Wellness tuin: ontwerp, aanleg en onderhoud

Een nieuwe trend in tuinen is de zogenaamde wellness tuin. Een tuin is vaak ingericht op de gebruikers van de tuin. Wanneer u kinderen heeft dan is er ruimte gemaakt om te spelen en staat er bijvoorbeeld een rek voor fietsen. Mensen die houden van de natuur maken een tuin waar planten en bomen de ruimte krijgen. De wellness tuin is een tuin die ingericht is op het tot rust komen van onze geest en lichaam. Zou u zo’n tuin willen aanleggen? Volg dan onderstaande tips voor een goed ingerichte wellness tuin.

Maak gebruik van kleuren en strakke lijnen

Met kleuren kunt u in iedere tuin een bepaalde sfeer neerzetten. Alle kleuren hebben hun eigen effect op de gesteldheid van een mens. Van sommige kleuren wordt je energiek, van andere kleuren wordt je rustig. Blauw, groen en paars zijn drie kleuren die zorgen voor de ideale sfeer in uw wellness tuin.

Blauw is een kleur die ontspannend werkt, denk maar aan een blauwe hemel of een helder blauwe zee. U kunt deze kleur toepassen in de tuin door middel van een jacuzzi, zwembad of een vijver. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om mooie blauwe potten en plantenbakken neer te zetten.

Ook de natuur is iets wat ontspannend werkt op de mens. Daarom werkt de kleur groen ook zo goed om de geest tot rust te brengen. Groen brengt u eenvoudig in uw tuin door planten en bomen in uw tuin te zetten.

U creëert rust in uw tuin door met rechte en strakke lijnen te werken. Maak gebruik van de bestaande lijnen in uw tuin en zet alles lineair op deze lijnen neer. Strakke lijnen zorgen voor kalmte. Een tuin waarin alles door elkaar heen staat zorgt voor onrust. U kunt de lijnen gebruiken van de woning, schutting en afscheiding, of schuur. De tuin wordt ruimtelijker door alles vanuit deze punten te verlengen. Er dient een eenheid te zijn in de gehele tuin zonder dat de blik verstoord wordt.

Maak gebruik van de juiste planten en materialen

Planten horen in iedere tuin, ook in de wellness tuin. Juist planten kunnen de sfeer brengen die u verlangt in uw tuin. Kleur en geur brengen u in de juiste stemming. Voor uw wellness tuin kunt u kiezen voor de volgende planten:

Siergras of bamboe. Deze groene planten zorgen voor rust en zacht geluid door de manier waarop ze in de wind waaien.

• Lavendel. De geur en de kleur van deze plant geeft onmiddellijk een rustgevende sfeer die thuishoort in een wellness tuin.

Kruidenplanten zoals tijm en basilicum.

Vlinderstruik. Een plant die zoals de naam al aangeeft vlinders aantrekt en bovendien heerlijk ruikt.

• Een andere plant met een paarse bloem die vlinders aantrekt is de Sering.

In een wellness tuin kunt u het beste gebruik maken van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Hout staat bekend als een materiaal wat zorgt voor warmte en genegenheid. Steen, zoals bijvoorbeeld beton, is daarentegen koel en zorgt voor rust. Deze twee gaan perfect samen in een wellness tuin.

Kies uw wellness faciliteiten naar eigen wens

Wat stelt u voor bij een wellness centrum? U kunt in principe alles invullen zoals u dat verlangt. Een zwembad, bubbelbad, jacuzzi, buitendouche, een sauna, een yogahoek, een grote loungebank op een terras. Wat zorgt ervoor dat u helemaal tot rust komt?

Wat u ook kiest, bij een wellness tuin hoort in ieder geval een plek om rustig te kunnen zitten. Dat kunt u doen door een mooie loungeset neer te zetten op een bepaalde plek. Een overkapping is tegenwoordig ook heel populair. Een overkapping zorgt namelijk voor een knusse plek waar u in de zomer geniet van schaduw en in de winter van luwte. Zodoende kunt u het hele jaar buiten genieten van uw tuin.

De overkapping kunt u inrichten zoals u wilt, veel mensen kiezen voor een loungehoek en zelfs een bar, maar voor een wellness tuin kunt u het beter rustig houden. Of u zet er een jacuzzi neer, alles kan. Er bestaat niets beters dan genieten van uw rust in de tuin. Heerlijk in uw jacuzzi, zittend op uw loungebank of hangend in uw hangmat geniet u van hoe mooi het leven kan zijn. Wat ook mooi is in een wellness tuin is een set mooie houten tuinmeubels. Combineer deze met mooie dikke en zachte kussens. Houdt u ervan om te eten in de tuin? Zet dan een mooie lange houten tafel neer.

aanleg en onderhoud inbouwzwembad

Maak gebruik van verlichting

Voorwaarde van een wellness tuin is dat het goed verlicht is. Een goede verlichting is niet alleen praktisch, maar het brengt ook de juiste sfeer die u wilt bereiken in uw wellness tuin. Zorg ervoor dat elk deel van de tuin verlicht wordt. Zo houdt u de tuin ruimtelijk en overzichtelijk. Dit zorgt voor rust in de tuin. Plaats de verlichting op strategische plekken, zoals langs een pad, aan de schutting of langs de rand van de overkapping. Verlichting in een wellness tuin mag best speels zijn, laat de verlichting echter niet teveel licht geven, het moet sfeervol blijven.

Ontwerp en aanleg wellness tuin

Bent u opzoek naar een vakkundig hoveniersbedrijf dat voor u een wellness tuin kan ontwerpen en aanleggen? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel is werkzaam in regio Rotterdam, Utrecht en Den Haag en heeft in de afgelopen 15+ jaar honderden wellness tuinen aangelegd. Benieuwd hoe dat proces er bij ons uit ziet?

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook