuinier

Heeft u een mooie vlinderstruik in uw tuin en wilt u dat deze ieder jaar weer prachtige bloemen geeft? Zorg er dan voor dat de vlinderstruik goed onderhouden wordt, het snoeien is hier een onderdeel van. In dit blog heeft u kunnen lezen hoe de vlinderstruik gesnoeid moet worden, met deze tips zou u het heel goed zelf kunnen doen.

U zou het snoeien van de vlinderstruik echter ook kunnen uitbesteden aan een vakkundig hovenier, Hovenier Tuinier neemt het graag van u over. Hovenier Tuinier heeft alle vakkennis in huis om te zorgen dat u en de vlinders ieder jaar weer kunnen genieten van een volop bloeiende vlinderstruik. Heeft u interesse of vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen