tuinkalender juni

Tuinkalender juni

Heeft u een mooie tuin en wilt u daar graag van kunnen genieten deze zomermaanden? Bent u benieuwd naar hoe u de staat van uw tuin zo goed mogelijk kan onderhouden? Uw tuin eist elke maand aandacht van u en daarom vertellen wij u in dit artikel alles over tuinonderhoud in juni. Voordat we beginnen is het voor u van belang om te weten wat wij bedoelen met tuinonderhoud. In de kern bestaat tuinonderhoud uit vier aspecten: Onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en border. Om uw tuin tijdens deze zomermaanden is een zo’n goed mogelijke staat te houden is het van belang dat u weet wat u wel en niet hoeft te doen voor uw tuin.

Onderhoud van het gazon

Afhankelijk van het weer en de groei kunt u in juni uw grasmat het best 1 á 2 keer per week maaien. Mocht er in deze maand een hele droge periode plaatsvinden dan volstaat een keer maaien per week. Ook kunt u in geval van droogte het gras beter niet te kort maaien. Niet maaien is echter niet verstandig. Door de toppen van het gras te verwijderen verbetert u de groei. Het beste moment voor deze maaibeurten is ’s avonds, hiermee voorkomt u uitdroging. Omdat u uw grasmaaier deze tijd van het jaar vaak gebruikt is het erg verstandig om u machine regelmatig te controleren en schoon te maken. Doet u dit niet dan loopt u het risico dat deze gaat vastlopen. Als u gazon nog rotte plekken of grof gras bevat dan is dit de maand waarin u daar nog verandering in kunt aanbrengen. U kunt deze plekken verwijderen en opnieuw inzaaien, maar het snelste resultaat krijgt u door op deze ontstane lege plekken op maat gesneden graszoden te leggen. Wanneer uw gazon in een goede staat verkeerd dan wilt u dat natuurlijk zo houden. Daarvoor is het belangrijk dat u uw grasmat zo nu en dan voeding geeft. Hierdoor krijgt het gras een mooie groene kleur en wordt het een dichte sterke grasmat. Verder is het voor het aanzien van uw tuin belangrijk dat u regelmatig onkruid verwijderd in uw tuin. Door dit regelmatig te doen voorkomt u dat u er heel lang mee bezig bent, want dan kan het wieden van onkruid als vervelend worden ervaren. Wees tijdens het wieden echter wel voorzichtig, zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook verschenen en voor u het weet verwijderd u al te veel.

gazononderhoud juni tuinonderhoud

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud juni

Snoeiwerkzaamheden

Op het gebied van snoeiwerkzaamheden wordt er niet veel van u gevraagd in juni. Wat wel belangrijk is dat u de struiken met vruchten, zoals Botanische rozen en Liguster, snoeit. Deze vruchtstruiken geven u in het najaar bessen en in het voorjaar bloemen en moeten worden uitgedund. Takken die elkaar in de weg zitten of schuren moeten worden verwijderd. Mocht uw struik niet te dicht zitten dan kan het geen kwaad als u daar deze zomer niet aan toe komt en de snoeiwerkzaamheden een jaartje overslaat. Veel langzaamgroeiende & groenblijvende heesters die tot de heideachtige gerekend worden vallen onder de snoeiuitzonderingen. Van rododendron, azalea, rotsheide (Pieris) en camelia hoeft u na de bloei alleen de vruchtbeginsels te verwijderen. Hebben deze heesters de gewenste hoogte bereikt, dan hoeft u hier niet meer aan te zitten. De groei wordt op deze manier vertraagd. Een aantal heesters hoeft u (vrijwel) niet te snoeien, omdat hun model van nature goed is. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Beverboom (Magnolia)
  • Peperboompje (Daphne)
  • Schijnhazelaar (Corylopsis)
  • Sneeuwklokjesboom (Halesia)
  • Toverhazelaar (Hamamelis)

toverhazelaar onderhoud juni

Onderhoud van de vijver

De planten in uw vijver groeien waarschijnlijk op dit moment ook erg hard en mogen daarom best worden uitgedund. Doe dit echter wanneer u een aantal jonge vissen in uw vijver heeft niet te fanatiek. Jonge vissen vinden het namelijk erg prettig om zich te kunnen verschuilen in deze planten. Mocht u uw vijver willen opvrolijken met een aantal oeverplanten zoals gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde dan kunt u deze langs de randen plaatsen. Het aanplanten van deze oeverplanten moet u ervoor zorgen dat ze drassig staan, maar niet met de voet in het water. Het water in uw vijver verdampt met deze warme temperaturen meer dan u soms zult verwachten. Dit ‘verdwenen’ water moet natuurlijk worden gecompenseerd en daarom moet u uw vijver regelmatig bijvullen. Dit bijvullen moet echter in etappes gebeuren. Als u dit namelijk in een keer zou doen dan zorgt u daarmee voor grote schommelingen in de watertemperatuur.

Onderhoud van beplanting en border

Tijdens deze warme maanden bent u nogal wat tijd kwijt aan het onderhouden van uw planten. Zo kunnen al uw één- en tweejarige planten vanaf dit moment worden uitgezaaid, geef ze daarom zo snel mogelijk een vaste plek in uw tuin. Mocht u beschikken over op pot gekweekte canna’s en lelies dan moeten deze in de maand juni verplaatst worden naar de grond. Wilt u ze echter verder laten groeien op pot dan moet u er rekening mee houden dat deze planten wat meer water eisen dan wanneer zij in de grond zouden zitten. Mocht deze maand een langere periode bevatten met warm weer dan moet u uw planten en borders voldoende besproeiing geven. Eenmaal per week een aantal uur sproeien werkt beter dan dagelijks een half uurtje. Het is makkelijk om uw kamerplanten te vergeten, maar ook deze hebben bij temperatuurstijgingen behoefte aan meer water. Mocht er in deze maand echter een regenachtige dag plaatsvinden dan is het verstandig als u uw binnenplanten even buitenzet. De plant kan zo even opfrissen en keert weer stofvrij terug naar waar hij hoort.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook