emelten voorkomen

Geel/ bruine vlekken gazon: hoe bestrijd en voorkom je emelten?

Valt het u op dat er de laatste tijd gele plekken op uw gazon verschijnen? En dat er steeds vaker vogels op uw gazon zitten te pikken? Er is dan een grote kans dat u last heeft van emelten onder uw gazon. Niet alleen de gele plekken en de grote hoeveelheid vogels op uw gazon zijn signalen van emelten, ook overlast van langpootmuggen is een duidelijk teken. Emelten zijn namelijk de larven van langpootmuggen, de Tipula. U kunt emelten herkennen aan een leerachtige, grijze huid. De kop van een emelt is bijna niet zichtbaar, waardoor u amper kunt zien wat de voor-, of achterkant is. Ze kunnen tussen de één en vier centimeter lang worden, ze hebben geen poten en zijn ongewerveld. Een emelt lijkt een beetje op een regenworm en de toplaag van uw gazon is hun favoriete verblijfsplek. Ze eten de wortels van het gras, wat een grote schade aan uw gazon kan opleveren. Vogels eten graag emelten, dus die zorgen er vervolgens nog eens voor dat uw gazon een complete puinhoop wordt door in het gras te woelen, pikken en te graven. Uiteraard wilt u dit niet; het is daarom noodzaak om de emelten te bestrijden. U kunt dit op verschillende manieren doen.

Emelten bestrijden met aaltjes

U kunt emelten zowel op chemische als op biologische wijze bestrijden. In een ideale situatie kunt u dit het beste drie keer per jaar doen; in het najaar, in het voorjaar en in de zomer. Een veel gekozen manier om emelten te bestrijden is door het inzetten van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. De aaltjes zijn parasieten en doden de emelt van binnenuit. De aaltjes eten vervolgens de dode emelten op, waarna ze zich vermenigvuldigen. Vervolgens gaan ze op zoek naar de volgende emelt en deze zijn voldoende aanwezig; één langpootmug legt namelijk tussen de 250 en 400 eitjes per keer!

Emelten biologisch bestrijden

De meest effectieve manier om emelten te bestrijden is door het inzetten van aaltjes. Deze manier is biologisch en zorgt er voor dat er geen andere insecten sterven tijdens het proces. Er zijn echter meer biologische manieren om emelten te bestrijden. Er zijn bijvoorbeeld speciale korrels beschikbaar die ervoor zorgen dat bodeminsecten op afstand blijven. Wanneer u er niet helemaal zeker van bent dat het emelten zijn die uw gazon beschadigen, is dit een veilige manier van bestrijden. De niet giftige kruiden die in de korrels zitten zijn verantwoordelijk voor het op afstand houden van insecten. De wortels van het gras nemen deze korrels op, waardoor het gras anders gaat ruiken en ook anders proeft. Emelten, maar ook engerlingen en graslarven, zullen uw gras nu met alle liefde met rust laten. Nog een bijkomend voordeel; de bouwstoffen die in de korrels zitten zorgen ook nog eens voor een gezond gazon.

Emelten chemisch bestrijden

Het is ook mogelijk om emelten met chemische middelen te bestrijden. Als u de mogelijkheid heeft, is een biologisch product natuurlijk aan te bevelen. Een chemisch middel is namelijk niet alleen schadelijk voor uw gazon en de andere insecten die er op leven, maar ook voor uzelf. Door gebruik te maken van een chemisch middel zou u wel eens meer schade aan kunnen richten dan alleen het bestrijden van de emelten. Daarnaast, als u gebruik wilt maken van gif om chemisch te reinigen, dan dient u in het bezit te zijn van een spuitlicentie. Op grotere speelvelden (zoals golfbanen en voetbalvelden) wordt wel vaak gekozen voor een chemisch bestrijdingsmiddel, maar dit is alleen omdat het dan gaat om een groot oppervlakte. In uw tuin kunt u beter gebruik maken van een biologisch middel.

Emelten laten bestrijden door een hovenier

Weet u niet zo goed hoe u de bestrijding van emelten in uw gazon aan moet pakken? Of bent u bang dat u nog meer schade aanbrengt aan uw gazon? Laat dit werk dan voor u uit handen nemen door een ervaren hovenier. Wij hebben veel ervaring met het bestrijden van diverse soorten larven en gaan erg secuur te werk. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op, we staan u graag te woord.

Engerlingen laten verwijderen

Besteedt u het bestrijden van Engerlingen liever uit aan een ervaren hovenier? In dat geval zijn wij u graag van dienst. Heeft u op voorhand vragen, dan staan wij u graag telefonisch te woord. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken of gebruik maken van ons contactformulier. Wanneer u uw gegevens achterlaat, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

 

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook