slecht gazon herstellen

Een slecht gazon herstellen: tips en aandachtspunten

Wilt u een slecht gazon herstellen? Dan zijn hier verschillende methodes voor. Uw gazon kan slecht worden door intensief gebruik of nadat u noodgedwongen geverticuteerd heeft. Er zitten bijvoorbeeld veel kale plekken in het gazon of het gazon is niet mooi gelijkmatig. Sommige mensen kiezen ervoor om het gazon dan geheel opnieuw aan te leggen. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig. In dit artikel kunt u lezen hoe u een slecht gazon kunt herstellen.

Bepaalde plekken bezaaien

Een gazon kan beschadigd raken door een zware winter, maar ook door intensief gebruik in de zomer. Er verschijnen dan bijvoorbeeld kale plekken bij een speeltoestel of een onbedoeld pad op weg naar het zwembad. Door het verwijderen van onkruid of na het verjagen van een mol kunnen er ook kale plekken in het gazon verschijnen. Wilt u zo’n slecht gazon herstellen? Dan kunt u er voor kiezen om deze slechte delen opnieuw in te zaaien met graszaad. Dit werkt als volgt:

  • Zaai in het voor- of najaar;
  • Zorg ervoor dat de grondtemperatuur boven de 8 graden Celsius ligt;
  • Maai het gehele gazon;
  • Verticuteer indien nodig;
  • Maak de kale plekken vrij met een hark;
  • Vul eventuele gaten op met grond;
  • Voeg bodemverbeteraar toe;
  • Strooi graszaad en druk het licht aan,
  • Zet het bezaaide gedeelte af.

Er is speciaal graszaad verkrijgbaar dat bedoeld is voor herstel van uw gazon. Deze zaden ontkiemen snel en zijn voorzien van een coating waardoor vogels ze niet meer eten. Het kan ook zo zijn dat het gehele gazon slecht is doordat er weinig gras meer staat. Dit kan door een zware winter gebeuren, door een hete en droge zomer of na het verticuteren. In zo’n geval zult u het gehele gazon moeten bezaaien met graszaad. Het graszaad heeft ongeveer twee weken nodig om te ontkiemen, hierna zal het gazon er weer langzaamaan beter uit gaan zien.

Het onderhoud van een bezaaid gazon

Heeft u bepaalde plekken of het gehele gazon bezaaid met graszaad? Dan mag er voorlopig niet op gelopen worden. Het duurt even voordat de zaden zullen ontkiemen, daarna zijn de net opkomende grassprieten erg kwetsbaar. Betreed het gras pas weer na ongeveer een maand. Als het gras een decimeter hoog staat, dan mag u het maaien. In het voor- en najaar regent het meestal voldoende, mocht het voor een lange periode droog zijn, besproei dan voorzichtig. Er mag in geen geval een laag water komen te liggen op de bezaaide plekken.

Een oneffen gazon herstellen

Zitten er in uw gazon veel oneffenheden? Dan kunt u zo’n slecht gazon herstellen door deze weg te werken. Dit kunt u doen door te egaliseren door middel van een mix van compost, zand en bemesting. Een flinke laag van deze mix strooit u over uw gazon, deze harkt u dusdanig uit dat een egaal geheel ontstaat. De verschillende middelen egaliseren niet alleen het gehele gazon, ze zorgen er bovendien voor dat het gras mooi dicht zal groeien.

Slecht gazon laten herstellen door Hovenier Tuinier

In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe u zelf een slecht gazon kunt herstellen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ervaren hovenier in te schakelen. Hovenier Tuinier heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van gazons, tuinen en zwembaden. Wij weten precies hoe wij uw gazon weer gezond, strak en groen kunnen krijgen. Heeft u interesse in onze diensten? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook