gras en gazon maaien

Gazon en gras maaien: waar moet u op letten?

Droomt u ook van een perfect gazon? Dan is het belangrijk om uw gazon regelmatig te maaien. U kunt dit het beste doen wanneer uw gazon droog is. Dit geeft namelijk het beste en het mooiste resultaat. Misschien vraagt u zich af hoe hoog het gras afgemaaid dient te worden. Dit is helemaal afhankelijk van wat voor soort gazon u hebt. In dit blog leggen we u uit waar u op moet letten bij het maaien van uw gazon. En heeft u hier zelf geen tijd voor of geen zin in, dan kunt u natuurlijk altijd gebruik maken van onze maaiservice.

Maaien van siergras

Fijne siergazons en siergras kunt u het beste op een hoogte van 2 tot 2,5 centimeter hoogte maaien. Wanneer u het gazon pas ingezaaid heeft, maait u het gazon voor de eerste keer op 5 centimeter hoogte. Alle keren die hierop volgen kunt u het gras steeds iets korter maaien. Wanneer het gras begint met groeien in het voorjaar, kunt u het gras het beste op 3 of 4 centimeter maaien. De keren daarna weer iets korter. Tijdens de zomerperiode, vooral wanneer het erg droog is, kunt u het gras het beste maaien op een hoogte van 4 centimeter. Uitdrogen van het gras wordt op deze manier voorkomen.

Hoe vaak maaien?

Als u een gezond en mooi gazon in uw tuin wilt hebben, dan moet u het gras ongeveer 35 keer per jaar maaien. In het groeiseizoen (dat loopt van mei tot aan september) kunt u dit het beste drie keer per twee weken doen. U maait het gras in het groeiseizoen dan ongeveer 25 keer. In de maanden oktober tot en met april ligt de maaifrequentie veel lager, omdat het gras dan niet zo hard groeit. U maait het in deze periode gemiddeld tien keer.

maaien gazon

Het maaien van een speelgazon

Als u een speelgazon of een sportveld heeft, waarin veldbeemgras of Engels raaigras is verwerkt, dan dient u dit niet korter te maaien dan 4 centimeter. Dit soort grassen kunnen het namelijk niet zo goed verdragen als het gras korter dan 4 centimeter is. Het gras groeit minder snel wanneer het veel gebruikt wordt, om deze reden hoeft u deze gazons dus minder vaak een maaibeurt te geven.

Kan ik het gemaaide gras op het gazon laten liggen?

Of u het gras dat gemaaid is dient op te vangen is afhankelijk van het jaargetijde en of het gras recentelijk is ingezaaid. Gazons die regelmatig gemaaid worden hebben over het algemeen geen problemen met het gemaaide gras dat achterblijft. Het gemaaide gras kan gebruikt worden als voeding voor de grasmat. Gedurende zonnig en warm weer is het geen probleem om het gemaaide gras achter te laten op uw gazon. In deze omstandigheden kan het gemaaide gras namelijk werken als een soort beschermingslaag. Deze beschermingslaag zorgt ervoor dat het gras niet verbrandt. In de herfstperiode kunt u het gemaaide gras echter wel beter verwijderen. Wanneer u het gras in de herfst laat liggen kan het ervoor zorgen dat u gras geel verkleurt. Ook dient het gemaaide gras verwijderd te worden wanneer u uw gazon net heeft ingezaaid.

Uw gras door een professional laten maaien?

Zoals u kunt lezen is het maaien van uw gazon een bezigheid die gedurende het hele jaar regelmatig terugkomt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het maaien van uw gazon uit handen zou willen geven. Misschien heeft u geen zin om elke week uw gazon te maaien of heeft u er gewoon geen tijd voor. Het kan ook zijn dat uw gazon te groot is en dat u geen beschikking heeft over de juiste middelen om uw gazon op een goede manier te onderhouden. Misschien bent u fysiek niet in staat om uw gazon zelf te maaien. Wat de reden ook is, Hoveniersbedrijf Tuinier neemt het werk graag voor u uit handen. Dus wilt u graag verlost zijn van de wekelijkse verplichting om uw gazon te maaien? Door gebruik te maken van onze maaiservice hoeft u hier niet meer over na te denken. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. U kunt dit doen door gebruik te maken van ons contactformulier, we nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook