gazon besproeien

Gras sproeien in de zon, mag en kan dat wel?

Gras sproeien in de zon zou slecht zijn voor het gazon. Is dat echt waar en hoe kunt u er dan voor zorgen dat het gras genoeg water krijgt in hete periodes? In dit artikel geven we u daar antwoord op.

Waarom gras sproeien?

Over het algemeen valt er voldoende regen in Nederland. Daarom is ons klimaat heel geschikt om een gazon mooi te houden. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras voldoende water krijgt, bijvoorbeeld in de zomermaanden. Water is namelijk erg belangrijk voor het gazon om sterke wortels te behouden. Met sterke wortels is het gras beter bestand tegen uitdrogen en ziektes. Regent het voor een langere tijd niet? Dan zult u het gras moeten sproeien om het gazon gezond, sterk en groen te houden. Als u dit niet doet dan zal het gras geel worden en afsterven, bovendien krijgt onkruid en mos dan meer kans om te groeien.

Gras sproeien in de zon

Er wordt gezegd dat gras sproeien in de zon niet mag. De reden zou zijn dat de waterdruppels er dan voor kunnen zorgen dat het gras zal verbranden. Deze regel gaat echter niet altijd op, het heeft namelijk ook met de temperatuur te maken. Op een zonnige dag met wind en 15 graden kunt u zonder problemen het gras sproeien. Dit zal geen enkel negatief effect hebben op het gras. Het is echter zo dat u pas gaat sproeien wanneer het nodig is, dus in een warme en zonnige periode waarin het gras dreigt te verdrogen. Als u midden op zo’n hete en zonnige dag gaat sproeien, dan zou het gras snel kunnen verbranden. U doet er daarom verstandig aan om pas te gaan sproeien in de vroege avonduren, rond 6 a 7 uur. Op dit tijdstip is de zon minder sterk en het gras heeft nog tijd om op te drogen. Een andere reden om niet overdag te sproeien op hete dagen is om verdamping te voorkomen. Vanwege milieuredenen is het belangrijk om bewust met water om te gaan. Sproeien in het midden van een hete dag zorgt ervoor dat de helft van het water zal verdampen. Dat is niet alleen zonde van al dat water, het gazon verbrandt er ook nog sneller door. Uw goede bedoeling om het gazon gezond te houden met water heeft hierdoor een tegenovergesteld effect.

Hoeveel water moet ik sproeien?

Hoe lang u het gras water moet geven hangt af van wat voor grondsoort er in uw tuin ligt. Kleigrond houdt heel goed water vast, daardoor heeft deze grondsoort vanzelfsprekend minder water nodig. Als richtlijn kunt u aanhouden dat een gazon op kleigrond bij 20 graden ongeveer een half uur besproeid moet worden. Heeft u een gazon op zandgrond? Dan besproeit u het gazon bij 20 graden een uur lang. Als de temperatuur hoger is, dan moet u natuurlijk langer sproeien. U kunt er het best voor kiezen om één keer langer te sproeien dan een aantal keer kort. Teveel sproeien kan bijna niet, zeker wanneer u een nieuw gazon heeft. U zou ook gebruik kunnen maken van een regenmeter. Sproei totdat deze 10 tot 15 mm water aangeeft.

Gazononderhoud door Hovenier Tuinier

Heeft u een gazon in uw tuin die u goed wilt onderhouden? Laat het dan door Hovenier Tuinier doen. Wij weten precies wanneer uw gazon besproeid moet worden zonder dat het gazon daardoor verbrandt. Wij verzorgen alle soorten onderhoud voor uw gazon zoals besproeien, maaien, bemesten en bestrijden van emelten. Daarnaast leveren wij allerlei diensten op gebied van ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse in één of meerdere van onze diensten? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook