emelten in gazon

Wat te doen tegen emelten in gazon?

Zitten er emelten in uw gazon? U zou dit kunnen herkennen doordat er steeds meer gele plekken in het gras komen. Bovendien komen er veel vogels naar uw gazon om de emelten te eten. De emelten kunnen uw mooie groene gazon veranderen in een gele vlakte. Bovendien geven ze overlast, omdat de emelten zullen uitgroeien tot langpootmuggen. Alle reden dus om iets te doen aan deze emelten!

Wat zijn emelten eigenlijk?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze mug legt zijn eieren in het gras en als de eieren uitkomen, dan zullen de larven zich voeden met de wortels van het gras. Dit is de reden waarom het gras geel zal worden. Als u zeker wilt weten of er emelten in uw gras zitten, kunt u op zoek gaan naar de larve. Ze zijn makkelijk herkenbaar, want ze zijn grijs/zwart van kleur en kunnen wel 6 cm groot worden. Hun huid ziet er wat leerachtig uit. Haal met een schepje wat graswortels omhoog en kijk hier goed tussen. De schade aan uw gazon ontstaat doordat de emelten de wortels eten. Het gras krijgt hierdoor geen voeding en water meer en zal geel worden. Daarnaast zijn vogels gek op de larve, ze pikken diep in de wortels waardoor het gazon nog meer aangetast wordt.

Emelten in gazon bestrijden

Het is daarom logisch dat u de emelten in uw gazon wilt bestrijden. Hier bestaan twee verschillende manieren voor; biologisch of chemisch. De beste periode om dit te doen is na de vlucht van de langpootmuggen. Ze hebben dan hun eitjes gelegd, deze zullen snel uitkomen en veranderen in kleine larven. Deze kleine larven kunt u het best bestrijden voordat ze groter worden. U kunt de emelten bestrijden door middel van aaltjes. Dit zijn kleine parasieten die in de emelt kruipen en ze doden. De aaltjes eten de dode larve, waardoor ze vermenigvuldigen en op zoek gaan naar andere emelten. Dit is een biologische manier van emelten bestrijden. U kunt er ook voor kiezen om emelten chemisch te bestrijden. Dit moet u echter laten doen door een specialist, het gaat namelijk om gif dat schadelijk is voor mens en dier. Van deze methode wordt veel gebruik gemaakt op grote grasoppervlaktes, zoals voetbalvelden of een golfbaan.

Emelten weg? Herstel uw gazon!

Een gazon kan flink beschadigd zijn als u last heeft gehad van emelten. Zitten er grote kale plekken in het gazon? Dan kunt u dit herstellen door graszoden te leggen of door gras te zaaien. U kunt dit het best doen in het vroege najaar, net nadat u de emelten heeft bestreden. Een ander goed moment om te zaaien is in het voorjaar.

Emelten bestrijden en gazonherstel door Hovenier Tuinier

Denkt u dat u last heeft van emelten in uw gazon? Hovenier Tuinier komt graag bij u kijken om dit vast te stellen. Ook zullen wij de emelten bestrijden en hierna uw gazon weer prachtig herstellen. Wij bieden allerlei diensten aan op gebied van ontwerp, onderhoud en aanleg van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse in één of meerdere van onze diensten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook