nat grasmaaien

Het gras maaien na een regenbui: is dat aan te raden?

Heeft u een mooi gazon in de tuin? Dan weet u als geen ander hoeveel onderhoud er nodig is om het gras mooi te houden. Een onderdeel van dit onderhoud is gras maaien, een klusje dat u kunt doen met de handgrasmaaier, een elektrische grasmaaier of een robotmaaier. Maar hoe zit dat nu met nat gras? Gras maaien na regen, mag dat eigenlijk wel? In dit artikel geven we u daar antwoord op, tevens geven we een tip wat het beste moment is om te maaien.

Gras maaien na regen: Niet doen

Als u het mooie gazon wilt behouden, dan kunt u het best het gras niet maaien na regen. De regen veroorzaakt namelijk meerdere problemen tijdens het grasmaaien. Het eerste probleem is het feit dat gras niet scherp afgesneden wordt als het nat is. Hierdoor scheurt het gras als het ware, wat de kwaliteit van het gras niet ten goede komt. Een ander probleem is dat de regen ervoor zorgt dat het gras plat gaat liggen. Dit komt door het gewicht van het water. Als de grassprieten niet rechtop staan, dan kunnen de messen van de grasmaaier deze niet goed bereiken. Delen van het gazon worden daardoor niet goed gemaaid. Het laatste probleem gaat om de grasmaaier zelf; deze kan er niet goed tegen wanneer het gras blijft plakken aan alle kanten van de maaier. Dit kan voor een verstopping zorgen, de messen draaien niet goed en het natte gras kan de maaier flink aantasten. Gras maaien na regen? Beter niet doen!

Verwijder nat gemaaid gras van het gazon

Heeft u er toch voor gekozen om na een regenbui te maaien? Ging het om dauwdruppels en dacht u dat het wel mee zou vallen? U doet er dan goed aan om het natte gras van het gazon te verwijderen. Als u een opvangbak heeft voor het gras dan gaat dat automatisch. Als u deze bak niet heeft dan moet u het gras van het gazon verwijderen met een bladhark. Maaien van nat gras zorgt ervoor dat er plakken met gras ontstaan. Deze laten soms los van de maaier en verspreiden zich zo over het gazon. Deze plakken zorgen ervoor dat er geen zonlicht en zuurstof meer bij het gras eronder komt. Het gras kan hierdoor verstikken.

Het beste moment om gras te maaien

Gras maaien na regen kunt u beter niet doen. Het resultaat zal niet bevredigend zijn, bovendien is het niet goed voor uw gazon. U kunt beter het gras maaien wanneer het gras geheel droog is. Het ideale moment om te maaien is net voor een regenbui. Het net afgesneden gras krijgt hierdoor onmiddellijk water, dit bevordert de groei en herstel van het gazon. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan sproeien net na het maaien.

Hovenier Tuinier; voor al het onderhoud van uw gazon

In dit artikel heeft u kunnen lezen dat u beter niet kunt maaien na een regenbui. Nat gras is niet geschikt om te maaien, zelfs als het om dauwdruppels gaat. Beter kunt u het gras maaien bij droog weer. Heeft u er wel eens over nagedacht om het onderhoud van uw gazon uit te besteden? U weet dat er best veel komt kijken bij het mooi houden van het gazon. Hovenier Tuinier neemt al dit werk graag van u over. U kunt ons niet alleen inhuren voor het onderhouden van uw gazon, u kunt ons ook inhuren voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse in één van onze diensten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook