vijver onderhouden in de zomer

Vijver onderhoud in de zomer: waar moet u op letten?

In de zomermaanden geniet u vaak het meeste van uw vijver. Omdat het mooi weer is bent u vaak in de tuin te vinden. De zomer is ook een periode waarin uw vijver weinig onderhoud nodig heeft. Wel is het belangrijk om alles netjes bij te houden en dat u aandacht heeft voor een aantal zaken. In dit blog leggen we graag uit waar u op dient te letten.

Onderhoud van uw vijver in de zomer

In juni gaan de planten in de vijver enorm groeien, deze maand wordt daarom ook niet voor niets ‘groeimaand’ genoemd. Het zou in deze periode kunnen voorkomen dat de vijver compleet dicht groeit. In dat geval is het verstandig om de planten in de vijver uit te dunnen. Ook bloeien de lelies volop in de zomer. Waterlelies die uitgebloeid zijn kunt u het beste regelmatig wegknippen. Dit zal een positief effect hebben op de bloei. Om ervoor te zorgen dat er open water blijft, dient u de waterplanten en drijvende planten regelmatig te snoeien.

Hou de waterlelies in de gaten

Waterlelies kunnen in de zomer belaagd worden door de leliekever. Deze kevers laten larven achter op de bladeren van de lelie en deze worden hierdoor van binnen aangetast. Dit heeft als resultaat snel afstervende en bruine bladeren. U kunt dit oplossen door de bladeren die aangetast zijn regelmatig af te knippen en vervolgens te verwijderen. Doet u dit op tijd en consequent, dan heeft u stukken minder last van de leliekever. Ook waait er in de zomerperiode veel stuifmeel en ander stof de vijver op en in. Het oppervlak van het water kunt u helder houden door gebruik te maken van een oppervlakte stofzuiger. Een voorbeeld hiervan is de Pond Skimmer. U moet er wel op letten dat de carbonaathardheid en de KH waarde van het vijverwater in deze periode hoog genoeg blijft. Wanneer dit het geval is blijft het water kraakhelder en wordt algengroei voorkomen. Het ‘zuurbindend vermogen’ wordt bepaald door de KH waarde en dit is erg belangrijk voor de zuurstofplanten om te kunnen groeien. Er zijn speciale testen verkrijgbaar waarmee u de KH waarde van het water kunt testen.

onderhoud vijver zomer

Voorkom zuurstoftekort

Wanneer in de zomerperiode de waterplanten uitbundig groeien, kan er met name in de ochtend een zuurstoftekort ontstaan in de vijver. In de nacht vindt er namelijk geen zuurstofproductie plaats, terwijl er wel zuurstof opgenomen wordt door de planten. In de zomerperiode kan het vijverwater wel tot 20 graden celcius oplopen. Hoe warmer het water is, des te minder zuurstof het water bevat. Dit kunt u oplossen door gebruik te maken van een luchtpomp of vijverpomp. Deze pompen zorgen ervoor dat er beweging in het water ontstaat en dit voorkomt een zuurstoftekort. Algen zullen door het warme weer ook sneller groeien, de pomp dient daarom regelmatig schoongemaakt te worden. De algen kunt u uit de vijver verwijderen met een schepnet.

Het vijverwater controleren

In de zomerperiode is het belangrijk om de carbonaathardheid en de waterhardheid goed in de gaten te houden. Deze waarden moeten regelmatig getest worden en waar nodig verhoogd. U kunt hiervoor speciale middelen gebruiken, als KH Plus of GH Plus. Ook het waterpeil moet u in de zomer goed in de gaten houden. Door de warmte verdampt er water en vissen krijgen hierdoor minder zwemruimte. Wanneer het waterpeil te laag dreigt te raken, kunt u dit gewoon bijvullen.

Hongerige reigers op afstand houden

In de zomermaanden kunnen uw vissen nog wel eens slachtoffer worden van een avontuurlijke kat of een hongerige reiger. Als uw vijver niet al te diep is hebben de vissen geen mogelijkheid om zich goed te kunnen verstoppen. Om uw vissen te beschermen dient u hier alert op te zijn en reigers en katten geen kans te geven. U kunt dit op een diervriendelijke manier doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Laser Guard. Katten en reigers worden door de Laser Guard op een effectieve manier verjaagd.

Uw vijver laten onderhouden door een ervaren hovenier

Hovenier Tuinier helpt u het hele jaar door graag met het onderhoud van uw vijver. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt hiervoor gebruik maken van ons contact formulier.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook