rooddraad in gazon

Rooddraad in het gazon: hoe voorkom en bestrijdt u het?

Ziet u ineens gele of oranje roodachtige plekken in uw gazon verschijnen? De kans is groot dat u dan last heeft van rooddraad. Voordat u tot actie overgaat is het wel belangrijk dat u zeker weet dat het om rooddraad gaat. Rooddraad is een schimmelziekte en dankt zijn naam aan het uiterlijke vertoon van deze ziekte. Het zijn schimmeldraden die op rode grassprieten lijken. Vaak ziet u ze verschijnen op een geel verkleurd stuk van uw gazon. Rooddraad verspreidt zich niet, al lijkt dit soms wel zo, omdat het ineens over uw gehele gazon aanwezig is.

Rooddraad herkennen

Rooddraad heeft een aantal algemene kenmerken:

  • Ronde plekken (die geel of rood kleuren) in uw gazon;
  • Roodachtige schimmeldraden;
  • Ontstaat als het warmer is dan 15 graden;
  • Komt voor in gronden die stikstofarm zijn.

Het is een zwakteschimmel die verantwoordelijk is voor het aantasten van de sierwaarde van uw gazon. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen. Maar wat kunt u precies doen om rooddraad te bestrijden? En welke producten heeft u hiervoor nodig? In dit artikel leggen wij het graag aan u uit. Wilt u het bestrijden van rooddraad liever overlaten aan een ervaren hovenier? Dan nemen wij het werk uiteraard graag voor u uit handen.

Oorzaken van rooddraad

Rooddraad is een schimmelziekte die met name in jonge gazons voorkomt. Wanneer het warmer is dan 15 graden kan deze schimmel zich ontwikkelen in het voorjaar en tot ver in de herfst aanwezig blijven. Rooddraad ontstaat omdat de grasplant stikstof niet goed op kan nemen, er ontstaat dan een stikstofgebrek. Stikstof is een belangrijke voedingsstof; rooddraad is een teken dat er onvoldoende stikstof in de bodem aanwezig is of dat de wortels van het gras niet in staat zijn om de stikstof op te nemen.

Wanneer we te maken hebben met extreme weersomstandigheden, zoals warme zomers en een droog voorjaar, dan zal het bodemleven hierop reageren. Het trekt zich dieper in de bodem terug en hierdoor kunnen meststoffen minder goed opgenomen worden door het gras. Dit heeft als gevolg dat de toplaag verdicht. Het behoud van een goede structuur van de bodem wordt namelijk verzorgd door micro-organismen die zich in de toplaag bevinden.

wat te doen tegen rooddraad

Rooddraad bestrijden

Rooddraad bestrijden is niet moeilijk als u precies weet wat u moet doen. Wanneer u merkt dat uw gazon last heeft van rooddraad dient u direct nieuwe meststoffen toe te dienen. U kunt een hoeveelheid van 1 kilogram per 50 m2 aanhouden. Bemest uw gazon één keer per drie a vier weken en doe dit tot het einde van september. Wanneer uw gazon regelmatig bemest wordt, heeft de rooddraad geen kans om te overleven. U hoeft zich geen zorgen te maken over uw gras; rooddraad laat het gras niet afsterven, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij sneeuwschimmel.

Voor het bemesten van uw gazon kunt u bijvoorbeeld Vital Green gebruiken, van DCM. Rooddraad schimmel wordt hiermee goed uit uw gazon verdreven. Binnen zeven dagen is de rooddraad op volledig natuurlijke wijze verdwenen.

U zou het proces kunnen versnellen door gaatjes te prikken op de plaatsen waar de schimmel zit in de grond. De voedingsstoffen kunnen op deze manier nog sneller door de wortels opgenomen worden. Door op deze manier het gazon te beluchten, kan de bodemstructuur verbeterd worden.

U kunt het gazon beluchten met een beluchtingsmachine, maar ook met een riek of een prikrol. Dit heeft als positief effect dat de wortels van het gras weer zuurstof krijgen en dat meststoffen en water eenvoudig de bodem in kunnen.

Gras groeit minder snel in de winter; door meer aandacht te geven aan de wortels in deze periode, heeft uw gazon in het voorjaar minder last van rooddraad of andere schimmels.

Rooddraad laten bestrijden door een ervaren hovenier

Bent u bang om uw gazon aan te tasten bij de bestrijding van rooddraad? Heeft u geen groene vingers of gewoon geen tijd om uw gazon de aandacht te geven die het nodig heeft? Dan nemen wij dit werk graag voor u uit handen. Ons hoveniersbedrijf kan bogen op jarenlange ervaring en kennis. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of laat uw gegevens achter via het contactformulier. U hoort dan zo snel mogelijk van ons.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook