Tuinkalender mei

Heeft u een mooie tuin wilt u graag die er goed verzorgd bij ligt? Wilt u weten wat u kunt doen om uw tuin in een goede staat te houden? De tuin verdient in elke maand van het jaar uw aandacht en daarom praten wij u in dit artikel bij over tuinonderhoud in mei. Om te beginnen is het goed voor u om te weten wat wij bedoelen met tuinonderhoud. Het begrip tuinonderhoud bestaat uit vier belangrijke aspecten, namelijk:

Uw tuin vraagt elke maand van het jaar wat anders van u en daarom is het voor u belangrijk om op te hoogte te blijven van wat u wel en niet hoeft te doen voor uw tuin. In deze meimaand is de bloei inmiddels in volle gang en om ervoor te zorgen dat die zo goed mogelijk verloopt kunt u veel betekenen voor uw geliefde tuin.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud mei

Onderhoud van het gazon

De maand mei kent doorgaans minder regendagen dan de afgelopen maanden, maar de hoeveelheid neerslag die valt neemt wel toe. Het kan zijn dat dit regenwater blijft liggen op uw gazon, mocht dit het geval zijn dan kunt u met een mestvork gaten prikken en met beleid wat schudden met de mestvork om ervoor te zorgen dat het water kan wegzakken. Om te kwaliteit van uw grasmat te waarborgen kunt u, wanneer er regen voorspelt is, het beste uw gazon instrooien met organische mest en dat binnen een maand tijd nog een keer herhalen. Uw gazon zal hier zeker de vruchten van plukken. Regenwater bevat weinig chloor en kalk. Uw terras- en tuinplanten houden daar wel van. Om dit gratis regenwater te gebruiken kunt u, doormiddel van een regenton te bevestigen aan uw regenpijp, dit water heel gemakkelijk opvangen. Omdat water scheppen uit de regenton zwaar en lastig, zeker bij een lage waterstand,  kan zijn is het verstandig als u kiest voor een ton met een kraantje om water uit te tappen. Mocht u een nieuwe regenton aanschaffen schrik dan niet als het lijkt alsof hij lek is, dit komt omdat het hout van de regenton moet uitzetten. Na een paar dagen zal dit probleem verholpen zijn.

onderhoud gazon mei

Snoeiwerkzaamheden

In deze meimaand is er op het gebied van snoeiwerkzaamheden genoeg werk te verrichten. Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen kunnen, bij voorkeur op een bewolkte dag, worden teruggesnoeid. Steenvruchtbomen zoals perzik, abrikoos, pruim en kers mogen na de bloei in april/mei worden gesnoeid. Skimmia, dat in mei of in juni is uitgebloeid, maar na de bloei ook worden teruggesnoeid. Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden. Let voordat u gaat snoeien wel even op of de struiken en hagen niet vogelnesten bevatten.

Onderhoud van de vijver

Uw vissen moeten vanaf de maand mei weer vrij veel voer krijgen. Zorg ervoor dat de kwaliteit van uw vissenvoer in orde is. Gezonde vissen kenmerken zich door een prachtig kleurenpatroon en een stabiele groei, de kwaliteit van de voeding die u aan uw vissen geeft kan een grote rol in spelen. Vooral als u kooikarpers in uw vijver heeft is de voeding van uw vissen erg belangrijk.  Het voeren van de vissen kunt u het best in porties doen. Als u de vissen in een keer teveel voer geeft loopt u het risico dat er voer blijft liggen en de kwaliteit van het water in uw vijver hard achteruit gaat. Mocht het nodig zijn om vijver nog wat op te vrolijken door bijvoorbeeld het moerasgedeelte op te vullen dan kunt u daar heel goed in deze maand de lisdodde of kattenstaart aanplanten. Deze planten zullen uw vijver een mooie uitstraling geven.

tuinonderhoud mei

Onderhoud beplanting en border

Alle zaden van een- en tweejarigen of vaste planten kunnen nu per direct in de volle grond worden gepland. Denk daarbij aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, duizendschoon, leeuwenbekjes en madelieven. Om niet te vergeten welke plant er in welke pot zit kun u de naam van de plant op een houten wasknijper schrijven en deze op de rand van de pot plaatsen. Dit is erg handig een geeft een leuks speels effect aan uw tuin. Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij, dit houdt in dat er na de vijftiende van mei geen kans meer is op nachtvorst. Vanaf dit moment kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. De maand mei is ook een maand waarin u heel veel andere klusjes kunt uitvoeren, waardoor u over een tijdje heerlijk kunt genieten van de zomermaanden in uw eigen tuin die er mooi bijligt. Tuinmeubels, schuttingen, bergingen en hekken kunnen bijvoorbeeld heel goed in deze tijd van het jaar worden opgeknapt omdat dit klusjes zijn die u liever niet doet als het straks erg warm is. Ook is dit de tijd om uw terras een opknapbeurt te geven. Misschien bent u wel een beetje uitgekeken op hoe de plek, waar u in de zomer veelvuldig zit, is ingericht? Style het terras dan opnieuw, dit kost weinig werk en zorgt voor veel plezier tijdens de zomer. Hieronder een paar tips:

  • Maak zorgvuldig schoon en gooi alles wat overbodig is weg.
  • Maak het niet te moeilijk. Op deze plek gaat u zitten om tot rust te komen. Zorg dus dat het hier niet te vol staat.
  • Als u gebruik maakt van planten op uw terras, zorg er dan voor dat deze verschillen in hoogte. Door te spelen met de hoogtes zorgt u ervoor dat uw terras ruimtelijker oogt.
  • Gebruik niet teveel verschillende geurplanten. Eén duidelijke geur per plek is voldoende.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook