Drainage aanleg

Drainage aanleg

Dat het in Nederland vaak regent hoeven wij u vast niet te vertellen. De hoeveelheid regen zorgt er met grote regelmaat voor dat onze tuinen veel te nat zijn. Te natte tuinen kunnen de nodige complicaties met zich meebrengen. Een oplossing hiertegen is het aanleggen van een drainagesysteem. Weten wat een drainagesysteem is en wat de verschillende opties zijn? Lees dan even verder!

Wat is drainage?

De simpele vertaling van drainage is ontwatering. Zodra u drainage aanlegt wordt overtollig water via drains afgevoerd naar grotere watergangen zoals bijvoorbeeld: beekjes, kanalen en rivieren. Het nadeel is dat niet elke tuin in verbinding staat met een grotere watergang. In zo’n geval wordt het water vaak naar een buffer geleidt die vervolgens het water langzaam laat zakken.

Het aanleggen van drainagesysteem zorgt ervoor dat uw tuin ondanks de vele regen niet te wat blijft en dit komt de conditie van uw tuin erg ten goede.

Aanleg drainage

Wanneer drainage aanleggen?

Heeft u een tuin en vraagt u zich af wanneer u drainage moet aanleggen? We nemen een paar voorbeelden met u door waaraan u kunt merken dat de aanleg van een drainagesysteem bij u zeker verstandig kan zijn:

Andere manieren

Er zijn meerdere manieren om te veel water in de tuin tegen te gaan, denk aan:

Het aanleggen van een infiltratiesysteem

Een infiltratiesysteem is bedoeld om water, wat op verhardingen zoals oprit, terras en paden blijft staan, op te vangen. Het regenwater wordt tijdelijk opgevangen waardoor het riool en de afvoerputten geen piekmomenten kennen. Zodra er verdroging in de grond optreedt zal het regenwater langzaam wegzakken.

Afvoerputten en afvoergoten

U kunt ervoor kiezen om afvoerputten en afvoergoten in de tuin aan te leggen. Vaak worden deze aangelegd op grensgebieden, bijvoorbeeld tussen het gazon en terras in. Door de oppervlaktes naar het afvoerputje of afvoergoot te laten lopen loopt het water direct weg.

Uiteraard moet de afvoerput of afvoergoot nog aangesloten worden aan het rioolstelsel.

aanleg waterafvoer in tuin

Wat is een drainage buis?

Een drainage buis is een pijp of buis met allemaal kleine gaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat het water uit de tuin in de pijp kan lopen. Om te voorkomen dat de gaatjes verstopt komen te zitten met grond is de buis bedekt met een soort stoffen mantel.

Aanleggen drainage

Drainage is in principe overal aan te leggen. Zodra u last heeft van een te natte grond is het aanleggen van drainage een optie. We sommen een paar voorbeelden op:

  • Paardenbak
  • Achtertuin
  • Voortuin
  • Onder het gazon
  • Pad, terras en oprit
  • Kruipruimte

Het aanleggen van drainage is vakkundig werk en dient nauwkeurig te gebeuren. U kunt ervoor kiezen om drainage zelf aan te leggen. Maar u kunt ook een vakman inschakelen. Hoveniersbedrijf Tuinier uit Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen 15+ jaar honderden, misschien wel duizenden tuinen ontworpen, aangelegd en voorzien van drainagesystemen. Woont u binnen een straal van 75 kilometer van Krimpen aan den IJssel? Dan kunnen wij u helpen, met de volgende voordelen als gevolg:

  • Geen natte tuin meer
  • Analyse van grondstructuur + bijbehorend advies
  • Levering en aanleg van juiste materialen
  • Jarenlange ervaring

Wat kost het aanleggen van drainage?

Het aanleggen van drainagebuis is een investering in uw tuin. U investeert in de staat en gezondheid van uw tuin. Dit heeft voor u als voordeel dat u minder onderhoud heeft aan uw tuin en dat uw tuin langer meegaat. Uw gazon en begroeiing gaat veel langer mee waardoor u hierop weer bespaart. Het aanschaffen van drainage is op lange termijn dus financieel zeer aantrekkelijk. De kosten voor het aanleggen van drainage zijn heel variabel. Welke drainagebuis is geschikt voor uw tuin? Hoe groot is uw tuin? Welke hovenier neemt u in vertrouwen voor de klus? Het heeft allemaal invloed op de prijs van drainage.

Mensen geven doorgaans voor het aanleggen van drainage zo’n 900 tot 1500 Euro uit. Dit bespaard hen een hoop werk en zorgt voor meer genot van de tuin. Afhankelijk van de beste aanpak, het geschikte materiaal en de grote van uw tuin maken wij graag een voorstel voor u volledig op maat. Wilt u graag een drainagebuis aanleggen? Neem dan even contact met ons op.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

hoveniersbedrijf rotterdam

Anderen bekeken ook