gazon egaliseren

Hoe kan ik het gazon egaliseren?

Er zijn een aantal eisen waar een mooi gazon aan moet voldoen; fris groen gras, mooi afgestoken randen en een egaal oppervlakte. Om aan deze eisen te voldoen is onderhoud nodig; u maait, besproeit, bemest en verticuteert regelmatig. Toch kunnen er in de loop van tijd gaten en hobbels in een gazon komen. Dit kan bijvoorbeeld komen door flinke regenbuien, deze zorgen ervoor dat de grond kan verzakken. Het kan ook dat u last heeft gehad van een mol in uw gazon. Deze oneffenheden kunt u zelf herstellen door het gazon te egaliseren. In dit artikel kunt u lezen hoe u dat moet doen.

Gazon egaliseren

Als u het gazon wilt egaliseren, dan zijn er twee momenten in het jaar waarin u dat het best kunt doen; in het voorjaar of vroeg in het najaar. In deze periodes zijn de omstandigheden het best; de temperatuur is goed en er valt voldoende regen om het gras te laten herstellen. Als u voor het voorjaar kiest dan moet de grondtemperatuur boven 8 graden liggen, want dan ontkiemen de nieuwe graszaden. Een gazon egaliseren is niet heel lastig, u zou het zelf kunnen doen door het volgende stappenplan te volgen:

  • Maai als eerste het gras kort af, op zo’n 3 centimeter;
  • Verticuteer het gazon, gebruik hiervoor een verticuteerhark of machine. Door te verticuteren kunt u goed zien hoe het gazon eruit ziet en waar uw aandacht moet liggen;
  • Vul gaten en verzakkingen met grond;
  • Egaliseer door middel van een hark;
  • Kale plekken zaait u in met graszaad;
  • Bemest het gehele gazon met gazonmest.

Zelf egaliseren niet voldoende?

Het kan zo zijn dat de grond van uw tuin veel verzakkingen vertoont. Dit kan komen doordat de afwatering niet optimaal verloopt. Is dit bij u het geval? Dan is er meer nodig om het gazon te egaliseren. Het herstellen verloopt in de volgende stappen:

  • Het gazon wordt geheel afgegraven, oude grond wordt weggehaald;
  • Het werkgebied wordt aangevuld met nieuwe aarde;
  • De bodem wordt geëgaliseerd, er wordt rekening gehouden met de afwatering;
  • Nieuw gras wordt gezaaid of graszoden worden gelegd.

Voor tuinen met een groot oppervlakte bestaan machines die helpen bij het egaliseren. Het is daarom verstandig om een specialist in te huren als u een groot gazon wilt egaliseren.

Gazon egaliseren door Hovenier Tuinier

Heeft u een onregelmatig gazon met gaten en hobbels? U kunt er dan voor kiezen om het gazon zelf te egaliseren. Dit is in bepaalde gevallen goed zelf te doen, maar vaak is er meer nodig om het gazon mooi strak te krijgen. Laat daarom het egaliseren over aan een ervaren hovenier als Hovenier Tuinier. Wij hebben het materiaal in huis waarmee we uw tuin binnen korte tijd weer mooi egaal maken. Het gazon egaliseren is slechts één van de diensten die wij u aanbieden. Wij voeren allerlei soorten onderhoud uit aan uw gazon. Daarnaast kunt u bij ons natuurlijk ook terecht voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin, zwembad of dakterras. Heeft u interesse in één of meerdere van onze diensten? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook