Onderhoudsschema voor uw gazon

Er komt een hoop kijken bij het onderhouden van een gazon. Eigenlijk heeft het gazon het hele jaar aandacht nodig. Hoe handig zou een gazon onderhoud schema dan zijn? In dit artikel delen we het onderhoud voor uw gazon per jaargetijde in. Zodoende weet u precies wat u wanneer moet doen voor een mooi strak en groen gazon.

Gazon onderhoud in de winter

Januari en februari zijn de echte wintermaanden in Nederland. Het vriest regelmatig en soms valt er sneeuw. Ga in deze maanden niet op het gras lopen, want door bevriezing is het gras erg kwetsbaar. Heeft u ervaring dat de zuurgraad van het gazon afwijkt? Dan is eind februari de tijd om kalk of tuinturf te strooien, afhankelijk of de bodem te zuur of te basisch is. Doe dit alleen als de zon weer wat kracht heeft.

Gazon onderhoud in de lente

In maart komt de natuur weer echt op gang. Dat betekent ook dat u het gras voor het eerst kunt maaien. Doe dit niet vaker dan vier keer in de maanden maart en april. Kies voor een maaihoogte van zo’n 3,5 tot 4 centimeter. U kunt ook gelijk de randen langs het gazon mooi afsteken. Zodoende is uw tuin weer klaar voor de lente. Als het april is dan komt de temperatuur ’s nachts meestal niet meer onder 5 graden Celsius. Dit is daarom het moment om het gazon te bemesten. Heeft u veel mos in het gazon? Dan is dit ook een goed moment om te verticuteren. Het gras zal dan meer lucht en water krijgen om te groeien. Zijn er kale plekken ontstaan? Dan kunt u deze vullen met graszaad of graszoden. In mei zal het gras flink gaan groeien, daarom mag u in deze maand wekelijks maaien. Kies voor een maaihoogte van zo’n 3,5 centimeter. Heeft u nog niet bemest in april? Dan is mei de beste maand om dit te doen.

Gazon onderhoud in de zomer

Het gazon is nu als het goed is op zijn best. Het kan natuurlijk ook dat er kale plekken zijn ontstaan. Deze kunt u het best in juni herstellen met graszaad of graszoden. U mag nog steeds wekelijks maaien, zorg er echter voor dat u alleen maait als het gras droog is. Daarnaast is het vanaf juni nodig om regelmatig te besproeien. U kunt dit het best doen wanneer de zon nog niet hoog is, dus in de ochtend of ’s avonds. Het gras mag u in de zomer iets langer laten bij het maaien; zo’n 4,5 centimeter. Zodoende is het beter beschermd tegen de felle zon. In de zomermaanden wordt er vaak gebruik gemaakt van het gazon. Houdt het gras daarom goed in de gaten, als het beschadigd door gebruik, verplaats dan eventuele tuinmeubels of speeltoestellen. Hierna kunt u dit gedeelte extra voeden met mest.

Gazon onderhoud in het najaar

In september wordt de temperatuur vaak al lager. Dit zorgt ervoor dat het gras minder snel groeit, daarom is maaien minder vaak nodig. Hou het gras in de gaten en maai pas wanneer het echt te hoog wordt. U kunt deze tijd mooi besteden aan het verticuteren van het gras, hierdoor verwijdert u al het organische stof uit het gazon. Daarna voedt u het gazon met mest dat langzaam zijn werkzame stoffen afgeeft. Hierdoor heeft het gazon de gehele winter genoeg voedingsstoffen. Zitten er kale plekken in het gazon of wilt u een nieuw gazon inzaaien? Dan is dit het meest ideale moment. In oktober maait u voor het laatst het gazon. Maai op ongeveer 4 centimeter hoogte. De bomen in uw tuin zullen in deze maand hun bladeren laten vallen. Verwijder deze zoveel en zo vaak mogelijk, ze zouden namelijk kunnen beschimmelen door vochtigheid. Dit heeft een negatief effect op het gras. November/december is het moment om voor het laatst de zuurgraad te controleren. Deze moet tussen 5,5 en 6,5 liggen. Strooi kalk indien nodig.

Gazon onderhoud door Hovenier Tuinier

U kunt bovenstaand gazon onderhoud schema gebruiken om te zorgen dat uw gazon er optimaal uitziet. Zoals u ziet heeft uw gazon het hele jaar aandacht nodig. U zou dit onderhoud ook uit kunnen besteden aan ons. Hovenier Tuinier heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, gazons, zwembaden en dakterrassen. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook