bladafval

Bladafval verwijderen uit tuin: wat kun je ermee?

De dagen worden kouder en korter, terwijl de bomen het landschap nog steeds sieren met hun prachtige herfstkleuren. Een wandeling door het bos zorgt voor een heerlijk krakend en ritselend geluid met al die afgevallen boombladeren. Niet iedereen houdt echter van deze afgevallen bladeren. Als u in het bezit bent van een tuin kunnen deze bladeren voor enorm veel overlast zorgen. Ook de bomen die langs de straat staan en de bomen in de tuin van uw buren zorgen voor extra tuinonderhoud in uw tuin. Wat kunt u nu het beste doen; de bladeren gewoon laten liggen of opruimen?

Waarom verliest een boom zijn blad in de herfst?

Een boom neemt via de wortels het hele jaar door water op. Het ene seizoen zal de boom wat meer water opnemen dan het andere seizoen. In de zomerperiode zal de boom veel meer water opnemen, dat vervolgens via de bladeren wordt verdampt. In de winterperiode wordt er meer water verdampt door de bladeren, dan dat er water wordt opgenomen uit de grond. De boom laat daarom zijn bladeren vallen, om te voorkomen dat de boom anders uit zal drogen. Hij doet dit als het ware om zichzelf te beschermen. De boom is nu in staat op de winter zonder uitdroging te overleven.

Wat kunt u doen met de afgevallen bladeren?

Of u de bladeren weghaalt of laat liggen is afhankelijk van de plek waar de bladeren liggen. Als er veel bladeren op uw gazon terecht komen, dan kunt u deze het beste op regelmatige basis weghalen. De bladeren zorgen er namelijk voor dat er minder licht op het gazon terecht komt, waardoor er een gele verkleuring kan plaatsvinden. Als uw gazon langdurig te maken heeft met lichtgebrek, dan sterft het gazon af. Wanneer het voorjaar is zullen deze kale plekken zich gaan vullen met onkruid. U kunt de bladeren heel eenvoudig verwijderen met een multihark. U hoeft zich hiervoor niet in te spannen of te bukken. Een andere manier om de bladeren te verwijderen is door gebruik te maken van de grasmaaier. Als u deze op de hoogste stand zet, dan verwijdert uw grasmaaier alleen de bladeren en blijft het gras ongemoeid.

afgevallen blad verwijderen

Bladeren uit de vijver verwijderen

Heeft u een vijver in uw tuin? Ook dan kunt u de bladeren die in de vijver terecht zijn gekomen het beste verwijderen. In de herfst waaien er vaak bladeren de vijver in. U kunt dit voorkomen door een vijver net te spannen over de vijver om zo regelmatig de bladeren te kunnen verwijderen. Als er bladeren op de bodem van de vijver blijven liggen, dan gaat dit rotten en dit zorgt ervoor dat het water zal verzuren. Het resultaat hiervan is dat vissen zullen sterven en planten minder goed zullen groeien.

Wat kunt u doen met de afgevallen bladeren?

De bladeren verwijderen uit uw tuin zorgt er dus voor dat er zo min mogelijk schade aangericht wordt, maar wat kunt u nu het beste doen met al die bladeren? U zou ervoor kunnen kiezen om de bladeren te composteren. Bladcompost kunt u maken heeft een een simpele bladkorf nodig die u neerzet op een plek waar het compost niet compleet uit kan drogen. Om voldoende zuurstof in de composthoop te krijgen moet u het geheel af en toe omwoelen. Na ongeveer twee jaar is uw composthoop gebruiksklaar. Een andere manier om uw bladeren kwijt te raken is uw compostbak. Bladeren zijn bruin materiaal, omdat ze niet zoveel vocht bevatten. Dit heeft u in een goede composthoop samen met groen materiaal nodig om ervoor te zorgen dat de composthoop niet dichtslibt.

Verwijderen van bladafval door Hovenier Tuinier

Heeft u een overvolle agenda en hierdoor geen tijd om uw tuin zelf te onderhouden? Besteedt u uw tijd liever aan andere dingen, zoals uw hobby’s of uw gezin? Of bent u lichamelijk niet in staat om uw tuin zelf te onderhouden? Hovenier Tuinier helpt u graag! Wanneer u via ons contactformulier contact opneemt, voorzien wij u zo spoedig mogelijk met een op maat gemaakte offerte. U kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen voor vrijblijvend advies. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en het kostenplaatje.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook