testen zwembadwater

Zwembadwater testen; wat komt er bij kijken?

Het hebben van een zwembad is een luxe, maar het vereist wel regelmatig onderhoud. Het testen van de waterkwaliteit is één van de belangrijkste onderdelen van het zwembadonderhoud. Een testkit, speciaal voor zwembadwater, kan u hierbij helpen. Als u in het bezit bent van een zwembad moet u regelmatig verschillende factoren controleren. Voor het veilig, hygiënisch en in optimale conditie houden van uw zwembad is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Welke factoren zijn hierbij belangrijk? Wat moet er regelmatig gecontroleerd worden? In dit blog leggen we het aan u uit.

Controleren van chloor

De bekendste onderhouds stap is het controleren van de chloridegehaltes. Chloor zorgt ervoor dat het zwembad schoon en vrij van bacteriën blijft. U zou chloor kunnen zien als een ontsmettingsmiddel; het houdt het zwembad in de beste staat voor een veilig gebruik. Een testkit heeft drie variabelen; totaal chloor, vrij chloor en restchloor. Totaal chloor is de totale concentratie van chloor in het water. Vrij chloor is de concentratie van actief chloor in het water. Resterend chloor is de concentratie van chloor in het water dat zijn werking heeft verloren.

De pH van zwembadwater

De tweede stap in het controleren van uw zwembadwater is het testen van de pH. Dit is de alkaliteit of zuurgraad van een vloeistof. Als uw zwembadwater er troebel uitziet of een afwijkende kleur heeft, dan is een onevenwichtige pH vaak de boosdoener. De pH waarden van een zwembad moeten altijd tussen de 7,2 en 8 liggen. Met een zwembad kit kunt u het water eenvoudig testen.

testen zwembaadwater

Alkaliniteit

Deze test meet hoeveel alkalische stoffen er aanwezig zijn in het water. De uitslag van deze test is direct gerelateerd aan de pH waarden. Wanneer u de alkaliteit niveaus van uw zwembad meet, houdt u er dan rekening mee dat het ideale niveau tussen de 125 en 150 ppm ligt.

Actieve zuurstof

Actieve zuurstof heeft een onaangenaam nadeel, ook al is het één van de beste onderhoudsproducten voor uw zwembad. De werking van actief zuurstof is namelijk maar van korte duur, omdat het zeer vluchtig is. Om de niveaus constant op 2 ppm te houden moet u het dus heel vaak toepassen.

Zwembadwater testen; wat moet een test kit bevatten?

Als u uw zwembadwater gaat testen dan zult u zien dat er verschillende testkits beschikbaar zijn voor zwembadwater, van zeer eenvoudig tot complex. Een privé zwembad vereist geen intensief onderhoud, dus een simpele test kit volstaat dan. Als het gaat om een openbaar zwembad, dan zal er een professionele test kit nodig zijn. De hoeveelheid water en het aantal mensen in een openbaar zwembad is veel groter dan in een privé zwembad, dit vertaalt zich in verschillende behoeften. Een eenvoudige test kit met bovengenoemde variabelen is voldoende voor uw zwembad.

Hoe vaak moet zwembadwater worden gecontroleerd?

Een zwembad is heerlijk in de zomer, maar het brengt ook een aantal verplichtingen met zich mee, de één belangrijker dan de ander. Onderhoud van het water moet op regelmatige basis gebeuren. De chloor-, en pH waarden moet u dagelijks controleren. Zijn deze waarden uit balans, dan moet u de benodigde producten toepassen om het niveau van het zwembadwater weer te normaliseren. Het is ook belangrijk om regelmatig bladeren en ander vuil uit uw zwembad te verwijderen. Dit voorkomt veel problemen en het is een kleine moeite. Daarnaast heeft uw zwembad wekelijks een onderhoudsbeurt nodig. denkt u dan aan het controleren van het zwembadwater en het reinigen van de muren, vloeren en filters. Houdt u uw zwembad onberispelijk schoon, dan heeft u er de hele zomer plezier van.

Zwembadwater laten testen door Hovenier Tuinier

Wilt u uw zwembadwater laten testen of laten onderhouden? Wij helpen u graag! Hovenier Tuinier verzorgt overigens allerlei soorten tuinwerkzaamheden; tuinaanleg en onderhoud, het creëren van een dakterras of het aanleggen van een zwembad. U kunt voor dit alles bij ons terecht! Heeft u interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook