verticuteren gazon

Gazon verticuteren

Wilt u graag alles weten over het verticuteren van uw gazon? Zoekt u naar een hoveniersbedrijf dat uw gazon kan verticuteren? Om het gazon in uw voor- of achtertuin gezond en mooi te houden is verticuteren één van de belangrijkste werkzaamheden op het gebied van onderhoud. Waarom dat zo is, hoe vaak u moet verticuteren, wat het beste moment is en nog veel meer leest u in dit artikel!

Waarom het gazon verticuteren?

Als dode grassen en mossen in het gazon een laag vormen, dan noemt men dat viltvorming. Viltvorming zorgt ervoor dat uw gazon niet meer vatbaar is voor lucht, licht en water. Het resultaat is dat uw gazon verstikt.

Zodra u een heel klein beetje mos in het gazon hebt, is er nog niet zoveel aan de hand. De vilt laag is niet heel dik. Dit zorgt ervoor dat uw gazon nog voldoende lucht, water en licht krijgt. Echter, als u langzamerhand meer mos dan gras in het gazon hebt, dan is het tijd om in te grijpen. U kunt viltvorming herkennen aan:

  • Grote lappenmos in het gazon
  • Weinig gras zichtbaar
  • Oneffenheden in het gazon

verticuteren gazon

Mos in het gazon: wat moet ik doen?

Mos gedijt, in tegenstelling tot gras, het beste in de schaduw. Zonlicht remt de groei van mos zelfs af. De kans dat u mos in het gazon hebt aan de schaduwkant is dan ook groter dan aan de zonkant. Er zijn verschillende manieren om het probleem te verhelpen. Allereerst is het een optie om ervoor te zorgen dat er minder schaduw is. Het snoeien van takken of weghalen van bomen zou een oplossing kunnen zijn. Echter is het rendabeler en effectiever om het probleem bij de kern aan te pakken. Daarom is het goed om op regelmatige basis de zuurgraad van uw bodem te meten. Ligt de pH-waarde niet tussen de vijf en de zes, dan is het tijd om in te grijpen. Door vroegtijdig in te grijpen, zult u niet snel last krijgen van mos in het gazon. Mocht het probleem al geschied zijn, dan kunt u ervoor kiezen om het gazon te herstellen, dit kan door het gazon te verticuteren.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 m2 tuin onderhouden. Verticuteren van gras is daar een belangrijk onderdeel van. Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf in Zuid-Holland die uw gazon kan verticuteren?

gazon verticuteren

Wat is verticuteren?

Eigenlijk is verticuteren niet meer dan het verwijderen van de viltlaag. Dus platgezegd zorgt u ervoor dat de mossen en dode grassen van het gazon worden gehaald. Zodra u dit goed uitvoert – krijgt het gras weer de toevoer van water, lucht en licht. Hierdoor kan het weer groeien en u kunt gedag zeggen tegen die vervelende vilt laag.

Hoe vaak moet ik verticuteren?

Verticuteren is geen klusje die zeer frequent uitgevoerd dient te worden. In veel gevallen volstaat het om één keer per jaar te verticuteren. Echter, als u veel mosgroei had in het gazon kan het raadzaam zijn om het een tweede keer te verticuteren. Uw gazon verticuteren dient in het voorjaar te gebeuren, denk aan de maanden april en mei. Mocht u nog een tweede keer willen verticuteren dan kan dit in de maanden september en oktober.

Gazon onderhoud uitbesteden

Wilt u graag weer gras zien in plaats van mossen? Heeft u zelf niet van die groene vingers of de tijd om uw gazon te onderhouden? U kunt het verticuteren uitbesteden aan Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel. Wij hebben in de afgelopen vijftien jaar meer dan 15.000 m2 gras geverticuteerd. Wij hebben jarenlange ervaring in het gazononderhoud. Benieuwd naar de mogelijkheden van onze dienstverlening?

periodiek tuinonderhoud

Misschien interessant?

Werkzaam in Zuid-Holland

Wij zijn gevestigd in Krimpen aan den IJssel (nabij Rotterdam), wij werken binnen een straal van zo’n 75 kilometer. Bent u woonachtig in Delft, Spijkenisse, Middelburg of Utrecht? Of woont u in de buurt van den Haag, Schoonhoven of Krimpen aan den Lek? Wij kunnen u weer aan een donkergroen en gezond gazon helpen!

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook