Tuinonderhoud in de herfst: waar moet u op letten?

Als u een tuinliefhebber bent, dan weet u dat een goed tuinonderhoud in de herfst meer omvat dan alleen het opbergen van uw tuinmeubilair. Een goede najaarsbeurt bestaat ook niet alleen uit het vegen van het gazon en het verwijderen van bladeren van uw terras. Als u uw tuin echt goed verzorgt in het najaar, weet u zeker dat uw tuin niet alleen winterklaar is, maar ook direct gereed voor het nieuwe tuinseizoen. Een goede onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat uw tuin weer helemaal netjes is. Uw planten hebben in het voorjaar ruimte om te groeien, de heesters zijn gesnoeid en uw gazon is bemest. In dit artikel laten we u zien wat u kunt doen om uw tuin in de herfst goed te onderhouden. Wilt u het liever uitbesteden? Dan kunt u natuurlijk altijd een hovenier inschakelen.

Najaarsbeurt voor uw gazon

Nu de winter voor de deur staat, kan uw gazon nog een laatste keer gemaaid worden in de herfst. Wanneer u klaar bent met maaien maakt u de grasmaaier goed schoon. Deze is dan weer gereed voor gebruik wanneer het voorjaar begint. Als u het maaisel verwijdert van uw gazon, neemt u ook direct de bladeren mee. Wanneer de bladeren op uw gazon blijven liggen in de winter, krijgt uw gazon te weinig licht en lucht, waardoor mos ontstaat. Door de bladeren regelmatig van het gazon weg te harken voorkomt u dit. Als uw gazon gezond is, is deze sterk genoeg om neerslag, vorst en kou te trotseren. Daarom is het belangrijk dat u in de herfst uw gazon extra verzorging geeft. Wanneer u uw tuin goed bemest in het najaar, zorgt u voor een dichte, diepgewortelde grasmat. Niet alleen heeft dit als resultaat dat u een mooie grasmat krijgt, het zorgt ook nog eens voor bodemverbetering.

gazon onderhoud herfst

Planten, hagen en borders

Ook uw borders hebben in het najaar wat extra aandacht nodig. Heeft u planten die op de verkeerde plek staan of te groot zijn geworden? De herfst is een mooie periode om ze te verplaatsen naar een andere plek in uw tuin. En heeft u vaste planten die geen sierwaarde hebben en zijn uitgebloeid? Dan kunt u deze nu terugsnoeien. Er zullen een aantal planten zijn die u moet beschermen tegen de winterse kou. U kunt dit doen door vaste planten af te dekken met compost of een laag bladeren. U kunt ook kiezen voor een combinatie van turf en mest. De bodem van uw borders kunt u met een spitvork wat lucht geven. De vele neerslag die valt in de herfst kan op deze manier goed in de bodem weglopen. Als dit niet mogelijk is, en de grond erg lang nat blijft, dan kunnen planten wegrotten. Snoeien is ook een belangrijke taak in het najaar. U kunt de hagen knippen of de uitgroei netjes bijwerken. U kunt dit in de herfst doen met de taxus, de buxus en de beukenhaag. Heeft u heesters die niet bloeien in het voorjaar of in de winter? Dan kunt u deze nu ook snoeien. Als u ook rozen in uw tuin heeft, dan kunt u deze ook een beetje terugsnoeien. Rozen hebben altijd een beetje extra aandacht nodig. Let daarom ook goed op het blad van de roos. Vaak zitten er schimmelsporen op de bladeren (of afgevallen bladeren) van rozen. Deze kunnen ervoor zorgen dat nieuwe bladeren in het voorjaar onmiddellijk besmet worden. Verwijder deze bladeren met de hand. De entplaats van de rozen kunt u goed beschermen tegen de vorst door het te bedekken met een laagje stro.

Een najaarsbeurt door Hovenier Tuinier

Woont u in Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Schiedam, Gouda of een omliggende plaats en wilt u uw tuin onderhoudsklaar laten maken voor de winter? Hovenier Tuinier is u graag van dienst. Een grondige onderhoudsbeurt in de herfst maakt het tuinonderhoud makkelijker in het voorjaar. In de herfst wordt de basis gelegd voor een prachtige tuin in de zomer die volgt. U heeft gezien dat het nogal wat onderhoud vergt om uw tuin gereed te maken voor de winter. Hovenier Tuinier helpt u daarom graag bij het uitvoeren van de najaarsbeurt van uw tuin. Bent u enthousiast geworden? Neem dan vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken. U kunt dit vrijblijvend doen via ons contactformulier, maar u kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen. Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn voor uw tuin en geven u een indicatie van de kosten.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook