Beplantingsplan voor grote tuin maken

Beplantingsplan voor grote tuin maken

Kent u Claude Monet? De beroemde Franse schilder heeft heel wat meesterwerken op zijn naam staan, maar het meesterwerk waar hij zelf het meest trots op was, was zijn tuin! Een mooie tuin creëren kost veel tijd, moeite, geld en onderhoud. Dat geldt zeker wanneer u een grote tuin heeft. Starten met een gedegen plan kan helpen om deze zaken in controle te houden.

Een goed beplantingsplan is het verschil tussen eindeloze ergernis en jarenlang plezier van uw mooie tuin. De eerste stap in een beplantingsplan is om een analyse te maken van de tuin die u nu heeft.

Start met een plan

Voordat u erachter komt wat u wilt, moet u eerst bekijken wat u heeft. Maak een duidelijke tekening van uw tuin. Teken alles wat er nu instaat zoals terras, planten en bomen. Hoe duidelijker uw tekening, hoe grondiger uw nieuwe plan zal worden. Analyseer de tekening, loopt het pad op een logische plek? Waar zijn de zon- en schaduwplekken? Waar liggen de plekken die beschut zijn tegen de wind?

Is er een plek waar de kinderen altijd graag spelen? En hoe zit het met de buren? Aan de hand van deze vragen kunt u een nieuwe en logische indeling maken hoe u tuin gaat worden. Als laatste tip is het verstandig om te kijken of er verhogingen in de tuin aanwezig zijn. Loopt de tuin af naar de buitenzijden, of richting het huis? Dit laatste wilt u natuurlijk vermijden.

Bedenk wat u wilt

Een grote tuin klinkt heel aanlokkelijk, maar het kan lastig zijn om er een goed plan voor te bedenken. Het planten van veel en bomen struiken kan ervoor zorgen dat het een erg onrustige tuin wordt. Te veel betegeling of een enorm gazon kan weer saai overkomen. Een grote tuin heeft een goede mix, of de juiste indeling nodig. Bedenk goed wat u wilt in uw tuin.

U kunt inspiratie opdoen door in uw buurt rond te lopen, door tijdschriften te lezen, of door op internet te zoeken. U kunt kiezen voor een bepaald thema, zoals een bostuin, een Japanse tuin of een wellness tuin. Het voordeel van een grote tuin is dat u de ruimte heeft, en uzelf in niets hoeft te beperken. Het laatste punt van aandacht is het onderhoud. Bent u iemand die graag in de tuin werkt, of juist niet? Een cottage tuin heeft bijvoorbeeld veel aandacht nodig, een wellness tuin veel minder.

Beplantingsplan voor grote tuin maken

Breng de dromen en plannen samen

Nu u een plan heeft voor uw tuin, en weet wat u wilt, kunt u deze samenvoegen. Een grote tuin compleet opnieuw aanleggen kan veel geld gaan kosten. Kijkt u goed naar uw budget en wat de mogelijkheden zijn.

Misschien kunt u bepaalde bomen of planten in uw tuin laten staan. Op de tekening kunt u nieuwe elementen in de tuin aanbrengen. Denk goed na over waar de bomen en planten moeten komen te staan, en welke geschikt zijn. Misschien wilt u een vijver aanleggen? Of een nieuw terras onder een bestaande boom?

Tips bij het kiezen van de beplanting

Bij het uitkiezen van de beplanting voor een grote tuin moet u rekening houden met verschillende dingen. Wat is uw budget? Passen ze bij bestaande planten? Hoe groot mag de plant of boom zijn? Past het bij uw type tuin? Bij een grote tuin kunt het best werken met verschillende lagen, dit houdt de tuin levendig, maar ook tegelijk rustig.

Wilt u een tuin met veel planten? Werk dan volgens het volgende principe: de achterste laag wordt gevormd door bomen en hogere struiken, deze dienen meteen als een afscheiding van uw tuin. Na deze laag kunt u middelgrote planten neerzetten, bijvoorbeeld mooi bloeiende struiken. De voorste laag bestaat uit laag groeiende planten en bloemen. Een grote tuin kan oneindig lijken, een blikvanger midden in de tuin breekt het blikveld en zorgt voor spanning.

Beplantingsplan laten maken

Bent u opzoek naar een hoveniersbedrijf die voor u een beplantingsplan kan maken? Hoveniersbedrijf Tuinier heeft in de afgelopen 15+ jaar duizenden beplantingsplannen gemaakt. Met al onze ervaring en kennis zijn wij er dan ook van overtuigd dat we van uw tuin een prachtig geheel kunnen maken.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook