Hoe verzorgt u een olijfboom?

De olijfboom is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, daarom heeft het veel warmte en zon nodig. U kunt echter ook heel goed een olijfboom in uw eigen tuin of serre zetten. Het Nederlandse klimaat kan de olijfboom namelijk goed aan, mits u hem goed verzorgt. In dit artikel geven we u daarom verzorging tips voor de olijfboom.

De olijfboom water geven

Een olijfboom kan goed tegen droogte, maar geeft de voorkeur aan grond dat licht vochtig is. U zet de olijf natuurlijk op een zonnige plek in de tuin, hierdoor zal het vocht in de grond snel verdampen. Zorg er daarom voor dat de plant regelmatig water krijgt in de zomer, zo’n twee tot drie keer per week. U moet echter voorkomen dat de olijfboom te nat komt te staan, de wortels zouden dan kunnen gaan rotten. Dit overleeft de boom waarschijnlijk niet. Om zeker te weten of u genoeg water geeft kunt u het best de grond controleren. Dit kunt u simpelweg doen door de grond te voelen door een vinger in de grond te steken. Is de grond erg snel droog nadat u water heeft gegeven? Dan moet u extra water geven. Is de grond nog steeds nat na een aantal dagen? Dan geeft u teveel. Een olijfboom heeft in de winter weinig water nodig, eens in de twee weken is voldoende. Sproeien is niet nodig, de boom is namelijk gewend aan lage luchtvochtigheid.

Zet de olijfboom op een zonnige en warme plek

De olijf komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee. Hier krijgen de bomen veel zonlicht en warmte. Dit zorgt ervoor dat de olijfbomen goed groeien en sterk worden. In ons land hebben we minder warme en zonnige dagen. Het is daarom belangrijk om de olijf op een plek in uw tuin te zetten waar het zoveel mogelijk zon en warmte krijgt. Een beschutte plek op het zuiden zou ideaal zijn. De olijfboom kan de Nederlandse winters aan, zeker wanneer u deze in de vaste grond zet. Als de olijfboom in een pot staat dan is het verstandig om deze gedurende de wintermaanden binnen te plaatsen.

olijfboom onderhouden

Planten van de olijfboom

Wilt u een olijfboom in uw tuin? Dan kunt u deze het best in de lente aanschaffen en planten. U kunt de boom in een pot zetten, of in de vaste grond. Zorg dat de olijf voldoende ruimte heeft, zowel in een pot als in de grond. Schaf een pot aan die minimaal 20% groter is dan de pot waarin de olijf stond. Zorg ervoor dat het (regen) water goed afgevoerd kan worden. U kunt dit doen door extra gaten aan de onderkant te boren en door de pot op een verhoging te plaatsen. Als u de olijf in de vaste grond zet, plant er dan geen andere planten omheen.

Overige olijfboom verzorging

Als de olijf teveel water krijgt dan zullen de bladeren verkleuren, ze worden dan geel of bruin. Let hier goed op en pas de hoeveelheid water aan. Geeft u naar uw gevoel niet veel water? Dan kan het zo zijn dat het water niet kan weglopen. Controleer dat en pas eventueel aan door bovenstaande tips. Een olijf hoeft niet gesnoeid te worden, maar het mag wel. Door te snoeien zullen oude en dode takken geen energie meer vragen aan de boom. Hierdoor zal het beter groeien en op den duur sterker worden. Een ander voordeel van snoeien is dat de olijf zijn vorm mooi behoudt. Snoeien kunt u het best in het voorjaar doen. Knip dode takken en naar binnen groeiende takken weg met een scherpe snoeitang of snoeizaag. Wees niet te rigoureus, te veel takken verwijderen zal de vitaliteit van de olijfboom niet ten goede komen.

Olijfboom verzorging door Hovenier Tuinier

Heeft u een olijfboom in uw tuin en wilt u ervoor zorgen dat deze zo goed mogelijk verzorgd wordt? Laat de verzorging dan over aan Hovenier Tuinier. Wij weten precies hoeveel water uw olijf nodig heeft en op welke plek deze het best zou moeten staan. Ook het snoeien van de olijf doen we op een vakkundig manier zodat de boom groot, sterk en vitaal zal worden. Heeft u interesse in onze diensten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook