onderhoud vijver in najaar

Vijver onderhouden in het najaar: tips en aandachtspunten

Het groeiseizoen eindigt in de herfst. Dit is het moment waarop uw vijver onderhoud nodig heeft. Het is erg belangrijk om uw vijver voor te bereiden op de winterperiode. Wanneer u uw vijver in de herfst goed onderhoudt, zorgt dit ervoor dat u er bijna niets aan hoeft te doen in het voorjaar. In dit blog zetten we op een rijtje welk onderhoud uw vijver nodig heeft in de herfst.

Vallende bladeren tegengaan

Het belangrijkste punt voor een gezonde vijver in de herfst is het tegengaan van vallende bladeren die in uw vijver vallen. Als er elk jaar weer veel bladeren in uw vijver vallen, gaan ze rotten en vormen ze een dikke modderlaag op de bodem van uw vijver. Dit zorgt ervoor dat het vijverwater te voedselrijk wordt, waardoor de vijver last kan krijgen van draadalgen en zweefalgen tijdens het groeiseizoen. Om deze reden moet u proberen te voorkomen dat er bladeren in de vijver terechtkomen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door in de herfstperiode een fijnmazig net te spannen over de vijver die de bladeren opvangt.

Schoonmaken van de vijver

Als er toch bladeren in uw vijver terecht zijn gekomen, dan is het belangrijk om deze te verwijderen. U kunt de bladeren verwijderen met een vijverstofzuiger of een schepnetje. U kunt het beste op dagelijkse basis organisch afval en bladeren verwijderen. Ook dienen afgestorven vijverplanten te worden verwijderd, zodat u voorkomt dat er organisch afval ontstaat. Heeft u planten die te groot zijn geworden? Dan kunt u deze het beste opnieuw plaatsen.

onderhoud vijver najaar

Voorkomen van algengroei

Een veelvoorkomend probleem in het voorjaar is de algengroei in uw vijver. Als u in de herfst uw vijver niet heeft ontdaan van bladeren en organisch afval, dan zal er in het vijverwater verzuring plaatsvinden. Voor uw vissen is dit erg nadelig en ook zuurstofplanten kunnen zich op deze manier amper nog ontwikkelen. Als gevolg van natuurlijke processen zullen draadalgen ontwikkelen. In de herfst-, en winterperiode zullen vijverplanten nauwelijks groeien door een tekort aan voedingsstoffen en lage temperaturen. Draadalgen groeien echter langer door en hebben minder voedingsstoffen nodig. Draadalgen zullen in het voorjaar ook eerder groeien dan zuurstofplanten, waardoor er een overschot ontstaat. Draadalgen kunt u verwijderen door gebruik te maken van een anti-draadalgenpoeder.

Bijhouden van de waardes

De waterwaardes van uw vijver dient u altijd goed bij te houden en te controleren. Om verzuring in de winter te voorkomen is een gH waarde van minimaal 8 nodig. Voor een snelle ontwikkeling van de zuurstofplanten in het voorjaar is een waterhardheid nodig van minimaal 10. De kH waarde dient minimaal zes te zijn. U kunt deze waardes controleren door gebruik te maken van testsetjes.

Filter en pomp uitschakelen

Een filter zorgt ervoor dat de vijver in het groeiseizoen voldoende koolzuur krijgt. De plantengroei ligt in de winter echter stil. Om deze reden moet het filter in deze periode uitgeschakeld worden. Doet u dt niet, dan kan uw vijverwater verzuren. Het geproduceerde koolzuur wordt namelijk niet door de zuurstofplanten opgenomen.

Stop met het voeren van de vissen

Is de temperatuur lager dan tien graden? Dan hoeft u uw vissen niet meer te voeren. Omdat vissen koudbloedige dieren zijn, ligt hun stofwisseling tijdens de winterperiode zo goed als stil. U kunt uw vissen in de winter verder beschermen door een bladernet over uw vijver te spannen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er geen bladeren in uw vijver terecht komen, uw vissen worden ook beschermd tegen reigers die in de winter zullen proberen om uw vijver leeg te roven.

Verwijderen van dode plantdelen

In de herfstperiode dient u ook een gedeelte van de uitgegroeide plantdelen te verwijderen. Denkt u bijvoorbeeld aan de scheuten van de zuurstofplanten of de drijfbladeren van de waterlelies. U hoeft niet alles te verwijderen; een gedeelte kunt u tot het voorjaar laten zitten. Uw vissen vinden het namelijk erg fijn om zich schuil te houden tussen deze planten in de wintermaanden. Ze kunnen zich niet verstoppen in een volledig kaalgesnoeide vijver.

Vijveronderhoud door hoveniersbedrijf Tuinier

Is uw vijver toe aan een onderhoudsbeurt en wilt u dit graag uitbesteden? Wij helpen u graag! Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier of bel ons om direct een afspraak te maken.

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook