Beplanting in de tuin

Beplanting in de tuin

Beplanting in de tuin is een absolute ‘must to have’. Het voegt kleur toe aan de tuin en het maakt de tuin sfeervoller. Heeft u al beplanting in de tuin maar wilt u deze graag vervangen of verplaatsen? Of heeft u nog helemaal geen beplanting in de tuin maar is dat iets wat u wel graag wilt?

Een beplantingsplan

Er zijn heel veel verschillende soorten planten en bloemen. Denk aan verschillende hoogtes, verschillende kleuren en aan verschillende bloeiperiodes. Zodra u beplanting in de tuin wilt toevoegen is het belangrijk om een beplantingsplan te maken.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is een vooraf gesteld plan die inzichtelijk maakt waar en hoe planten geplant moeten worden. Er wordt bij een beplantingsplan o.a. rekening gehouden met:

De ligging van de tuin

Ligt uw tuin op het noorden, oosten, westen of zuiden? De ligging van de tuin is van belang bij een beplantingsplan. Heeft u een schaduwrijke tuin? Dan is het handig om planten te kiezen die het best gedijen en in een schaduwrijke omgeving.

Afstand tussen de planten

In een beplantingsplan wordt er rekening gehouden met de afstand tussen de planten. Je wilt natuurlijk dat het een mooi vol aanzicht heeft. Maar je wilt ook dat de planten elkaar niet in de weg zitten! Daarom is het goed om kritisch naar de afstanden tussen planten te kijken!

Groei en bloei

Wilt u het hele jaar door kleur in de tuin? Dan zult u uw plantkeuzes hierop moeten afstemmen. Kijk dus goed naar de verschillende bloeiperiodes maar verdiep u ook eens in wintergroene beplanting.

Plaatsing

Bij een beplantingsplan is het belangrijk om te weten wat de groeihoogtes van de planten zijn. Aan te raden is om de hoogste planten achteraan te plaatsen en het kleinere soort vooraan.

Smaak

Wilt u graag geordende beplanting of liever wilde beplanting? Belangrijk is om inzicht te hebben in de verschillen! U kunt vervolgens de beplanting aanpassen naar uw smaak.

Beplanting in de tuin

Beplanting planten

Het is goed om te kijken waar plaatst u uw beplanting plaatst? Is uw beplanting opgewassen tegen bijvoorbeeld te veel zon, te weinig zon, veel wind of juist weinig wind? Voor maximale groei en bloei van uw plant is het belangrijk om de juiste ligging te bepalen. Vervolgens gaat u kijken naar de verschillende mogelijkheden. Zo worden planten vaak geplaatst in borders, verhoogde borders, grote bloempotten en plantbakken.

Hoe plant ik mijn planten?

Vervolgens komt u aan bij de stap om uw planten te planten. Eigenlijk is het planten van bomen, planten en struiken met elkaar te vergelijken. We nemen de stappen met u door:

Plantgat maken

Maak een ruime plantgat. Belangrijk is dat deze groter is dan de wortelkluit. Maak vervolgens de grond in het plantgat goed los.

Voedingsstoffen

Vul het plantgat aan met de nodige voedingsstoffen. Voedingstoffen maken de plant sterker daarbij zal de plant zich sneller hechten.

Zet de plant in de tuin

U kunt nu de plant in het plantgat zetten. Zorg ervoor dat de wortelkluit op gelijke hoogte staat met de grond. We zien nog wel eens dat dit niet gebeurt, de plant kluit staat daardoor iets boven de grond waardoor hij zal uitdrogen.

Aandrukken

Druk de aarde rondom de plant stevig aan. Dat is belangrijk omdat de wortels in contact moeten komen met de omliggende aarde.

Water

Geef de plant vervolgens veel water. Is het zonnig en droog? Geef de planten dan extra water!

Beplanting in de tuin aanleggen

Wilt u uw beplanting laten aanleggen door een professioneel hoveniersbedrijf? Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel (regio Rotterdam, den Haag en Utrecht) heeft meer dan 15 jaar ervaring als het gaat om aanleg van beplanting en onderhoud van beplanting. Wij kunnen u ondersteunen en adviseren met de volgende werkzaamheden:

  • Maken beplantingsplan
  • Leveren beplanting
  • Voedingsstoffen aan de grond toevoegen (voor maximale groei en bloei)
  • Beplanting plaatsen
  • Onderhoud van beplanting (denk aan snoeien, bemesten en bewateren)

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook