zwembadwater is groen

Uw zwembadwater groen? Dit kunt u eraan doen

U komt thuis van een week vakantie en uw zwembadwater is groen geworden. Hoe komt dit? Of beter nog: Wat kunt u eraan doen? In dit blog leggen we u uit hoe zwembadwater groen kan worden en hoe u dit zelf op kunt lossen.

Hoe kan zwembadwater groen worden?

Er zijn meerdere redenen waarom het water van een zwembad groen kan worden. Enkele redenen zijn:

  • Een flinke onweersbui;
  • Zeer intensief gebruik van het zwembad.

Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat bacteriën en algen vrij spel krijgen in het zwembad. Het zwembadwater kan groen en vuil worden, maar ook op de wanden kan aanslag komen van algen. Het is erg belangrijk om het zwembadwater regelmatig schoon te maken en goed te onderhouden, zeker wanneer er veel gebruik gemaakt wordt van het bad. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat bacteriën en algen vat krijgen op het water. Het water kan dan troebel of groen worden. Voor het zicht is dat niet alleen onprettig, het water wordt ook nog eens te ongezond om in te zwemmen. Het is daarom belangrijk om dit probleem snel aan te pakken.

Tips bij groen zwembadwater

Is het zwembadwater groen? Maak dan gebruik van de volgende tips om dit te bestrijden:

  • Als het zwembadwater groen is dan begint u met het meten van de pH-waarde van het water. Deze moet liggen tussen 7,0 en 7,6. Hogere en lagere waarden moeten worden aangepast met daarvoor geschikte middelen.
  • De groene kleur van het water komt door ontwikkeling van algen. Deze moeten bestreden worden, dit doet u door middel van chloor. Het wordt aangeraden om in zo’n geval een flinke dosis chloor te gebruiken: 10 gram chloor per m3.
  • Voeg een middel toe aan het water dat vuil doet samenklonteren of vlokken, zet nu het filter zo’n 10 tot 12 uur aan op de functie drain of waste .
  • Het water in het zwembad reinigt u normaal gesproken door de filters. Het kan echter zo zijn dat niet alle bacteriën en algen door de filters worden opgevangen. Leg de pomp dan stil voor een hele nacht. Wrijf de laag algen van de wanden en laat het vuil uitzakken. De volgende dag kunt u het bezinksel opzuigen voordat u het water weer gaat filteren met de filterfuncties drain en waste.
  • Doe een shockbehandeling om het groene zwembadwater weer helder te krijgen. Dit doet u met een speciaal middel zoals BSI Cristal Clear.

Wanneer deze tips niet helpen

Met gebruik van bovenstaande tips kunt u groen zwembadwater weer helder krijgen. Het kan zijn dat één behandeling niet werkt en dat de procedure herhaald moet worden. Als de situatie zeer ernstig is dan zijn zwaardere middelen nodig. U moet dan gebruik maken van een zandfilter, hieraan wordt een zuigslang aangesloten waarmee u de bodem en de wanden van het zwembad kunt schoonzuigen. U moet dit voorzichtig doen zodat de algen niet teveel in het water verspreid worden. Na dit schoonzuigen zet u de zandpompfilter aan in de stand drain of pomp, daarmee pompt u al het vuil weg. Hierna koppelt u de slang af en zet u de pomp weer op filteren.

Zwembadwater groen? Hovenier Tuinier lost het op!

In dit blog heeft u kunnen lezen hoe groen zwembadwater ontstaat en hoe u het weer helder kunt maken. We kunnen ons echter voorstellen dat u in zo’n geval een expert wilt inschakelen. Hovenier Tuinier helpt u er graag bij. Wij hebben niet alleen veel ervaring in het aanleggen van zwembaden, wij onderhouden ze ook met al onze vakkennis. Wij lossen het probleem van groen zwembadwater snel op zodat u weer kunt genieten van uw zwembad. Heeft u interesse in één van onze diensten, of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook