bekalken gazon

Kalk op het gazon, is dat nodig?

Is het nodig om kalk op het gazon te strooien? Deze vraag krijgen we regelmatig. Om een gezond gazon te krijgen doet u allerlei soorten onderhoud; u maait, besproeit en bemest. Er is echter nog meer nodig om het gazon mooi groen te houden, namelijk kalk. In dit artikel kunt u lezen waarom het nodig is en hoe u het toepast in uw eigen tuin.

Waarom kalk op het gazon nodig is

Uw gazon is gezond wanneer er alleen maar gras groeit dat mooi groen oogt. Dit gaat echter niet vanzelf, want de grond van de Nederlandse tuin is niet altijd even geschikt voor een gazon. Veel tuinen liggen op kleigrond of op zandgrond. De zuurgraad van deze grondsoorten is vaak heel laag. Gras houdt niet van een lage zuurgraad, maar mossen juist wel. Hierdoor zouden allerlei soorten mos het gras in uw gazon kunnen verdringen. Als u wilt dat uw gazon uit gras bestaat, dan zult u regelmatig kalk moeten strooien. Kalk verhoogt namelijk de zuurgraad van de grond, het gras groeit dan weer beter en mossen worden preventief tegengegaan. Een andere reden om kalk te strooien is om te zorgen dat meststoffen beter worden opgenomen. Strooi daarom eerst kalk voordat u gaat bemesten, laat hier zo’n 4 weken tussen zitten.

Hoe vaak moet ik kalk op het gazon strooien?

Wilt u mos tegengaan in uw gras? Dan zult u ten minste één keer in het jaar kalk op het gazon moeten strooien. Het best kunt u twee keer per jaar kalk strooien. Het voorjaar en het najaar zijn de meest geschikte periodes om kalk op het gazon aan te brengen. U kunt het best gebruik maken van korrels kalk. Deze blijven goed op het gazon liggen, kalk in poedervorm kan zich gaan verspreiden door de wind. Hierdoor zou het op andere planten kunnen komen die juist van zuurdere grond houden. De oppervlakte van uw gazon bepaalt hoeveel kalk u nodig heeft. Houdt u rekening met ongeveer 1 kilo kalk per 10 m2. Weeg dit aantal af voordat u begint en strooi het over het gehele gazon. Om te zorgen dat het kalk in de grond opgenomen wordt, is het verstandig om hierna het gazon te besproeien.

Kalk strooien na verticuteren

Verticuteren van het gazon is af en toe nodig om het gras weer voldoende zuurstof en licht te geven. Zitten er grote stukken mos in uw gazon die na het verticuteren kale plekken geworden zijn? Dan doet u er goed aan om deze plekken te herstellen. Dit kunt u doen door eerst kalk te strooien, hierna kunt u de kale plekken inzaaien met graszaad. Na een week of drie a vier kunt u dan bemesten om te zorgen voor optimale groei van het gras. U zult zien dat uw gazon weer snel herstelt.

Gazon onderhoud door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe belangrijk kalk kan zijn voor uw gazon. Wilt u zeker weten of de zuurgraad van uw grond optimaal is voor de groei van gras? Dan kunt u dit zelf meten, maar u kunt er ook een ervaren hovenier naar laten kijken. Hovenier Tuinier kan u op allerlei manieren helpen om uw gazon weer prachtig groen te laten worden. Wij voeren verschillende soorten onderhoud uit voor het gazon zoals maaien, besproeien, bemesten en natuurlijk het strooien van kalk. U kunt tevens bij ons terecht voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw gehele tuin, een zwembad of dakterras. Heeft u interesse in één van onze diensten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook