balkontuin

Balkontuin ontwerpen en aanleggen: tips, ideeën en inspiratie

Een mooie tuin is een plek waar we graag van genieten, het betekent voor velen een stukje natuur aan huis. Helaas heeft niet iedereen een tuin, in Nederland wonen veel mensen in een flat of appartement. Deze mensen moeten het doen met een balkon waar dan hooguit twee stoeltjes en een tafeltje op gezet worden. De laatste jaren is er echter een nieuwe trend in opkomst; de balkontuin.

Wat is een balkontuin?

De uitleg van de balkontuin zit in het woord; het is een tuin, maar dan op een balkon. Natuurlijk zal de balkontuin iets afwijken van een gewone tuin, maar het gaat erom dat u het idee heeft dat u in een tuin zit. De voorwaarden die zorgen voor dit gevoel zijn de rijke aanwezigheid van groen (planten), het werken met natuurlijke tuin materialen, hoogte elementen en de garantie op privacy.

Wanneer een balkontuin goed is ingericht dan maakt u maximaal gebruik van de mogelijkheden. Het geeft een prettig gevoel van buiten gezellig zijn, maar in uw eigen beslotenheid.

De mogelijkheden van een balkontuin

Een balkon of dakterras kan vanzelfsprekend niet hetzelfde ingericht worden als een normale tuin. Traditionele materialen kunnen niet gebruikt worden omdat deze vaak te zwaar zijn, of te groot voor het balkon. De materialen voor een balkontuin moeten degelijk, maar vooral licht zijn. Dat geldt ook voor de aankleding zoals plantenbakken en meubels. De belastbaarheid, de ligging en de grote bepalen de mogelijkheden voor uw balkontuin.

Toch zijn de mogelijkheden voor een balkontuin rijkelijk. U kunt het balkon bijvoorbeeld bestraten, windschermen neerzetten en zelfs een systeem plaatsen waardoor u grote bomen en struiken kunt planten.

De vloer van een balkontuin

Voor de vloer van uw balkontuin bestaan verschillende mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een grastapijt aanleggen van kunstgras, of een combinatie met grind en tegels. Door gebruik te maken van kunstgras creëert u al veel groen op het balkon.

U zou ook tegels of plavuizen op het balkon kunnen leggen, deze dienen dan wel vorstbestendig te zijn. Op uw balkon kunt u ook bestrating aanleggen, dat is enorm functioneel en het ziet er bovendien zeer rustiek uit. Bestrating voor op het balkon wordt gemaakt van dunne betontegels, ze bestaan in veel verschillende soorten. Heeft u een groot dakterras en wilt u daar een tegelvloer opleggen? Dan kunt u ook gebruik maken van drainagetegels. Door hun poreuze samenstelling zijn ze lichter dan gewone tegels en voeren het regenwater zeer goed weg.

Een goede oplossing voor een balkonvloer is een losse vloer dat eenvoudig te verwijderen is. Dit kunt u doen door tegels van rubber te plaatsen, of door middel van houten vlonders. De houten vlonders hebben het voordeel dat ze onmiddellijk zorgen voor een natuurlijke uitstraling, dit komt het tuingevoel ten goede.

balkon tuin

Eén van de vele mogelijkheden: een plunge pool of jacuzzi op uw balkon!

De planten in een balkontuin

Planten bieden de grootste voorwaarde voor het creëren van een tuingevoel op het balkon. Voordat u deze gaat kopen zijn er een aantal dingen die u zich af moet vragen:

  • Hoeveel ruimte heeft u op het balkon?
  • Waar komen de planten te staan?
  • Wat is de ligging van het balkon? Krijgen de planten veel zon?
  • Wat voor bloemen of planten wilt u? Groot, klein, een combinatie?
  • Hoeveel verzorging kunt u de planten bieden?

Voor een groot balkon geldt natuurlijk dat de mogelijkheden ruimer zijn. U zou een mooie tekening kunnen maken waar de zithoek komt en daarna de indeling voor de planten kunnen maken. Met een combinatie van lage perken, plantenbakken en staande potten creëert u een echte tuin. Op een klein balkon zijn de mogelijkheden beperkten, maar met enige creativiteit komt u al een heel eind. Er bestaan bloembakken die eenvoudig op allerlei punten zijn te bevestigen, zoals de regenpijp en de balkonrailing. U behoudt meer ruimte door de vloer van het balkon zo leeg mogelijk te houden.

Als afscheiding zou u bijvoorbeeld een pallet kunnen gebruiken, hang hier bloempotjes aan op en u heeft privacy en meer groen op uw balkontuin.

Laat uw balkontuin inrichten door Tuinier

Woont u in Zuid-Holland, Utrecht of Noord-Holland en wilt u het balkon omtoveren in een balkontuin? Laat uw balkon dan inrichten door hoveniersbedrijf Tuinier. Wij verzorgen veel tuinen en balkons in de regio Rotterdam. Voor eventuele vragen en om contact met ons op te nemen kunt u ons contactformulier invullen, maar u kunt ons natuurlijk ook bellen.

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook