Tuinonderhoud november

Tuinkalender november

Heeft u een mooie tuin achter of voor uw huis en hecht u daar veel waarde aan? Wilt u weten wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat deze tuin er zo goed mogelijk bij ligt? De tuin vraagt elke maand uw aandacht en daarom is het voor u van belang om te weten wat u wel en niet hoeft te doen op het gebied van tuinonderhoud. In dit artikel praten wij u bij over de werkzaamheden in de maand november. In deze laatste volledige herfstmaand kan het nog flink regenen en zullen we al te maken kunnen krijgen met (nacht)vorst.

Niet alle planten in uw tuin houden hier van en daarom is het goed als u zo nu en dan even een oogje in het zijl houdt. De maand november is nooit de maand met de meeste en vervelendste klusjes, maar sommige dingen moeten nou eenmaal wel even gedaan worden. Wat? Dat vertellen wij u in dit artikel. Om misverstanden te voorkomen leggen wij graag even aan u uit wat tuinonderhoud nou eigenlijk inhoudt. Kortweg komt het erop neer dat tuinonderhoud bestaat uit vier onderdelen, namelijk:

Uw tuin vraagt op deze vier punten elk seizoen aandacht van u en telkens op een andere manier. Als u graag uw tuin zo goed mogelijk wilt onderhouden doet u er goed aan om op de hoogte te blijven van dat wat uw tuin verlangd van u. U kunt hieronder lezen wat u allemaal kunt doen.

Onderhoud van het gazon

Het gras in uw tuin hoeft deze de aankomende maanden niet meer gemaaid te worden, het groeit immers toch nauwelijks. Maar dat betekent niet dat u niets hoeft te doen voor uw gazon. Maak uw grasmat regelmatig vrij  van blad. Op plekken waar blad ligt ontvangt het gras geen licht en zal het langzamerhand afsterven.

Een ander effect wat kan plaatsvinden is dat er door het gebrek aan luchtdoorloop schimmelziektes zullen ontstaan. Hoge grassen in uw tuin kunt u het beste aan elkaar binden. Doet u dit niet dan is de kans erg groot dat zij zullen worden verwoest door de harde wind die in november kan opspelen. Als laatste tip is het belangrijk dat u niet op het gras moet lopen op het moment dat het vriest. Uw gazon kan hier hevige schade aan overhouden.

Tuinonderhoud november

Snoeiwerkzaamheden

Zodra uw (fruit)struiken en heesters kaal worden kunt u beginnen aan de eerste verjongingsnoei. Dit houdt in dat u uw planten in de periode van november tot en maart regelmatig snoeit, met als gewenst resultaat dat de plant steeds nieuwe jonge scheuten aanmaakt en dat hij gezond en in vorm blijft.

Heesters die niet of te weinig gesnoeid worden kunt u herkennen aan het feit dat er aan de onderkant nog bloemen groeien. Alleen bovenaan bloeit er dan nog wat. Dat moet u zien te voorkomen natuurlijk. Hieronder een paar tips op het gebied van snoeien:

  • Snoei nooit als het vriest, te droog of te nat is
  • Snoei nooit wanneer de sapstroom net op gang gekomen is
  • Gebruik scherp gereedschap, dit zorgt voor mooiere wonden.
  • Zoek per plant of struik het ideale snoei moment uit.
  • Gaat u rozen snoeien? Gebruik handschoenen en gladde kleding!

Onderhoud van de vijver

Aan de werkzaamheden van uw vijver heeft u in de maand november geen zware dobber. Wel is het verstandig om af en toe een oogje in het zijl te houden. Zo is het belangrijk dat uw beluchtingspomp goed werkt. Dit heeft namelijk een aantal voordelen voor uw vijver:

  • Kwalijke gassen, waaronder CO2, kunnen aan de oppervlakte ontwijken
  • Het water wordt van zuurstof voorzien
  • Tijdens een vorstperiode blijft de vijver plaatselijk open

Verder is het belangrijk dat u voor de winter het water in uw vijver nog een keer controleert op de totale DH hardheid. Zorg ervoor dat deze hardheid tenminste 8 °DH is. De vele neerslag zorgt er namelijk voor dat het water in uw tuin minder hard wordt, waardoor de kans op verzuring erg toeneemt. Verhogen van de waterhardheid kan met speciaal daarvoor bedoelde middelen. Daarnaast moet u ook in november ervoor zorgen dat er geen blad in uw vijver zit. Dit om de kwaliteit van het water zo optimaal mogelijk te houden.

Onderhoud van beplanting en borders

Zolang het nog niet vriest kunt u vaste planten blijven planten. Om uw tuin te voorzien van wat kleur deze wintermaanden is het logisch als u kiest voor winterviooltjes, -jasmijn en herfstasters. Deze zullen uitstekend staan in uw balkon- of terrasbakken. Ook jonge voorjaarsbollen zijn zeker nog te planten zolang het niet vriest. Voor de zekerheid is het verstandig als u uw vorstgevoelige planten alvast binnen zet. Dit kan bij u op zolder maar ook zeker in de schuur.

Vaste planten kunt u doormiddel van bladeren en een composthoop goed beschermen tegen de kou. Sterker nog u bevorderd de groei van de planten hier enorm mee. En als allerlaatste tip voor deze maand: sluit uw buitenkraan af! Hiermee voorkomt u bevriezing in de leidingen. Tot zover het belangrijkste advies voor de maand november, wij hopen dat het u ondersteunt tijdens uw werkzaamheden in de tuin. Volgende maand kunt u weer bij ons terug met de belangrijkste tips voor dat moment.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook