Wanneer moet u het gras sproeien?

Wanneer moet ik het gras sproeien? Vraagt u dat zich wel eens af? In Nederland regent het regelmatig, daarom is ons klimaat uitermate geschikt voor een mooi gazon. Water is heel belangrijk voor een gazon, het gras en de wortels worden er sterk door. Dit zorgt ervoor dat het gras zich goed kan beschermen tegen ziektes, maar ook tijdens een periode van droogte. Langdurige droogte is echter funest voor een mooi gazon. Het zal er op den duur geel uit gaan zien en verdrogen. Deze periodes komen in Nederland vooral in de zomer voor. Daarom is het van belang om in de zomer regelmatig te sproeien. Maar hoe weet u nu precies wanneer u het gras moet sproeien? In dit blog kunt u er alles over lezen.

Wat droogte doet moet u gazon

In een hete en droge periode zal uw gazon snel kunnen verkleuren als u er niets aan doet. Houdt zo’n droge periode lang aan dan zal het gras verdorren en dood gaan. De wortels zullen echter wel blijven leven, hierdoor zal het gras zich voor een groot deel weer herstellen zodra er regen valt of wanneer er gesproeid wordt. Het is echter zo, dat door het afsterven van het gras andere gewassen meer kans krijgen om te ontwikkelen. Hierdoor ontstaan er plekken in uw gazon waar geen gras groeit, maar onkruid of mos. Daarom is het verstandig om precies te weten wanneer u gras moet sproeien.

Wanneer gras sproeien?

Vraagt u zich af wanneer u gras moet sproeien? U zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om het gras goed in de gaten te houden. Wanneer het gazon dof wordt en de eerste tekenen van verkleuring te zien zijn, dan wordt het tijd om te sproeien. Een betere methode is echter om het weer in de gaten te houden. Zodra het boven de 20 graden komt, kunt u het best uw gazon 2 a 3 keer per week sproeien. Hoe vaak u sproeit laat u afhangen van de neerslag die in deze week valt. Door deze methode toe te passen bent u de verkleuring van het gras voor. Zodoende houdt u uw gazon gezond en sterk. Als de temperatuur hoger is, dan moet u nog vaker sproeien.sproeien gazon

Op welk tijdstip moet ik sproeien?

Heeft u ons blog gelezen over het gras sproeien in de zon? Natuurlijk mag u het gras sproeien tijdens zonnige en hete dagen, sterker nog; het gazon heeft dat water hard nodig. Het is echter zo dat u niet moet sproeien als de zon hoog staat. Hierdoor zou door de weerspiegeling van waterdruppels het gras kunnen verbranden. U kunt daarom het best even wachten tot de zon wat minder fel is. Als u tussen 1800 en 1900 uur ’s avonds de tuin gaat sproeien, dan zal het gras niet verbranden en het water zal goed opgenomen worden. Als u later gaat sproeien dan kan het zo zijn dat het water niet geheel opgenomen wordt, hierdoor kan schimmelvorming ontstaan bij bepaalde planten. Een andere reden om niet overdag te sproeien is dat het water voor een groot deel zal verdampen. Dit is zonde van al het water, bovendien lijkt het dan dat het gazon voldoende water heeft gekregen, maar een groot gedeelte is niet door het gras opgenomen.

Hoelang moet ik sproeien?

Hoe lang u het gras moet sproeien hangt af van wat voor grondsoort er in uw tuin ligt. Heeft u een gazon op kleigrond? Dan volstaat een half uur sproeien per dag. Heeft u een gazon op zandgrond? Dan zult u het gras zeker een uur per dag moeten besproeien. Een regenmeter in uw tuin zetten is een handige methode om te weten of u genoeg gesproeid heeft. Hou zo’n 10 tot 15 mm water aan.

Gazononderhoud door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen wanneer u gras moet sproeien. U zou er echter ook voor kunnen kiezen om het onderhoud van uw gazon geheel uit te besteden aan een ervaren hovenier. Hovenier Tuinier helpt u daar graag bij. Wij hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op!hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook