onderhoud vijver najaar

Vijver onderhoud in de winter

Niet alleen is de winter een zware periode voor uw gazon en uw tuin, maar ook voor uw vijver. Als het goed is heeft u het meeste onderhoud van uw vijver al in de herfstperiode gedaan, maar ook in de winter is het belangrijk om uw vijver goed in de gaten te houden. Door uw vijver in de winter goed te onderhouden, zorgt u voor een optimale gezondheid en het behoud van de waterplas.

Houden vissen een winterslaap?

Vaak vragen mensen zich af of vissen in de vijver de winter kunnen overleven. Voor de meeste vissoorten is dit geen enkel probleem; vissen zijn namelijk koudbloedig. De temperatuur van de omgeving is bepalend voor de temperatuur van hun lichaam de hoe actief ze zijn. Wanneer het kouder wordt in de winterperiode, zal de stofwisseling vertragen. Ze gebruiken dan minder energie en halen dit voornamelijk uit hun vetreserves. U zou dit kunnen zien als een winterslaap. Als uw vijver minimaal 80 centimeter diep is, dan kunnen de vissen een koude periode prima overleven. U moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat uw vijver niet helemaal dichtvriest. Wanneer uw vijver een week lang dichtgevroren is, moet u een gat in het ijs maken. U kunt dit het beste doen door een pan met heet water op het ijs te zetten, aan de rand van de vijver. Zo smelt er op een rustige manier een gat in de bodem. Vervolgens kunt u wat water uit de vijver wegscheppen, zodat er ruimte ontstaat tussen de onderkant van de laag ijs en het wateroppervlak. Deze isolerende luchtlaag zorgt ervoor dat de laag met ijs nauwelijks meer in dikte toe zal nemen. Een dichtgevroren vijver kunt u voorkomen door het inschakelen van een vijver verwarming. Deze gebruikt echter wel veel stroom. U kunt ook de keuze maken voor een elektrische doorstroom verwarming. Dit apparaat zorgt ervoor dat uw vijver vorstvrij blijft. De temperatuur kunt u instellen op ongeveer 5 graden; vissen in het wild leven op deze temperatuur.

Uw vijver onderhouden in de winter

De winter is een rustperiode voor de vijver. Er groeien bijna geen planten en de vissen zijn in een winterslaap. U kunt de vijver in deze periode dan ook het beste zoveel mogelijk laten rusten. De waterpomp en het waterfilter kunt u het beste uit zetten. Tijdens de groeiperiode zijn deze belangrijk, maar niet in de winterperiode. Het filter zorgt namelijk voor CO2, wat planten normaal gesproken opnemen, maar niet in de winter. De CO2 zorgt in plaats daarvan dan voor verzuring van het water. In de winter is het ook belangrijk om de waterwaarden regelmatig te controleren. Hiervoor kunt u gebruik maken van test strips. U kunt hiermee de pH waarde meten in het water, het nitriet en nitraat gehalte, de hardheid en de hoeveelheid chloor. U kunt dit het beste op regelmatige basis doen, zodat u direct in kunt grijpen als er iets aan de hand is.

winter vijver onderhoud

De vijver sneeuwvrij houden in de winter

Als het u lukt op een veilige manier, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk sneeuw af te krijgen van de vijver. Doet u dit niet, dan kan er namelijk geen licht schijnen in de vijver en kan het niet onder het ijs doordringen. Voor het leven in de vijver is het belangrijk dat er zoveel mogelijk zonlicht valt op de vijver. U kunt de sneeuw verwijderen door een bezem te gebruiken, zo bewaart u zoveel mogelijk rust in de vijver.

Uw vijver winterklaar laten maken

Zowel in de herfst als in de winter is het belangrijk om uw vijver zo goed mogelijk te onderhouden, zodat u er in het voorjaar bijna niets aan hoeft te doen. Heeft u zelf niet voldoende tijd of zijn er andere redenen waarom u niet in staat bent om uw vijver winterklaar te maken? Neem dan contact op met hoveniersbedrijf Tuinier. Wij nemen het werk graag voor u uit handen. Wilt u liever eerst wat informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan telefonisch contact met ons op. Wij geven u graag een vrijblijvend advies en kunnen u alvast informatie geven over de tarieven die wij hanteren. Wanneer u gebruik maakt van ons contactformulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met op!

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook