gazononderhoud

Gazon onderhoud: welke werkzaamheden vallen daaronder?

Een mooi groen gazon is een sieraad voor iedere tuin. Om hiervoor te zorgen is gras onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen; maaien, zaaien, verticuteren, bemesten en kalk strooien. In dit artikel worden deze onderdelen allen besproken, zodoende kunt u zelf goed zorgen voor uw gras.

Waarom is gras onderhoud nodig?

Een prachtig strak en groen gazon blijft niet vanzelf zo. Het is vanzelfsprekend dat het gras gemaaid moet worden, maar er is meer onderhoud nodig dan alleen maaien. Heeft u wel eens gehoord van verticuteren of wist u dat het gras soms kalk nodig heeft? Waar uw gazon behoefte aan heeft, wordt bepaald door de staat van het gras. Zit er veel mos in het gazon, dan moet u verticuteren. Heeft u net een gazon ingezaaid? Dan moet het vooral regelmatig besproeid worden. Iedere grasmat vraagt dus om zijn eigen onderhoud.

Gras maaien

Om mooi dicht gras te krijgen is het nodig om regelmatig te maaien. Maaien heeft ook een andere functie; het gaat de vorming van onkruid tussen het gras tegen. In de maanden tussen april en oktober kunt u het best wekelijks het gras maaien. Het best kunt u een dag uitkiezen net voor een regenbui. Maai echter nooit het gras wanneer het nat is. Wanneer u grasmaait, zorg er dan voor dat u de richting van het maaien wekelijks afwisselt. De grassprieten gaan anders een bepaalde kant op liggen. Het gras wordt meestal gemaaid tussen de 3 en 5 centimeter, als het erg heet is kunt u het gras echter beter iets langer laten. Het is dan beter bestand tegen de hitte en droogte. Als u het gras heeft gemaaid, vergeet dan niet om de randen mooi af te steken.onderhoud gazon

Gras bemesten

Ook bemesten is een onderdeel van gras onderhoud. Door het maaien van het gras kunnen voedingsstoffen uit het gras verdwijnen. Het gras heeft deze stoffen hard nodig om weer te herstellen na het maaien. Daarom is het verstandig om regelmatig na het maaien het gras te bemesten. U kunt dit doen met organische meststoffen of met kunstmest. Organische mest heeft daarbij de voorkeur, het is vriendelijker voor het milieu en zorgt voor betere groei en herstel van het gras.

Gras verticuteren

In de loop van tijd stapelen organische stoffen zich op tussen het gras van uw gazon. Het gaat dan om restafval van het maaien of resten van bladeren en takjes. Dit zorgt er voor dat het gras niet meer goed kan ademen, bovendien kan er minder licht en water komen bij het gras. Hierdoor kan er mos ontstaan tussen het gras. Om dit tegen te gaan is het soms nodig om het gazon te verticuteren. Verticuteren houdt in dat er een laag mos en organisch afval tussen het gras verwijderd wordt. Dit kunt u doen met een verticuteerhark of met een machine.

Gras zaaien

Als u een nieuw gazon wilt, dan kunt u er voor kiezen om gras te zaaien. Gras zaaien is echter ook nodig als u geverticuteerd heeft en er zijn kale plekken ontstaan in het gazon. Met wat graszaad kunt u dit heel goed herstellen. Gras zaaien kunt u het best in het vroege najaar doen, de grond is dan op de juiste temperatuur en er valt meestal voldoende neerslag. Deze twee factoren laten groeien.

Kalk op uw gazon

De juiste zuurgraad is heel belangrijk voor een gazon om goed te kunnen groeien. De bodem kan een te lage zuurgraad hebben, u kunt dit verhogen door kalk te strooien over het gazon. Hierdoor wordt de grond rijker aan voedingsstoffen en zal uw gras beter groeien.

Gras onderhoud door Hovenier Tuinier

In dit blog heeft u alles kunnen lezen over gras onderhoud. Door deze onderdelen goed toe te passen zal ook uw gazon prachtig strak en groen blijven. U kunt er echter ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden aan een ervaren hovenier zoals Hovenier Tuinier. Wij weten precies wat uw gras nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook